patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza(...)sera białego, ziół i cukinii zemściła się na mnie okrutnie. Staram się, żeby zawsze te produkty w lodówce były i kupuje je namiętnie. Kocham świeże zioła, biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem oraz cukinię we wszystkich postaciach, mimo że owa bywa bezpłciowa zupełnie. Ostatnio mnie poniosło, pewnie przez wiosnę. Wiecie, słońce przygrzało, hormony, miłości, bzykające owady i kwiatki, można zwariować
ladykitchenOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujeciągu tygodnia :) Tosty idealne!Serek wiosenny:250 g twarogu1/2 ogórka szklarniowego4 rzodkiewki1/2 pęczka szczypiorku2 łyżki jogurtu greckiegoSól i pieprzPrzygotowanie:Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem greckim. Ogórek i rzodkiewki kroimy na drobne kosteczki, a szczypiorek siekamy. Wrzucamy do serka i przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie(...)wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze w jajku i wrzucamy na patelnie. W resztce jajka maczamy skórki i również przekładamy na patelnie. Smażymy aż będą złociste. Podajemy z serkiem, sałatką i pysznym sokiem. Wiosenne tosty francuskie
CzarnawisienkaWiosna to czas idealny na surówki z sezonowych warzyw. Nie dość, że mamy coraz bardziej słoneczną pogodę i kwitnące kwiaty, warto zadbać o to, aby na
zdrowo i aktywnieWiosna to czas idealny na surówki z sezonowych warzyw. Nie dość, że mamy coraz bardziej słoneczną pogodę i kwitnące kwiaty, warto zadbać o to, aby na
Zdrowie i pysznie na talerzutuzin jaj 1 świeże żółtko 300 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki octu jabłkowego 3-5 łyżeczek soku z buraka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli świeżo siekany szczypiorek kiełki rzodkiewki lub rzeżucha * PRZYGOTOWANIE Oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając go w żółtku za pomocą łyżki. (Jajko oraz olej muszą mieć(...)Obieramy i kroimy na połówki. Dekorujemy majonezem (możemy wspomóc się szprycą), świeżo siekanym szczypiorkiem i kiełkami lub rzeżuchą. Pozostałą ilość majonezu odkładamy do lodówki i możemy wykorzystać np. do sałatki warzywnej
Food Squareopakowania tofu 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sok z 1/3 limonki 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej(...)jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę cukinię, ogórka, pomidorki kroimy w kostkę doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem, pieprzem i solą. Zapieczonego łososia posypujemy sezamem i układamy na sałatce. Część sałatki układamy w paseczkach z cukinii. Całość posypujemy kiełkami
Łycha smakówWielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy lub w sałatkach i z żurkiem jemy. Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość(...)sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie), ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry), 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy
Moniki SmakołykiSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaziemniaków 200 g żółtego sera 4 jajka 50 g masła 500 ml mleka 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 100 g kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soli Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu zostawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy plastry ziemniaków (ja układałam na zakładkę(...)stopni na około 30 minut. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaki podajemy posypane kiełkami. Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki
Smaki Na Talerzuprzodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą(...)leczo. Przepis na mój obłędny sos znajdziecie tutaj : http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html 3. Surówka z czarnej rzepy: 1 duża bądź 2 małe czarne rzepy 1 duża marchewka 1 jabłko kiełki rzodkiewki, jarmużu Czarną rzepę i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać pokrojone w kostkę jabłko ( można zetrzeć) - dodać kiełki i wszystko wymieszać,można dodać pieprzu. Można dodać
Niespełnione zdolności kulinarnePodczas letnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Stawiam więc głównie na sezonowe warzywa i pyszne sałatki. W takie dni nie może również zabraknąć pysznych placuszków. Dziś chciałabym zabrać Was ze sobą na kulinarną ucztę, właśnie z placuszkami w roli głównej:) Placki z cukinii lubię bardzo, więc często(...)średniej wielkości cukinie 1 marchewka 1 duża cebula 2 łyżki mąki 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: śmietankowy serek kanapkowy kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek zioła prowansalskie (opcjonalnie) Kus-kus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by bulion był ponad 1 cm nad kaszą. Miskę z kaszą odkładamy na kilka minut
Smaki Na Talerzudziś :) Składniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania(...)pieprzem, mieszamy. 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią. Smacznego
Kuchnia w czekoladziegotowałam jajka przez 6 minut). Ugotowane wystudzić, obrać a następnie każde z jajek przekroić na pół. Ogórka obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć środek z ziarnami. Ogórka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w małą kosteczkę, cebulkę oraz koperek również pokroić drobno. Łodygi botwinki pokroić na bardzo małe kawałki. W dużym kubku wymieszać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz(...)miałam szczypioru dlatego użyłam zielonej cebulki. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie. Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka . The post Chłodnik z botwinki appeared first on MeCooks
mecooksMieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Można użyć tylko jednego rodzaju sałaty, jednak ciekawszy efekt smakowy i wizualny daje mix sałat. Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby był chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia, gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria(...)Przygotuj dressing w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechowa w lodówce do następnej sałaty. Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego, rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty
Codziennik Kuchenny