podawane na ciepło. Cokolwiek do nich dodamy, oczywiście kierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior(...)zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny (do smaku). Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko
mojewypiekiinietylkodwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania(...)plastry rzodkiewkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju arachidowego. Gdy będzie gorący, kładziemy nasz stek i smażymy go ok. 3 minuty z każdej strony dla wersji medium rare (lub ok. 4 minuty z obu stron dla wersji medium). Odkładamy na deskę i pozwalamy mu odpocząć przez 4 minuty. Potem bardzo ostrym nożem kroimy na plasterki. Dodajemy do sałatki, polewamy całość dressingiem
Poezja smakuSałatka brokułowa z pysznym sosem Smaczna i zdrowa sałatka brokułowa z pysznym, jogurtowo-czosnkowym sosem to ciekawa propozycja także jako dodatek do grilla. Polecam! Składniki: 1 brokuł 4-5 jajek 20dkg szynki 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 pęczek rzodkiewek Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 przeciśnięte ząbki(...)Brokuła gotujemy na pół miękko, studzimy i dzielimy na różyczki *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki sosu *** *** Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemprzy kilku fajnych kolorowych daniach... to byłoby to :) PS Ważna uwaga - żeby sałatka była smaczna, trzeba jednak zburzyć jej formę i pozwolić by sos przez co najmniej kilka minut łączył składniki. Składniki: sałata lodowa pomidory żółta papryka zielony groszek (mrożony lub świeży) rzodkiewka ogórek sos cheddar boczek (opcjonalnie) Składniki sosu: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Warzywa pokroić w miarę równą kostkę - około 1.5 cm. Ilość warzyw dostosować do wielkości i kształtu naczynia na sałatkę. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać. Układać warstwowo: sałatę, pomidory, paprykę, groszek, rzodkiewkę, ogórka i sos. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę lub dłużej. Przybrać płatkami sera i czipsami z podsmażonego boczku (jeśli
zadanie-gotowanieSmaczna, chrupiąca surówka z młodych warzyw. Idealna do obiadu, mięsa na zimno czy grilla. Składniki: główka sałaty pęczek rzodkiewki 4 ogórki gruntowe 4 łyżki śmietany 12
e-PrzepisyKulinarnesobie wszystko co potrzeba by uznać ją za pożywny posiłek. Polecamy na II śniadanie bądź jako przekąskę. Lekka sałatka z orzeszkami SKŁADNIKI : 12 liści sałaty masłowej 6 - 8 rzodkiewek 150 g chudego twarogu szczypiorek pieprz kolorowy świeżo mielony 50 g orzeszków fistaszków PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy i osuszamy, szarpiemy na mniejsze kąski i przekładamy(...)miseczek. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy na sałacie. Na wierzch skruszamy chudy twaróg, oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Szczypior siekamy, posypujemy po całości. Orzeszki łupiemy, układamy na wierzchu sałatki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszną i lekką sałatkę z nowalijkami, doskonałą na lunch czy lekki obiad. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie jajek, a smak zasługuje na kolejne jej zrobienie...polecam zwłaszcza na takie upały jak dzisiaj. Składniki na 2-3 osoby : 4 jajka ugotowane na twardo garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 główki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej(...)czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty
Gosia gotujeoliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis Do dużej miski wlej jogurt, oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę(...)minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć na grilla lub obgotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Do miski wrzuć sałatę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, quinoa i wymieszaj. Pokrój kurczaka w kostkę i wymieszaj z sałatką. Przełóż sałatkę na talerz i podaj ze szparagami i romesco. Sos romesco można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce nawet do tygodnia
codojedzeniapleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego(...)zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów
My Chcemy Jeśćktóry idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej(...)Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam
Moje Małe CzarowanieSałatka porowa, prosta smaczna i ulubiona od mojej żony. Z resztą sam też bardzo ją lubię. Składniki : 1 duży por 3-4 rzodkiewki 4 jaja ok 15 dag sera żółtego ok 20 dag kukurydzy w puszce sól, pieprz łyżka majonezu Przygotowanie : Poszatkuj por w pół plastry łącznie z częścią zieloną (opłukaną bo może zawierać resztki ziemi) i sparz wrzątkiem. Ostygnięty
Mechanik w kuchniCieszą oko (a przecież je się oczyma), no i jest w nich tyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo(...)miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu. ;) Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy/szkoły. Składniki (na 1 porcję jak na zdjęciu): - kilka liści sałaty lodowej - kilka rzodkiewek - 1/3 ogórka świeżego - marchew - łyżka posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem
Kuchnia Elliesałatkę robi się bardzo szybko. Kiedy spodziewam się gości, albo chcę coś przekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki(...)tylko wyszorowałam go pod bieżącą wodą i pokroiłam w ćwiartki. Rzodkiewki pokroiłam w pół plasterki a koper drobno posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki i dodałam jogurt, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Odstawiłam na chwilkę do lodówki, by sałatka przeszła smakami. Jeśli ktoś chce może proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąszybka ale bardzo smaczna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sałata lodowa 2 duże pomidory 2 ogórki zielone pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej łyżeczka przyprawy do drobiu sos włoski do sałatek 2 ząbki czosnku łyżeczka czubrycy zielonej ,pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę,posypać przyprawą do drobiu,do gyrosa(...)niewielkiej ilości oleju. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę .Rzodkiewkę w talarki.Sałatę umyć,dokładnie odsączyć i porwać na kawałki.Tak przygotowane składniki przełożyć do wysokiej miski.Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając oliwę i wodę oraz 2 ząbki czosnku,pieprz i zieloną czubrycę,a następnie polać nim sałatkę.Zostawić na ok 15-20 min by się przegryzła
Niespełnione zdolności kulinarnedużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :) Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki (125 g) 10-12 pomidorków cherry(...)sosie własnym sól, pieprz oliwa z oliwek Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu
Simply Food