oliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis Do dużej miski wlej jogurt, oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę(...)minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć na grilla lub obgotuj przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Do miski wrzuć sałatę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, quinoa i wymieszaj. Pokrój kurczaka w kostkę i wymieszaj z sałatką. Przełóż sałatkę na talerz i podaj ze szparagami i romesco. Sos romesco można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce nawet do tygodnia
codojedzeniapleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego(...)zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów
My Chcemy Jeśćktóry idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej(...)Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam
Moje Małe CzarowanieSałatka porowa, prosta smaczna i ulubiona od mojej żony. Z resztą sam też bardzo ją lubię. Składniki : 1 duży por 3-4 rzodkiewki 4 jaja ok 15 dag sera żółtego ok 20 dag kukurydzy w puszce sól, pieprz łyżka majonezu Przygotowanie : Poszatkuj por w pół plastry łącznie z częścią zieloną (opłukaną bo może zawierać resztki ziemi) i sparz wrzątkiem. Ostygnięty
Mechanik w kuchniCieszą oko (a przecież je się oczyma), no i jest w nich tyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo(...)miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu. ;) Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy/szkoły. Składniki (na 1 porcję jak na zdjęciu): - kilka liści sałaty lodowej - kilka rzodkiewek - 1/3 ogórka świeżego - marchew - łyżka posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem
Kuchnia Elliesałatkę robi się bardzo szybko. Kiedy spodziewam się gości, albo chcę coś przekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki(...)tylko wyszorowałam go pod bieżącą wodą i pokroiłam w ćwiartki. Rzodkiewki pokroiłam w pół plasterki a koper drobno posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki i dodałam jogurt, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Odstawiłam na chwilkę do lodówki, by sałatka przeszła smakami. Jeśli ktoś chce może proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąszybka ale bardzo smaczna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sałata lodowa 2 duże pomidory 2 ogórki zielone pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1,5 łyżeczki czubrycy czerwonej łyżeczka przyprawy do drobiu sos włoski do sałatek 2 ząbki czosnku łyżeczka czubrycy zielonej ,pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki lub kostkę,posypać przyprawą do drobiu,do gyrosa(...)niewielkiej ilości oleju. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę .Rzodkiewkę w talarki.Sałatę umyć,dokładnie odsączyć i porwać na kawałki.Tak przygotowane składniki przełożyć do wysokiej miski.Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając oliwę i wodę oraz 2 ząbki czosnku,pieprz i zieloną czubrycę,a następnie polać nim sałatkę.Zostawić na ok 15-20 min by się przegryzła
Niespełnione zdolności kulinarnedużo pisać, dziś zapraszam Was na sałatkę z roszponką i tuńczykiem. Pyszną, lekką i pożywną. Idealną na letnią kolację, przekąskę czy drugie śniadanie. Ostatnio bardzo lubimy i często robimy takie warzywne mixy z dodatkiem rybki, sera czy jajek, świetnie sprawdzają się w upalne dni, może i Wam zasmakują :) Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki (125 g) 10-12 pomidorków cherry(...)sosie własnym sól, pieprz oliwa z oliwek Liście roszponki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu
Simply FoodSzybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana(...)rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę. 2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj. 3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę - dwie majonezu i/lub pokrojone
Zasmakuj Kuchnizielonej cebulki - sól, biały pieprz, kilka kropel soku z cytryny - 1 łyżka majonezu ( w wersji light jogurt naturalny ) Wykonanie Marchewkę i rzodkiewki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję odsączony z zalewy seler i zieloną cebulkę. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję majonez i całośc delikatnie mieszam. Smacznego :) Jeśli lubicie sałatki z marchewka
Kuchnia z widokiem na ogródpogoda, idealna żeby ten dzień spędzić na leżaku z dużą szklanką wody z lodem i cytrynką. Dlatego dzisiaj zaproponuję szybką i pyszną sałatkę z dodatkiem pestek dyni. Składniki :* dowolny mix sałat* zielona papryka* czerwona papryka* kilka rzodkiewek * garść pestek dyni* łyżka oleju z pestek dyni* sól, pieprz* łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki pokroić, ułożyć
Magiczne Życie MartyBardzo pożywna i zdrowa sałatka dziś wita nas na śniadanie – jak weekend to weekend! Idealna do pracy, do słoika, jako lunchbox, przekąska, sałatkowa przystawka. Podaję z grzankami, chrupiącą świeżą bagietką, razowym chlebem lub samą. Kasza gryczana (moja ulubiona kasza!:) z dodatkiem świeżych warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, rzodkiewki z aromatycznym twarogiem wędzonym posypana koprem, bomba zdrowia! Kto lubi kaszę(...)opakowaniu, studzę. Warzywa dobrze myję. Pomidory i paprykę kroję w mniejszą kostkę, obranego ogórka oraz umytą dobrze rzodkiewkę kroję w półksiężyce. Twaróg kruszę. Koperek siekam. W miseczce układam kaszę, warzywa, dodaję twaróg, przyprawiam do smaku (opcja: dodaję majonez) oraz posypuję koperkiem, mieszam. Sałatka gotowa
Zasmakuj Kuchnikoperku - sól, biały pieprz, zioła toskańskie, - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma aby zmiękła. Papryki kroję w cieniutkie słupki, rzodkiewkę w pół plasterki, koperek siekam, dodaję do kapusty. Sałatkę doprawiam pieprzem i ziołami. Przed samym podaniem polewam oliwą z oliwek i delikatnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnatkę pietruszki, dopraw do smaku odrobiną soli, dokładnie wymieszaj. Sól możesz pominąć. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. J eśli chcesz możesz podać sałatkę na liściu sałaty i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneUwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej
Mango PapajaSałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200 º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam
nietadietakostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbardzo prosta i bardzo smaczna sałatka. Składników niewiele, dlatego warto zrobić... Składniki : ogórek zielony rukola rzodkiewka Przygotowanie: Ogórek, rukolę i rzodkiewki umyć Rzodkiewki, ogórek pokroić w kostkę, a rukolę rozdrobnić Składniki połączyć i polać sosem. Składniki na sos: sok z cytryny miód oliwa Około 2 łyżek soku zmieszać z 2 łyżkami miodu oraz 2 łyżkami oliwy. Takim sosem polać
Proste PotrawyPyszna i prosta sałatka. Młodym ziemniaczkom towarzyszą chrupiące dodatki w postaci rzodkiewki, cebulki oraz musztardy francuskiej. składniki: 700 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 2 nieduże czerwone cebulki 2-3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki pokroić w dobną kostkę. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie
Monia miesza i gotujeWróciłam z działki mojej mamy z koszykiem nowalijek. Trzeba je jakoś wykorzystać :) Dietetyczne drugie śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek
Jemy Pijemyoliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego chilli Do sałatki potrzebujesz: mix sałat z rucolą 1 pęczek rzodkiewek 1 duża cebula czerwona 4 pomidory 1 czerwona papryka
ClauditteMissCookingDanie stworzone specjalnie na konkurs "podane z fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie.Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół
Bon Appetit Małgorzaty