Szybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana(...)rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę. 2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj. 3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę - dwie majonezu i/lub pokrojone
Zasmakuj Kuchnizielonej cebulki - sól, biały pieprz, kilka kropel soku z cytryny - 1 łyżka majonezu ( w wersji light jogurt naturalny ) Wykonanie Marchewkę i rzodkiewki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję odsączony z zalewy seler i zieloną cebulkę. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaję majonez i całośc delikatnie mieszam. Smacznego :) Jeśli lubicie sałatki z marchewka
Kuchnia z widokiem na ogródpogoda, idealna żeby ten dzień spędzić na leżaku z dużą szklanką wody z lodem i cytrynką. Dlatego dzisiaj zaproponuję szybką i pyszną sałatkę z dodatkiem pestek dyni. Składniki :* dowolny mix sałat* zielona papryka* czerwona papryka* kilka rzodkiewek * garść pestek dyni* łyżka oleju z pestek dyni* sól, pieprz* łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki pokroić, ułożyć
Magiczne Życie MartyBardzo pożywna i zdrowa sałatka dziś wita nas na śniadanie – jak weekend to weekend! Idealna do pracy, do słoika, jako lunchbox, przekąska, sałatkowa przystawka. Podaję z grzankami, chrupiącą świeżą bagietką, razowym chlebem lub samą. Kasza gryczana (moja ulubiona kasza!:) z dodatkiem świeżych warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, rzodkiewki z aromatycznym twarogiem wędzonym posypana koprem, bomba zdrowia! Kto lubi kaszę(...)opakowaniu, studzę. Warzywa dobrze myję. Pomidory i paprykę kroję w mniejszą kostkę, obranego ogórka oraz umytą dobrze rzodkiewkę kroję w półksiężyce. Twaróg kruszę. Koperek siekam. W miseczce układam kaszę, warzywa, dodaję twaróg, przyprawiam do smaku (opcja: dodaję majonez) oraz posypuję koperkiem, mieszam. Sałatka gotowa
Zasmakuj Kuchnikoperku - sól, biały pieprz, zioła toskańskie, - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma aby zmiękła. Papryki kroję w cieniutkie słupki, rzodkiewkę w pół plasterki, koperek siekam, dodaję do kapusty. Sałatkę doprawiam pieprzem i ziołami. Przed samym podaniem polewam oliwą z oliwek i delikatnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnatkę pietruszki, dopraw do smaku odrobiną soli, dokładnie wymieszaj. Sól możesz pominąć. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. J eśli chcesz możesz podać sałatkę na liściu sałaty i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneUwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej
Mango PapajaSałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200 º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam
nietadietakostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbardzo prosta i bardzo smaczna sałatka. Składników niewiele, dlatego warto zrobić... Składniki : ogórek zielony rukola rzodkiewka Przygotowanie: Ogórek, rukolę i rzodkiewki umyć Rzodkiewki, ogórek pokroić w kostkę, a rukolę rozdrobnić Składniki połączyć i polać sosem. Składniki na sos: sok z cytryny miód oliwa Około 2 łyżek soku zmieszać z 2 łyżkami miodu oraz 2 łyżkami oliwy. Takim sosem polać
Proste PotrawyPyszna i prosta sałatka. Młodym ziemniaczkom towarzyszą chrupiące dodatki w postaci rzodkiewki, cebulki oraz musztardy francuskiej. składniki: 700 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 2 nieduże czerwone cebulki 2-3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewki pokroić w dobną kostkę. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie
Monia miesza i gotujeWróciłam z działki mojej mamy z koszykiem nowalijek. Trzeba je jakoś wykorzystać :) Dietetyczne drugie śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek
Jemy Pijemyoliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego chilli Do sałatki potrzebujesz: mix sałat z rucolą 1 pęczek rzodkiewek 1 duża cebula czerwona 4 pomidory 1 czerwona papryka
ClauditteMissCookingDanie stworzone specjalnie na konkurs "podane z fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie.Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół
Bon Appetit MałgorzatyŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy ziarna kapary i listki świeżej rukoli. Całość doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym. Smacznego
Moniki Smakołyki