sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki 1/2 szklanki pęczaku 1 marchewka 1 mała cukinia Duża garść rukoli 1 szalotka(...)warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę. Krok 5 Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka (np. po dżemie). Dodaj do niej łyżkę musztardy, pokrojone mango, łyżeczkę miodu, 2 łyżki cytryny, 2 łyżki oleju. Zakręć słoiczek i potrząsaj mocno, aż desing zmieni się w emulsję. Polej nią sałatkę. Podawaj. Artykuł Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami
Niedzielny kucharzjedzeniem zdrowych, w większości letnich sałatek. Jednak przewaga pysznych, sezonowych warzyw w okresie wiosenno-letnim przemawia za przygotowywaniem liściastych sałatek z dodatkami tylko w tym okresie. Ja jednak nie lubię z nich rezygnować, bardzo lubię zjeść sobie czasem dla odmiany coś właśnie liściastego, lekkiego i pysznego. W zimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników(...)smaku. Mieszankę sałat mieszamy z listkami rukoli na dużym półmisku. Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do sałat, razem z plasterkami marynowanej cebuli i delikatnie mieszamy. Całość polewamy obficie dressingiem – mniej więcej 2/3 przygotowanego dressingu zużywamy, dokładnie, ale delikatnie mieszamy z sałatką. Wierzch sałatki posypujemy pestkami granatu, pistacjami i polewamy
Smaczna StronaSałatka ze szparagami, camembertem i owocami to pyszna letnia propozycja, której nie da rady się oprzeć. Połączenie smaków i konsystencji zachwyca i sprawia, że sięgasz po
Modern Cave Girlcytryny 1-2 łyżeczki cukier, sól, pieprz Rukola i kawałeczek pomidora Jedno jajko i marchewkę odłożyć do dekoracji. Plastry ananasa, marchewkę, jajka i mięso pokroić w kostkę. Natkę i kawałek pora posiekać, groszek odcedzić. Wszystko wymieszać, polać sosem sporządzonym z majonezu, jogurtu i przypraw. Z plasterków jajka ułożyć na sałatce głowy kilku małych lewków. Zrobić im tułowia
Smaczne mojeimprezy i na jesienną kolację sałatka w miseczkach z cista francuskiego. Do miseczek można dodać to co lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak. Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny. Składniki: 1 kg dyni hokaido 1/2 kg brukselki 2 sztuki buraka 2 kiełbaski Franki Morliny rukola sól pieprz oliwa z oliwek cytryna pesto
Kuchnia w oparachsałatka z pomarańczą, malinami, awokado oraz z orzechami. Całość polana pysznym musztardowym dresingiem sprawi, że poczujemy się lekko ale najedzeni. 2 garście mieszanki sałat: rukola, szpinak, radicchio lub cykoria pomarańcza orzechy pekan lub włoskie maliny 1 łyżka żurawiny suszonej 1/2 awokado dresing: 1 łyżka musztardy ziarnistej, sok z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego. sól i pieprz
AZgotuj!Rybka w sałatce? Jak najbardziej! A, że rybka lubi pływać do kompletu winko, o. Fajna sałatka na letni dzień. Zdrowa, bardzo wartościowa i smaczna. Czy potrzeba czegoś więcej? Składniki na 3 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego 6 garści rukoli 1 pęczek rzodkiewki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub francuskiej 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu/miodu Garść pokruszonych orzechów
Czarnawisienkaszparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z kasza i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanego pęczaku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli listki kolendry lub pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi gotujemy
Kulinarne przygody Gatitykojarzą się nam z kuchnią włoską. Bardzo łatwo je przygotować z dostępnych składników jakie mamy w domu. Sałatki z makaronem są sycące możemy podać na obiad, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Składniki Makaron calamari Łosoś wędzony na zimno Rukola Szpinak Ser biały Pomidory koktajlowe Sos Vinaigrette ziołowo- koperkowy 50mloleju rzepakowego
Kulinarne pyszności MolkiWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat
Przepisy Kulinarnekolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól
Kulinarne przygody GatityA po kalorycznej kiełbasie czas na coś lżejszego. Ta sałatka z powodzeniem nada się na lekką kolację. Nie dość, że smaczna to szybko się robi i
Ewa w kuchniczosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały(...)kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny i posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Smacznego
Oryginalny smakdoznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który
Eat me! Fit me!