Kolejny szybki przepis na zdrowy obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej(...)fasoli szparagowej garstka zielonej fasoli szparagowej 4 pieczarki garść rucoli garść roszponki olej sezamowy łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie) łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie) Dorsz z Lidla czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala. Ja taką ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada
Piekielna Kuchnia PatiMIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA(...)MINUT SKŁADNIKI: – Liście mini sałaty rzymskiej – 8 sztuk – Szynka z indyka bez azotanów – 8 plasterków – Mozzarella – 4 mini kulki – Ogórek szklarniowy lub gruntowy – kilka plasterków – Rzodkiewki – kilka plasterków – Roszponka – kilka listków – Świeżo mielony pieprz czarny do smaku – Świeżo mielona sól himalajska do smaku – Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli / PRZEPIS
globuskulinarnyWegańśka sałatka z domowym tahini i tofu, to jedna z wielu rzeczy, które uzależniają mnie swoim smakiem. Co najlepsze, jest ona całkowicie spontaniczna, powstała na zasadzie mieszania wszystkich składników na które miałam ochotę w danym momencie. Jesienny klimat utrzymuje dynia, którą delikatnie uparowałam razem z fasolką szparagową (jeszcze nie mrożoną, a świeżą z ogrodu) SKŁADNIKI; garść fasolki szparagowej pomidor łyżka(...)tahini 2 garści mixu sałat (z roszponką) kawałęk dyni 50g tofu przyprawy: czarnuszka, płatki chilie WYKONANIE: dynię obieramy, kroimy w kostkę i parujemy razem z fasolką ok 10 min (dynię można wrzucić nieco później) na talerzu umieszczamy mix sałat, pokrojonego pomidora, uparowane warzywa i pokrojone tofu całość posypujemy czarnuszką i tahini
healthy dreamsomlet biszkoptowy; z ricottą i gruszką Jaki grubasek wyszedł ^^ A wieczorem wybieram się z D na nightskating ;) A was zostawiam dziś z kilkoma pomysłami na makarony i sałatki ;) Ostatnimi mój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle(...)kasza kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony kurczak, feta, czosnkowy sos jogurtowo-śmietanowy roszponka, pieczony kurczak, camembert, gruszka, zielony ogórek, sos miodowo-musztardowy; grzanki brokuł, pieczony kurczak z sosem z masła orzechowego roszponka, zielony ogórek, wędzony łosoś, jajko, sos jogurtowo-chrzanowy
More food, love and dreamstakże z pewnością Tobie uda się również. Koniecznie musisz tego spróbować! INNE PRZEPISY Z JAJEM: ŻÓŁTKO PANIEROWANE NA KARMELIZOWANEJ RUKOLI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I RZODKIEWKI PASTA JAJECZNA Z OGÓRKIEM JAJECZNE CHMURKI Z CEBULĄ I SZYNKĄ MINI FRITTATA Z KURKAMI NA RUKOLI GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI(...)Genialne również na obiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS: 1. Rozpuszczone masło, mleko
globuskulinarnysałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem(...)Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie roszponki 1 mała kremowa papryka 1 duży pomidor (u mnie słodkie i soczyste "Bawole Serce") 1 kulka mozzarelli olej lniany Olejowe Smaki* ew. sól i pieprz Roszponkę umyć, osuszyć i poukładać na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę i dołożyć na talerz. Pomidor umyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki, ser pokroić
Simply FoodKrakersy serowe z rozmarynem Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Empanadas z meksykańskim farszem Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym Grissini(...)kurkami Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado Sycący kociołek z mięsem i warzywami Imprezowa frittata Sałatka śledziowa z buraczkami Bigos Galaretka z kurczaka Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami Sałatka gyros-kebab Sycący
Passions hobbies lifeDziś jedna z moich ulubionych sałatek - wspomnienie cudownych wakacji na greckiej wyspie Zakynthos. Dlaczego tak ją lubię? Oczywiście ze względu na sentyment do Grecji i ciepłych klimatów, które mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie(...)pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb 1 ząbek czosnku świeże oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz
Kulinarne Inspiracjeżyciu i pamiętam, że smakowało mi jakby ktoś namydlił ziemniaka. Wierzcie mi, że mydlony ziemniak nie smakuje fajnie. Ale chyba smak mi się zmienił, awokado rulez! ;) A taka sałatka spokojnie starcza na nakarmienie 4 osób. 500 g piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i obsypujemy granulowanym czosnkiem, słodką papryką, grubo mielonym czarnym pieprzem(...)oleju. Smażymy na rumiano i z powrotem przerzucamy do miski. I znowu obtaczamy w papryce. W dużej misce rwiemy na kawałki mix sałat, czyli sałatę lodową, rzymską i roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy
Marder&Marder ManufactureDziś przepis na pyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego(...)kilka kropel soku z cytryny/limonki sól pieprz suszona bazylia suszone oregano IV. Całość: 100 g sałaty roszponki 100 g sałaty batawia 200 g pomidorków koktajlowych 50 g czarnych, drylowanych oliwek 50 g suszonych pomidorów (pokrojonych w cienkie paseczki) kilka dużych, zielonych oliwek 1 limonka świeża bazylia Sposób przygotowania: Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i myjemy. Czosnek i papryczki bardzo drobno siekamy
DominikaDolciOwoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka(...)sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną
Rozdomowionaponiższych grup: Gotowane/pieczone warzywa – tym przypadku mamy pieczone bataty. Surowe warzywa – tu postawiłam na kolor czerwony w postaci papryki i pomidorów Zielenina – świetnie sprawdzą się roszponka, świeża bazylia i kolendra Ziarna – quinoa (komosa ryżowa) to sprawdzony superfood, który wyróżnia się orzechowym smakiem Strączkowe – w tym buddha bowl króluje czarna fasola Buddha bowl z pieczonymi batatami(...)Posiłek idealny! Sprawdź też inne zdrowe przepisy na lunch: Gofry wytrawne FIT z wędzonym łososiem Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem Sałatka grecka Horiatiki Pasta z awokado i tuńczyka Drukuj Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe
Na-talerzu.plMieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Można użyć tylko jednego rodzaju sałaty, jednak ciekawszy efekt smakowy i wizualny daje mix sałat. Wybierając sałaty zwracam uwagę, aby był chrupkie, miękkie, łagodne, ostre, różnokolorowe. Chrupiące liście - sałata rzymska, sałata lodowa, radicchio, cykoria, endywia, gorzki, orzechowy lub ostry smak liści: rukola, radicchio, cykoria(...)wodna, endywia, lollo rosso, łagodny smak: sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, batawia, sałata dębolistna, kolorowe lub nietypowe liście: radicchio, rukiew wodna, lollo rosso, rukola, endywia, sałata dębolistna, szpinak, roszponka. Moim zdaniem w sałatach najważniejszym składnikiem jest dressing. To on decyduje o smaku i zachęca do jedzenia sałaty. Dzięki niemu bez przymusu jadamy te zdrowe listki. Przygotuj dressing
Codziennik KuchennyCHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Ser cheddar zawiera
potrawyregionalnesezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took(...)cutting, half an hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS
Martyna Cooks