samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam podprażone na suchej patelni różnego rodzaju nasiona dodawane do sałaty. Mozzarelki użyte do sałaty jak i pomidory pochodzą ze straganu z greckimi specjałami(...)łyżek soku z pomarańczy Wykonanie Sałatę i rukolę myjemy. Sałatę drzemy na strzępki i z rukolą wrzucamy do miski. Dodajemy mozzarellę. Pomidory kroimy na paski i wrzucamy do sałatki. Na nagrzaną patelnię wrzucamy pestki i chwilę je prażymy. Dodajemy do sałatki. Sos Składniki sosu mieszamy, pamiętając, aby oliwę dodać na samym końcu. Sałatę polewamy sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-rukola-i-mozzarelkami/ BosowKuchni
Mieszam w GarnkuUwielbiam rukolę z parmezanem i dobrą oliwą. Ostatnio dołączyłam do tego usmażone pieczarki. W wersji dla gości urozmaicam jeszcze suszonymi pomidorami. Ta na zdjęciu ma jeszcze
Cytryna&Co.proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom niemuszę wypróbować. Sałatka ta powstała poprzez połączenie kilku przepisów jakie znalazłam w internecie. I powiem wam, że jak dla mnie to wyszła super. W zasadzie chyba nie tylko mi smakowała bo zniknęła ze stołu w pierwszej kolejności. Podoba mi się te połączenie wizualnie i smakowo, na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz. Składniki: mix sałat (roszponka, rukola,sałata
Mam apetyt na ...Sałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy
Moniki Smakołykiobiecałam zapraszam na zdrowszą kuchnię. Dzisiaj sałatka z limonkowym kurczakiem. I tak jak do mięsa nie daję żadnej cytryny ani limonki, tak to połączenie zasmakowało mi bardzo. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie na taką zdrową i kolorową propozycję. Składniki : * filet z kurczaka * sok i skórka otarta z jednej limonki * łyżka soku z pomarańczy * przyprawa do kurczaka * oliwa(...)oliwek * sól, pieprz * pomidory * roszponka * kapusta pekińska * sos jogurtowy z ketchupem Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z limonki i pomarańczy oraz przyprawie. Usmażyć na oliwie dodając skórkę z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Kapustę posiekać, dodać roszponkę i pokrojone w kostkę pomidory. Wrzucić przestygniętego, ale jeszcze ciepłego kurczaka. Wymieszać. Podawać z sosem. Ja swoją
Magiczne Życie Martyproduktów to dokładnie pięć dziennie, czyli nieco ponad 400 gramów dziennie. Każda porcja, w zależności od rodzaju owocu lub warzywa, odpowiada: jednej filiżance bardzo małych owoców lub jednej filiżance sałatki, lub gotowanych warzyw. Ponadto WHO stwierdza, że aby osiągnąć korzystne rezultaty, należy spożywać co najmniej trzy sztuki, choć prawdą jest, że najbardziej wskazane jest pięć. Ale dlaczego tak duży nacisk(...)słodki ziemniak, dynia, kasztany, świeże daktyle, granat, jarmuż, kiwi, mandarynka, pigwa, gruszka konferencja i grzyby. Listopad: karczoch, seler, ogórecznik, brokuły, persymona, jabłko, endywia, koper włoski, kumkwat, truskawka, burak. Grudzień: roszponka, kalafior, endywia, szpinak, imbir, sałata dębowa, rzepa, pomarańcza, ananas, por. Potrawy, które łączą w sobie owoce i warzywa. Nie wiesz jak dodać te składniki do swojej codziennej diety? Nie martw
ProstePesto.plSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne ZdroweSałatka z bobu z fetą i grzankami Piękna, zielona, kwaśno - słona sałatka z bobu z fetą i grzankami to prawdziwa gratka dla miłośników bobu. Sezon na to strączkowe warzywo właśnie się rozpoczął i trzeba to wykorzystać! Sałatka z bobu, którą dziś przygotowałam, jest niezwykle orzeźwiająca, a dodatek grzanek sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca, feta nadaje fantastycznego słonego smaku, a dodatek(...)ilości soku z cytryny daje jej kwaskowej wyrazistości. Do tego zioła - mięta i koperek i mamy niezwykle aromatyczną, lekką i po prostu rozpływającą się w ustach sałatkę! Gorąco polecam na upalne dni! Sałatka z bobu z fetą i grzankami Składniki: 500g bobu 150g grzanek 100ml oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki octu z białego wina 2 ząbki
Codzienne GotowanieSałatka do zrobienia w pięć minut. Często taką robię na piknik w ramach przekąski. Jest lekka, zdrowa i syta za razem. Pakuje w pudełka i każdy ma swoją porcję. Bardzo dobra jest także na lunch do pracy. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki
wesoła kuchniaSkładniki: 1/3 dużego batata, kroimy w plastry, opruszamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i syropem z agawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
Mango PapajaPrzepyszne danie, młode marchewki ze szparagami, boczkiem i parmezan na roszponce. O losie jedyny jakie to jest przepyszne danie! Musicie to zrobić i spróbować, cały szkopuł tkwi w szczegółach, jak zwykle, całe danie pachnie nutą cytrusa, ma super teksturę jest chrupiące i takie rześkie i świeże! Takie danie sprawdzi się idealnie jako obiad, lunch czy kolacja! Jest super pomysłem(...)roszponka 4 garśćie - cytryna - świeże zioła: bazylia, macierzanka, tymianek, bazylia tajska - parmezan - migdały Marchewkę obierz ze skórki, szparagi usuń zdrewniałe części, całość ugotuj na parze. Ale ugotuj warzywa al dente, one nie mogą być rozciapałe. Mają być takie na ząb! Na patelni wytop i usmaż boczek, zdejmij boczek i wrzuć na tłuszcz na 1 minutę ugotowaną marchewkę i szparagi. Roszponkę
SMYKWKUCHNIPesto robiłam już z wielu zielonych listków. Dzisiaj prezentuję wersję z roszponki. Delikatne, a zarazem pikantne. O dziwo, mąż był zachwycony tym daniem. Pesto szybko się przygotowuje, a potem wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i gotowe! Składniki pesto: 100 g orzechów arachidowych 3 ząbki czosnku 100 g roszponki 1 łyżeczka ziół włoskich 3 spore łyżki tartego parmezanu(...)wymieszane z makaronem spaghetti. Można również użyć jako smarowidło do grzanek, chleba czy sos do pizzy. Dodając nieco octu winnego lub jabłkowego i odrobiny miodu uzyskamy doskonały sos do sałatek i surówek
Czerwień i błękitPiękna i dobra" tak powinna się nazywać ta sałatka ;) Tak, wiem, że jedzenie jest do jedzenia, a nie do oglądania, ale ostatecznie niech oczy też coś z tego mają. Tak, to bardzo brzydko się chwalić, ale byłam nią tak zachwycona, że ciężko mi było wziąć do ręki widelec i się z nią rozprawić. Oczywiście tylko do pierwszego kęsa ;) Składniki(...)szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1/2 główki sałaty 3 garście roszponki 3 garście bratków 100 gram sera lor 1 łodyga rabarbaru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki oleju makowego świeża bazylia i mięta tajska (lub inna) Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski razem z roszponką, posypujemy je czerwoną quinoą, pokrojonym w kostkę serem, plasterkami rabarbaru, bratkami
Quinoa Raz!Doskonała surówka jako dodatek do obiadu ale również jako osobne danie dla tych, którzy trzymają dietę lub nie jedzą mięsa. Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
Bułka z Chlebem