Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych(...)Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać z olejem rydzowym
kolorowotorcikowobreją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam(...)indyka na warzywach (low-carb) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Sos 2/3 szkl. majonezu 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków ostrej papryki 1 mała posiekana w kostkę cebulka 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 400 g fileta z indyka Natka do podania Instructions Sos Ze składników robimy gęsty
Mieszam w Garnkukażdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber
Kuchnia Prezydentowejjeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla(...)udanego długiego weekendu! Do poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi
Chilli Czosnek i OliwaCzasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu
Mieszam w Garnkupełne śmieci, opuszczone hotele oraz domy, co nie korzystnie wpływa na wizerunek miasta. W Sarandzie odwiedziliśmy miejscowy targ warzywno-owocowy, na którym kupiliśmy suszone oregano, liście laurowe oraz ostrą paprykę. Zwiedziliśmy także ortodoksyjny kościół, ruiny synagogi oraz zamek Lekursji wybudowany przez Wielkiego Sulejmana. Jednym słowem na brak atrakcji nie mogliśmy narzekać ;) Udaliśmy się także na wycieczkę (komunikacją międzymiastową - bilet(...)Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii
Kolejny blog o gotowaniuVegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych
Chilli Czosnek i OliwaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basisuszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki(...)przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy. SMACZNEGO
ChilliJemySalatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem czesto leniwa i chyba najwyzszy czas to zmienic. Czy i wy tez tak macie ,ze zamiast wymyslec cos fajnego na kolacje po prostu wlasnie z lenistwa robicie po prostu zwykle kanapki ??? Takie typowe kanapki(...)napewno bede ja czesto robila . Jest lekka, ale i bardzo sycaca. S K L A D N I K I : -2 pomidory -1/2 ogorka -1 mala papryka -szczypior -koperek swiezy -serek wiejski -2 jajka ugotowane na twardo -sol,pieprz
PychaDaniaLittle Yummy) Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale) Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa) Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni) Jajko w papryce (Jagodziana Coffee) Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku) Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver(...)Apetyczna Kuchnia) W koszulce czy bez: Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...) Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść) Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce (Widelce) Tosty z jajkiem w koszulce (Lawendowy Poranek) Leśne śniadanie (Lawendowy Poranek) Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem (Codzienne
bastalenamasy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów(...)maggi. • Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. • Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. • Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast. • Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym
Moje domowe kucharzeniejego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe ciasto Adama(...)Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie produkty Barmar. Ja już wykorzystałam kilka
Zdrowie na języku :Pzimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw. ( czosnek kroimy na małą kostkę ) Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą. Obtaczamy(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego
Pysznosci Babci Basisłodka papryka 500 g pieczarek 1 duża cebula sól,pieprz olej Ćwiartki z kurczaka oczyścić i podzielić na dwa kawałki-udo i podudzie. Następnie kawałki mięsa solidnie oprószyć słodką papryką i oregano. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stały w lodówce przez noc. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać(...)nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 1,5 godziny funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia mozna odkryć aby skórka bardziej się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podałam z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką z białej kapusty
Monia miesza i gotuje