kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego typu ostrością, może dodać słodką czerwoną paprykę. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej ok. 300 g ugotowanego kalafiora jalapeno lub inna papryczka chili pieprz suszony czosnek olej do smażenia Kaszę wypłukać dobrze w kilku wodach i ugotować(...)tyle, ile zawiera w sobie ugotowany kalafior. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodzieziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju(...)nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz
W kuchni Karmel-itkimielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko(...)mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Gotowe kotleciki mielone z indyka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronamusiały także być ekonomiczne. Książka powstała z wybranych przepisów, które ukazywały się w tym magazynie. Większość z nich, to dania jednogarnkowe, rozgrzewające, roznoszące aromat na cały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad(...)kotlecików Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) dobrze wymieszać w misce. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. * w oryginalnym przepisie zamiast curry było ½ łyżeczki soli selerowej i szczypta papryki
Posadzone i zjedzonepęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć(...)kasza będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco , wyłączyć ogień i na ok 15 min pozostawić pęczotto pod przykryciem. Podawać posypane natką pietruszki z surówką lub sałatką
Gotowanie jest łatwebyć mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty(...)pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeśćśmiało można podać ją w nieco łagodniejszym wydaniu. No i ta prażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według(...)Ciecierzycę możecie doprawić według uznania, ja lubię pikantne przekąski, tak przygotowana cieciorka świetnie się do tego nadaje. Możecie jednak użyć też np. papryki słodkiej czy czosnku - tak czy siak będzie pysznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie przyprawione ziarna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 160ºC Czas - 40-50 minut Ciecierzycę najlepiej co jakiś czas
Cooking MonsterOgórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki: 2 kg mniejszych ogórków kwiaty kopru(...)ogórki (nie mogą ruszać się w słoiku). Na sam koniec do każdego słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki zalać gorącą zalewą*. Na drugi dzień pasteryzować około 15 minut. Zalewa* Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, Całość ze sobą wymieszać. Zalewa powinna
UgotowaćCałość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne 2,5 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą(...)krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany
Smakowity Blog Kulinarnyliście laurowe- 100 g słodkiej śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry i pieprzem.Cebulę obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju np.kokosowymrazem z liściem laurowym i szczyptą soli. Przykryj i podduś(...)mięso na drugą stronę, wlej do marchewki śmietanę i już nie przykrywaj, niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas.Po kilku minutach wyłóż pięknie wszystko na talerz, dołóż sałatkę i SMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkinutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest(...)właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie
mojewypiekiinietylkoZłapałam znów bakcyla z odchudzaniem. Codziennie ćwiczę (to znaczy maszeruję po 10 km dziennie) w związku z czym mam coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków. Przepisy
Mama z miastaolej. Wrzuć pulpety i smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aby mięso zamknęło się. Najlepiej go nie ruszaj zbytnio. Uważaj przy tym, by nie przypalić papryki, a to nietrudne. Jeśli zacznie się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać go szybciej, niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę(...)łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso do sosu. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Pulpety świetnie smakują z kluskami śląskimi i zieloną sałatką, np. z roszponką. Smacznego
Anioszek w kuchniKolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że
Bea(u)ty kitchenChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników
Malinowe Pocałunki