Szybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja.Składniki na 2 porcje:puszka tuńczyka w sosie własnym3 jajkasałata10 pomidorków koktajlowychogórek zielony10 filecików anchoisgarść czarnych oliweksos:6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytryny1 łyżka musztardy dijonpieprz, sólJajka ugotować na twardo, tuńczyka odsączyć z zalewy. Anchois podzielić na kawałki, pomidorki przekroić(...)połówki, a ogórki na plastry. Wszystkie składniki sosu wymieszać w małym słoiu, energicznie nim potrząsając. Na talerzach ułożyć sałatę, ogórka, pomidorki, anchois i oliwki. Zalać przygotowanym dresingiem, a na wierzchu ułożyć tuńczyka i jajka
wyzwania kuchenneKolejny pomysł na sałatkę, przepyszne połączenie smaków, bardzo orzeźwiający smak, ponadto dzięki dodaniu orzechów brazylijskich bogate źródło witaminy E, B1, B6 czy kwasu foliowego. Szczerze polecam! Składniki: - dojrzałe mango - 10 orzechów brazylijskim - posiekane - ogórek zielony - pomidor malinowy - awokado dojrzałe - sok z 1/2 pomarańczy - do smaku szczypta soli Smacznego! Akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIrobiłam do kanapki specjalnie steka tylko wykorzystałam tego, który mi został po zrobieniu sałatki. Przepis znajduje się tutaj. Oczywiście stek możecie przygotować w innej marynacie. dodatki: bułka Tutaj znowu dowolność - to co lubicie najbardziej, bądź macie akurat w lodówce. sałata pomidorki koktajlowe zielony ogórek ser żółty dymka koperek oliwa z oliwek sos: 2 łyżki ostrej musztardy 1-1,5 łyżki
Brzuszki ŁakomczuszkiJedna z pyszniejszych sałatek jakie jadłam :) Sałatka Gyros - bardzo fajny smak kurczaka , plus dodatki w postaci kukurydzy , cebuli i ogóreczków , to wszystko powoduje , że jest pycha .Potrzebne składniki pierś z kurczaka500 g piersi z kurczakaogórki konserwowe 5 szt.mała puszka kukurydzy konserwowejcebula 3 szt.mała kapusta pekińskaketchup 4 łyżkimajonez 4 łyżkiprzyprawa Gyrosoliwa 1 łyżkasól , pieprz do smakuPierś z kurczaka(...)myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros , solimy , pieprzymy i podsmażamy mięso.Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dośc cienko.Tak przygotowane składniki układamy warstwowo :-kurczak-cebula -ketchup-ogórki -majonez-kukurydza-kapustaŻyczę smacznego
Słodkości i nie tylkokoreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam! Składniki: · 2 pikantne zupki chińskie · ½ kapusty pekińskiej(...)czerwone papryczki peperoni · 2 zielone papryczki peperoni · 1 ogórek · 1 czerwona cebula · 3 łyżki majonezu · 2 łyżki musztardy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasiebie sałata, pomidor, ogórek - mniam. Plantacja rzeżuchy na oknie już urosła więc podstawową przekąską stały się kanapki z jajkiem posypane rzeżuchą. Ach ta wspaniała rzeżucha - zapycham się nią co roku na wiosnę po to aby przez pozostałe kilka miesięcy całkowicie o niej zapomnieć jednak tej wiosny po raz pierwszy odkryłam jak wspaniałym dodatkiem do sałatek jest ta zieleninka a połączenie
sierotka maRysia w kuchninich jest pomysłodawcą owej sałatki, wiem tylko, że jest wspaniała jako przystawka, szczególnie w lecie. Sos jaki był w pierwowzorze nie różnił się specjalnie smakiem od sosu tajskiego Jamiego Olivera, który zastosowałam do swojej wersji, a że jest z pewnością uniwersalny a przy tym przepyszny, ponawiam w tym przepisie. Składniki: 1/2 zielonego ogórka sałatkowego 1/3 długiej białej rzepy garść kiełków(...)ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia Prezydentowejożywczy początek tygodnia, by odczarować poniedziałkowe smutki zapraszam bez zbędnych ceregieli na prostą, ale sycącą sałatkę. Nada się zarówno na kolację, śniadanie jak i przekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert(...)cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru
Kuchnia po mojemuzależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiSałatka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych ketchup pikantny majonez 1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie
Bajeczna Kuchniakolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół
sierotka maRysia w kuchniodcedzeniu wymieszać z 1 łyżką oliwy z zalewy pomidorów. Pomidory pokroić w paski, ogórka w kostkę i dodać do kaszy. Wsypać rukolę i wszystko razem wymieszać. Na patelni grillowej zrumienić z dwóch stron szynkę, po czym pokroić ją na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, ponownie wymieszać. Na tej samej patelni zgrillować pokrojone w półplasterki brzoskwinie (obrane ze skórki
Kuchnia w opałachSkładniki: 200g kuskusu, 4 ogórki konserwowe, niecała połówka świeżej żółtej papryki, niecała połówka świeżej czerownej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, kilka suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, sok z cytryny do delikatnego skropienia, sól, pieprz. Uwaga!!! Do sałatki można również dodać 3-4 łyżki oliwy, wtedy nie będzie się tak rozsypywać . Przygotowanie: Kuskus zalać 250ml wrzącej wody i przykryć na 5min
W kuchni u MonikiSałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziedługo je przetrzymałam ale taki był mój cel. Po tych kilku dniach wyciągamy ogórki ze słoika, wkładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Tak by dłużej nie zachodził proces fermentacji. Proponuję również zostawić z kiszenia ząbki czosnku, które świetnie nadają się do różnych sałatek
Mango Papaja