Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza z puszki 6 cienka warstwa majonezu 7 jajka drobno posiekane 8 ketchup 9 pokrojone oliwki
O kuchni z uczuciemwodySkładniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę
Ewa w kuchniklientów. Mam nadzieję, że szybko się ogarnę czasowo i w końcu znajdę czas tylko dla swojej kuchni :) Tymczasem przepis na szybką i prostą sałatkę w moim ulubionym fioletowym kolorze :) Składniki:4 ugotowane i obrane buraki3 ogórki konserwowe1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula4 łyżki jogurtu albo majonezusól, pieprznatka pietruszki do dekoracjiBuraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę
Bon Appetit Małgorzatybiała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem
Walijskie Pichcenierobi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli(...)ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie wskazanego czasu przełożyć do słoików (zalewy wlać do 3/4 wysokości), zakręcić i gotować przez 5 minut. Przez kilka tygodni wstrzymać się z degustacją, gdyż sałatka musi troszkę postać aby wszystkie składniki
My simple kitchenłatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa(...)ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką
Tradycyjna kuchnia Kasispróbować? Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki; makaron, smażone mięso, warzywa; jest bardzo pożywna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego makaronu (u mnie świderki tricolore) 500 g mięsa mielonego nieduży kalafior główka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży(...)usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Makaron ugotować al'dente, osączyć. Seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę, sałatę w piórka. Kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać
6nieboPrzygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej
My Culinary ArtNigdy wcześniej nie robiłam sałatki / surówki z botwinki.. 2 -3 młode buraczki z liśćmi 1 ogórek 1 jabłko 1 cebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać
Moje domowe kucharzenieponad 20 lat ogórki te są przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela
Tradycyjna kuchnia Kasifont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pikantna sałatka z ryżem Składniki 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 czerwona papryka 3-4 ogórki małosolne 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Sposób przygotowania: Ugotowany ryż wkładamy do dłużej(...)miski. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy kostkę i dodajemy do ryżu. W osobnej misce mieszamy majonez, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany szczypiorek. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem według uznania.Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki NataliiWyśmienita sałatka z kurczakiem i rukolą na kolacje. Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem Składniki: piersi z kurczaka - 1 szt podwójna ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka(...)osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Ogórka obrać, pokroić w słupki. Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać. Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem, posypać słonecznikiem. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusisałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaczarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku(...)minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Z jednej szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymujemy około 4 szklanek ugotowanej kaszy. Sałatka: Warzywa myjemy i osuszamy w ręczniku. Sałatę rwiemy na kawałki, miętę, szczypiorek siekamy, rzodkiew kroimy w plasterki, ogórek w kostkę. W małej miseczce mieszamy olej z przyprawami. Tuz przed podaniem wlewamy go do warzyw i szybko mieszamy aby pokrył wszystkie
Blondynka Gotuje