skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej(...)Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić
Truskawkowa FiestaPolecam! Scroll down for recipe in English Szybka sałatka z tuńczykiem (6 – 8 porcji) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 180 g), odsączonego z zalewy 4-5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 2 puszki kukurydzy (każda po 400 g), odsączonej z zalewy 6-7 ogórków korniszonych, pokrojonych w kostkę 4-5 łyżek majonezu sól
karmelowyniezwykle atrakcyjnie wyglądającą sałatkę z dodatkiem i w kształcie ananasa, z szczypiorkowym pióropuszem liści. Sałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku(...)Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Fetę pokroić w kostkę. Ananasa w kawałeczki. Ogórki w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 1/3 sosu. Końcówki szczypioru skrócić do długości 8-10cm, resztę posiekać i dodać do sałatki. Wymieszaną sałatkę przełożyć na półmisek, uformować w kształt ananasa. Posmarować resztą sosu. Z jednej strony włożyć paseczki szczypioru
6niebokosteczkę. Salami kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiamy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę pieprzu. Dzięki słonemu salami nie ma potrzeby doprawiania sałatki solą
Gotowanie moimi oczamioknem jesień jest . Plucha ,wiatr i na słońce nie ma widoków . Dlatego na talerzu powinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni. Składniki 2 porcje 1 duży pomidor 1 ogórek szczypior gruby 1/2 opakowania fety (lub innego sera) pęczek sałaty dębolistnej 2 łyżki oliwy szczypta soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)kostkę ,szczypior drobno. 3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem . 4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem Smacznego Do tej sałatki używam również kilka listków młodych lebiody . Nie podaje ich w przepisie
Eli Gotowanielimonki 1 łyżka oliwy pieprz 3 łyżki śmietany 18% 100g serka koziego twarogowego 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem z limonki i odrobiną pieprzu. Odstawiamy(...)barbecue i smażymy aż pokryje dokładnie mięsa. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy mięsu chwilę odpocząć. Przygotowujemy sos, miksując śmietanę, ser kozi i oliwę. Podajemy układając schab i sałatkę na sosie
W kuchni wieczoremlodową, kaparami, oliwkami, camembertem i przepyszną polędwicą nad ogniem w ę dzoną od Hańderka . Do polania sałatki użyłam Remulady duńskiej Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : kilka listków sałaty lodowej kilka czarnych oliwek kilka kaparów ( jeśli lubicie ) kilka pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 3 plasterki sera camembert 3 plasterki polędwicy nad ogniem(...)wędzonej Hańderek 1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku sól, pieprz do smaku Remulada duńska do polania sałatki Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy, sałatę drobno szarpiemy,dodajemy szczypiorek,oliwki, kapary, pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę i ogórka.Pomidorki przecinamy na pół. Wszystko ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem polewamy remulada
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza z puszki 6 cienka warstwa majonezu 7 jajka drobno posiekane 8 ketchup 9 pokrojone oliwki
O kuchni z uczuciemwodySkładniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę
Ewa w kuchniPamiętam, że jako dziecko jadłam z tej sałatki wszystko poza śledziami właśnie. Teraz jem już sałatkę w całości i muszę przyznać, że bardzo ją lubię. Składniki: 3 płaty matiasów 2 - 3 jajka na twardo pół puszki groszku 2 - 3 ogórki konserwowe 1 mała cebula (lub pół większej) majonez / majonez wymieszany(...)jogurtem naturalnym Wykonanie: Śledzie namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Wyjąć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Ogórki, jajka i cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki. Sałatkę odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły
Sto kolorów kuchniklientów. Mam nadzieję, że szybko się ogarnę czasowo i w końcu znajdę czas tylko dla swojej kuchni :) Tymczasem przepis na szybką i prostą sałatkę w moim ulubionym fioletowym kolorze :) Składniki:4 ugotowane i obrane buraki3 ogórki konserwowe1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula4 łyżki jogurtu albo majonezusól, pieprznatka pietruszki do dekoracjiBuraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę
Bon Appetit Małgorzatybiała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem
Walijskie Pichcenierobi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli(...)ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie wskazanego czasu przełożyć do słoików (zalewy wlać do 3/4 wysokości), zakręcić i gotować przez 5 minut. Przez kilka tygodni wstrzymać się z degustacją, gdyż sałatka musi troszkę postać aby wszystkie składniki
My simple kitchenłatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa(...)ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką
Tradycyjna kuchnia Kasi