sałatka z ogórka - 4000 przepisów (strona:86/267)

Sałatka z mortadeli 380

Mortadela !!! niezbyt ją lubimy i cenimy, ale sałatka z mortadelą to już zupełnie inna bajka. Naprawdę fajna, ostra i pikantna. Oczywiście jeżeli naprawdę mocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką.     300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków(...)konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz     Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki, mieszamy i przyprawiamy

Jadło i czytadło
Pieczone skrzydło z indyka podane z sałatką jarzynową 184

skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon  1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu  Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo  3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej(...)Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić

Truskawkowa Fiesta
Szybka sałatka z tuńczykiem / Easy tuna salad 185

Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka sałatka z tuńczykiem (6 – 8 porcji) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 180 g), odsączonego z zalewy 4-5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 2 puszki kukurydzy (każda po 400 g), odsączonej z zalewy 6-7 ogórków korniszonych, pokrojonych w kostkę 4-5 łyżek majonezu sól

karmelowy
Sałatka makaronowa z salami 118

kosteczkę. Salami kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiamy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące. Ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę pieprzu. Dzięki słonemu salami nie ma potrzeby doprawiania sałatki solą

Gotowanie moimi oczami
Sałatka z lebiodą 141

oknem jesień jest . Plucha ,wiatr i na słońce nie ma widoków . Dlatego na talerzu powinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni. Składniki  2 porcje  1 duży pomidor 1 ogórek szczypior gruby 1/2 opakowania fety (lub innego sera) pęczek sałaty dębolistnej  2 łyżki oliwy  szczypta soli  1/4 łyżeczki pieprzu(...)kostkę ,szczypior drobno. 3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem .  4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem                   Smacznego  Do tej sałatki używam również kilka listków młodych lebiody . Nie podaje ich w przepisie

Eli Gotowanie
Schab barbecue z sałatką z arbuza 182

limonki 1 łyżka oliwy  pieprz 3 łyżki śmietany 18% 100g serka koziego twarogowego 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem z limonki i odrobiną pieprzu. Odstawiamy(...)barbecue i smażymy aż pokryje dokładnie mięsa. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy mięsu chwilę odpocząć. Przygotowujemy sos, miksując śmietanę, ser kozi i oliwę. Podajemy układając schab i sałatkę na sosie

W kuchni wieczorem
Wiosenna sałatka z kaparami, polędwicą i camembertem. 170

lodową, kaparami, oliwkami, camembertem i  przepyszną polędwicą nad ogniem w ę dzoną od Hańderka . Do polania sałatki użyłam  Remulady duńskiej Folwark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : kilka listków sałaty lodowej kilka czarnych oliwek kilka kaparów ( jeśli lubicie ) kilka pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 3 plasterki sera camembert 3 plasterki polędwicy nad ogniem(...)wędzonej Hańderek 1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku sól, pieprz do smaku Remulada duńska do polania sałatki Wykonanie : Wszystkie warzywa myjemy, sałatę drobno szarpiemy,dodajemy szczypiorek,oliwki, kapary, pietruszkę, koperek,pokrojoną w paseczki lub kostkę polędwicę,ser camembert, paprykę i ogórka.Pomidorki przecinamy na pół. Wszystko ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem polewamy remulada

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka warzywna z kaszą kuskus 195

Zapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam.  4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 396

łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza z puszki 6 cienka warstwa majonezu 7 jajka drobno posiekane 8 ketchup 9 pokrojone oliwki

O kuchni z uczuciem
Sałatka pełna witamin 244

wodySkładniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę

Ewa w kuchni
Sałatka w kolorze violet (z buraczkami) 396

klientów. Mam nadzieję, że szybko się ogarnę czasowo i w końcu znajdę czas tylko dla swojej kuchni :) Tymczasem przepis na szybką i prostą sałatkę w moim ulubionym fioletowym kolorze :)  Składniki:4 ugotowane i obrane buraki3 ogórki konserwowe1-2 puszki białej fasoli 1 duża cebula4 łyżki jogurtu albo majonezusól, pieprznatka pietruszki do dekoracjiBuraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
MÓJ COLESŁAW 247

biała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem

Walijskie Pichcenie
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 361

robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli(...)ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie wskazanego czasu przełożyć do słoików (zalewy wlać do 3/4 wysokości), zakręcić i gotować przez 5 minut. Przez kilka tygodni wstrzymać się z degustacją, gdyż sałatka musi troszkę postać aby wszystkie składniki

My simple kitchen
Zrazy z karkówki 260

łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa(...)ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka grecka 310

Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej

My Culinary Art