ogórków. Jednak dzisiaj chciałabym się z wami podzielić kilkoma recepturami Jedną z ich są moje ulubione ogórki z kurkumą, które uwielbiam. Smakują świetnie jako dodatek do obiadu, na grilla, do sałatek lub na kanapki. Robiłam je już w ubiegłym roku i wszystkim bardzo posmakowały. Przepis znalazłam u Renaty: Każdy
Marta Gotujetuńczykiem, smaczna, zdrowa, sycąca, podana z pieczywem i pastą z awokado! Niezastąpiona! SKŁADNIKI: - sałata masłowa 15 liści - 4 pomidorki koktajlowe - 1/2 ogórka zielonego - 1 cebulka dymka - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - zioła prymat do sałatki PASTA Z AWOKADO: - 1/2 awokado - 3 łyżki sera chudego - sól morska - sok z cytryny do smaku - 12 listków bazylii Całość zmiksować POLECAM! BUUUZIAKI
SMYKWKUCHNIWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz(...)smaku Link do filmu z przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4 Przygotowanie: Wszystkie składniki od razu po pokrojeniu daję do salaterki. Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie pół plasterki. Umyte ogórki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem
Uwaga Babcia GotujeSzybka i tania sałatka. Dość ostra bo jej smak przełamałam dużą ilością chrzanu. Składniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki(...)majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z chrzanem. Wszystkie składniki razem połączyć. Sałatka ta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapochmurny i zimny dzień mam dla Was kolorową sałatkę, która napewno przypomni nam słoneczne dni. Składniki: - 1 średnia makrela wędzona - 1 brokuł - 1 papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - 1 puszka kukurydzy - sól, pieprz - papryka słodka - delikat czerwony - majonez - jogurt(...)naturalny Przygotowanie: Makrelę obieramy z ości i drobno rwiemy. Brokuła obgotowujemy na półtwardo, studzimy i kroimy na drobne kawałki. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy, dosypujemy kukurydzę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz szczypty deikatu
Zainspirowana w kuchnikebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark produkuje również wiele innych sosów, ketchupy oraz pyszny majonez, który również wykorzystałam do sałatki. Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka papryki słodkiej 4-5 szt ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 3 pomidory 0,5 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchup Premium Folwark 1-2 łyżki sosu gyros(...)wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić. Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem
Ala piecze i gotujeOgórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić
Apetyczna babeczkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo lubię jeść sałatki i szukać różnych smaków. Tym razem przygotowałam sałatkę meksykańską z dodatkiem kabanosa. Wyszła bardzo smaczna z
Marta Gotujepuszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania marchewek w mundurkach, następnie obrania i pokrojenia w kosteczkę. Marchewki gotujemy w minimalnie(...)puszek odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w paseczki (najlepiej odkroić skórkę, aby lepiej się prezentowała w sałatce). Sałatkę układamy w naczyniu warstwami. Kolejność w zasadzie można zmieniać, natomiast ja podaję swoją: cebulka złocista, gotowana marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. Wierzch stanowi u mnie odrobina pozostawionej marchewki i posiekana czerwona cebulka. Ponieważ w oryginalnym przepisie był starty
Kolorowy Przepisownikgości. Najlepiej smakuje gdy postoi godzinę w lodówce , wówczas pod wpływem mokrych składników makaron zmięknie i sałatka będzie smaczniejsza . składniki na 5 porcji 2 zupki chińskie 2 kolorowe papryki ( zielona i czerwona lub pomarańczowa ) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 4 średnie ogórki konserwowe biała część pora majonez 250 g przepis Paprykę(...)ogórki kroimy w kostkę a pora drobno siekamy . Do miski wrzucamy połamany makaron z zupek chińskich wraz z sypkimi przyprawami. Dodajemy paprykę, ogórki, fasolkę, kukurydzę i pora .Wszystko składniki łączymy dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje gdy ochłodzi się godzinę w lodówce
Smakowite DaniaSałatka z tortellini, serem i pomidorem jest przepyszna i prosta w przygotowaniu. Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację Sałatka z tortellini i sera SKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu tortellini (250 g) 1- ogórek świeży 1 - pomidor 150 g sera żółtego 1- puszka kukurydzy 0,5 pęczka szczypiorku sól i pieprz majonez - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować(...)według przepisu na opakowaniu, odcedzić , ostudzić. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty i pomidora opłukanego i osączonego pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić. Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć. Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać majonez, wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiKolacja czy impreza ? W zasadzie bez znaczenia, ta sałatka w obu przypadkach sprawdzi się idealnie. Łatwa w przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 cebula czerwona 1 średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek(...)Przestudzone mięso przełożyć do miski (najlepiej szklanej) i następnie kolejno układać warstwami: pokrojoną w kostkę cebulę, warstwę keczupu, pokrojone w kostkę ogórki, warstwę majonezu wymieszaną z jogurtem, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i kapustę. Sałatkę nabiera się od samego spodu, tak aby wszystkie składniki miały możliwość połączenia się z sosem
Kuchnia w opałachSkładniki:5 jajek,1 puszka tuńczyka z sosie własnym,200 g żółtego sera,1 cebula biała,1 cebula czerwona,1 ogórek konserwowy,6 łyżek majonezu,3 łyżki musztardy,1/2 puszki kukurydzy.Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając musztardę(...)Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy
Aga w kuchniKasza i przegrzebki? no tak okazało się że to znakomite połączenie. Sałatka jest pyszna i znika szybciutko. Może dziś na Dzień Dziecka zrobicie swoim pociechom? Zachęcam
Moje Małe CzarowanieKuskus z warzywami to pyszna, lekka, łatwa sałatka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka kuskusu 1 szklanka wrzącej wody 1 świeży ogórek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny lub łyżka soku z granatu Przygotowanie Wsypać kuskus do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wlać
Tureckie Przepisy