sałatka z ogórka - 4000 przepisów (strona:80/267)

Najlepsza sałatka z tuńczyka 3215

zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy(...)sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy

My Chcemy Jeść
Sałatka z pęczakiem 290

szkl. pęczaku 1 średnia cebulka 1 duży pomidor 2 spore ogórki kiszone 2 jajka oliwa Jajka i pęczak gotujemy. Cebulkę, pomidory, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Dodajemy oliwy i ewentualnie dosalamy. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa :)  Prosta i smaczna :) Smacznego

Co w głowie piszczy
SAŁATKA OWOCOWA DO LUNCHBOX'A 206

Obieramy kiwi, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Z połowy jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Plasterki ogórka również możemy przepołowić. Sałatę rwiemy na mniejsze cząstki. Sałatkę skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym. SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 251 kcal 5,2 g białka

Vroblewska-fitlife
Sałatka gyros 410

smażeniaSposób wykonaniaFilety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki.Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody.Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę.Mięso rozłożyć(...)dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem.Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem.Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem.Można chwilę schłodzić w lodówce.Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą

Mix smaku
Łódeczki z mortadeli z sałatką 207

traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm Sałatka: 2 marchewki 2 ziemniaki 3 łyżki groszku z puszki 2 jabłka 2 ogórki kiszone 3 jajka Majonez Sól Pieprz Tarty chrzan Wykonanie: Mortadelę podsmażamy na patelni. Istotne jest żeby mortadela zaczęła się zwijać. Aby mieć pewność(...)właściwy kształt - może być to filiżanka lub miseczka. Pozostawiamy ją do wystygnięcia. Marchew, ziemniaki i jajka gotujemy. Jabłka, ogórki,  kroimy w kostkę, również ugotowane warzywa, dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, kilkoma łyżeczkami chrzanu oraz majonezem. Mieszamy. Przygotowaną sałatką wypełniamy łódeczki z mortadeli. SMACZNEGO

Smaki Ewy
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 374

diecie gęsty jogurt) 2 łyżki musztardy 3 duże marchewki 2 pietruszki pół małego selera 3 jajka puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw(...)pokrój w dość drobną kostkę.  4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę.  5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle, aby nadać sałatce konsystencji widocznej na zdjęciach).  6. Dopraw sałatkę pieprzem. Nie używam do sałatki soli, gdyż według mnie dzięki słonemu majonezowi

Przepisy Aleksandry
Śledzie pod pierzynką 244

kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację. Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy

Anioły w kuchni
Śledzie pod pierzynką 331

naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki;5 solonych filetów śledziowych,cebula,4 ogórki konserwowe,2 ziemniaki duże,2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką,3 jajka,majonez,Wykonanie;Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy

Anioły w kuchni
Śledzie pod pierzynką 281

naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie;Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy

Anioły w kuchni
LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM PESSO 147

kulinarnych kompozycji. Ja przygotowałam sałatkę warstwową, dietetyczną.                                                                  SKŁADNIKI :  1/2 szklanki makaronu pszenno-kukurydzianego Pesso Wodzisław kilka rzodkiewek 2 ogórki małosolne 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki(...)napęcznienia.  Ogórki, rzodkiewkę kroimy w talarki a jajko w kostkę. Do słoiczka lub pojemnika nakładamy warstwowo porcję makaronu, na to ogórki, fasolka, pomidorki, jajko, porcja makaronu, groszek i rzodkiewka. Dekorujemy dowolnymi listkami. Przed podaniem polewamy sosem. Sałatkę przechowujemy w pojemniku w lodówce. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 202

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata lodowa z camembert, bryndzą, papryką i gruszką. Do tego kanapka z hummusem 220

pół sałaty lodowej 50 gram bryndzy  1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej sałatki. Camembert kroimy w trójkąty i kładziemy na sałacie lodowej. Bryndzę i papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę

Mango Papaja
Sałatka śledziowa 484

karnawałowych szaleństwach kulinarnych proponuję prostą, smaczną...sałatkę śledziową :)Składniki : 2 płaty śledziowe - wcześniej wymoczone w wodzie i zamarynowane w occie 1 duże jabłko 3 ugotowane jajka 3 średnie ogórki konserwowe 1 cebula 2 małe ziemniaki majonez + jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie(...)składniki pokroić w kostkę, wymieszać Dodać do smaku sól, pieprz, ewentualnie natkę i polać majonezem połączonym z jogurtem, ponownie wymieszać. Moja rada : pokrojone ogórki odcisnąć na sitku, a majonez i jogurt dodać tuż przed podaniem sałatki

Proste Potrawy
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 202

Uwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy  w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca

głodny alergik
Sałatka z kukurydzą 176

Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się

Aga w kuchni