soczewicą w jednym garnku. W międzyczasie przyrządzam dressing ze świeżych ziół oraz myję i kroję warzywa. Dodaję je po prostu do ugotowanej kaszy i zjadamy w formie cieplej sałatki. Uwielbiam też łączyć warzywa z owocami, więc wykorzystuję to, na co mamy sezon w pełni, czyli soczyste truskawki. A skoro już o nich mowa to kupuje je zawsze w niewielkich ilościach(...)problem z przechowywaniem owoców. To jeden z tych powodów, dla których nie mogę się doczekać przeprowadzki ; ) Póki co jednak jestem częstym gościem w osiedlowym warzywniaku :) Podobnie jest z kaszami, makaronami i innymi produktami sypkimi. Mała kuchnia ma swoje ograniczenia, więc wszystkie takie produkty mam ustawione na kuchennym blacie. Na szczęście pomagają mi w tym piękne i zgrabne pojemniki szklane
Mienta blogPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatemu największy miłośnik pomidorów przytachał do domu 15 kg bawolich serc. Sama też na nie bardzo czekałam. Nie chciałam ich przetwarzać za bardzo, więc część porozdawaliśmy, część pochłanialiśmy w sałatkach (głównie greckich), nic się nie zmarnowało. Z 8 sztuk postanowiłam zrobić prostą zupę krem. Wybrałam te najbardziej dojrzałe i najmniej urodziwe. Zastanawiałam się na początku jak ugryźć przepis, czy sparzać(...)kuchnię polską czy włoską. Wyszła bardziej włoska, ale nie jakoś szaleńczo. Nie przesadziłam z oregano, bazylii też dałam niewiele. Nie chciałam żeby zupa smakowała jak sos pomidorowy do makaronu. I faktycznie nie smakowała. My zupą był zachwycony. Szczerze powiedziawszy, ja nie załapałam się na nią prawie wcale. Toli zupa średnio smakowała – była dla niej chyba za kwaśna. Nie miałam
Kardamonovylekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło na kanapki ale nie tylko. Możecie wykorzystać tą pastę jako zamiennik hummusu, do warzyw lub innych przekąsek a nawet jako sos do makaronu. Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi pastami czy hummusami, ponieważ można przemycić w nich dużą ilość cennych i zdrowych składników, które niekoniecznie lubimy jeść w pojedynkę. Ja nie lubię suszonych(...)smakiem. Tak jest z wieloma produktami, dlatego warto próbować nawet tych rzeczy których nie lubimy a wiemy, że są dla nas zdrowe. Inne przepisy z wykorzystaniem jaj: Różowa sałatka z łososiem i jajkiem Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym Artykuł Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami
Słodkie GotowanieBardzo smaczne danie. Tagliatelle z kurczakiem Kolejna pozycja z menu jeśli chodzi o dania obiadowe to makarony, risotta, gnocchi i tortellini czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam. Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską(...)zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro to również dobra pizza i smaczne burgery, czyli coś dla miłośników fastfoodów. Burgery zjemy tutaj zarówno w wersji tradycyjnej jak i w wersji wegetariańśkiej
I LOVE LIFECześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry :-) Dzisiaj witam Was szybką sałatką idealną na śniadanie. Mamy tutaj roszponkę, żurawinę, orzechy nerkowca, pomidorki cherry i greek white marki Violife, który jest odpowiednikiem znanej nam fety. Violife jest to wegańska alternatywa sera. Coraz częściej sięgamy po przepisy, w których nie ma mięsa. Próbujemy nowych dań jakimi są hummusy i pasty, a burgery roślinne powoli zastępują te wołowe(...)Violife proponuje nam kilka ciekawych produktów :-) Violife Prosciano Wedge - ma urzekający aromat i charakterystyczny, lekko pikantny smak. To całkowicie wegański, bez nabiału i glutenu odpowiednik słynnego włoskiego dodatku do makaronów. Violife Creamy - wegański odpowiednik kremowego serka, idealny smarowidło do kanapek, do spożycia na zimno. Może też być poddany obróbce cieplnej jako baza do wegańskich ciast. Występuje w różnych wariantach smakowych
kruche babeczkiTak przyrządzone szparagi podaję same, z bagietką posypane kozim serem lub upieczonymi kawałkami drobiu. Smakują także podane z zasmażką przygotowaną z bułki i masła
Zasmakuj KuchniTakie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga! Są leciutkie, kruche i takie chrupiące. Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy. Nawet sprawdzą się jako składnika panierki. Rewelacja! 1 opakowanie papieru ryżowego (*) olej do głębokiego smażenia sól i/lub ulubione przyprawy Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki(...)mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać. (*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy
Di gotujetakże niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek(...)pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże listki bazylii - szczypiorek - skórka z cytryny - czarny sezam - różowa sól himalajska Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy, zalewamy wrzątkiem
mojewypiekiinietylkomniejszym stopniu Anglosasom. Amerykanie dopiero kilka lat temu odkryli smakowitość bobu, głównie za sprawą kuchni włoskiej i zajadają się fava bean (albo broad bean, horse bean) przede wszystkim z makaronami. Swój wkład w upowszechnianie bobu ma również Martha Stewart, jedna z nielicznych przedstawicielek Polonii amerykańskiej, która wspięła się na sam szczyt drabiny społecznej USA (zaliczając po drodze fatalny upadek). Jeden(...)masłem i świeżym koperkiem. My proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym
Niedzielny kucharzPiękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak
Niedzielny kucharznależy mak najpierw lekko przypiec i rozetrzeć w moździerzu. Do gotowania i pieczenia mak można użyć w całości lub roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem(...)pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może
Ciastka - domowe słodkościPyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę(...)Przy takim warstwowym ułożeniu wszystkie smaki się ładnie połączą. -- -- -- -- Jak naczynie się zapełni ozdabiamy wierzchnią warstwę pieczarkami, zieleniną... Jeżeli pozostały nam produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę... ... a zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 st. C 15-20 min. Potem czekamy 5 min. i dzielimy ostrym nożem na porcje i serwujemy na gorąco. Smacznego
chleba naszegomieloną wanilię Burbon. Dodatkowo jest to produkt ekologiczny i bezglutenowy. Sok z cytryn 100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej na czczo. Wy także popijacie z samego rana taką miksturkę? :) Quinoa czarna Komosa ryżowa, jak to pewnie pisałam nie raz należy(...)się ją wybrać. Najczęściej jadam quinoę białą, niedawno próbowałam trójkolorową, a kiedyś także i czerwoną. Czarna jest dla mnie nowością, także jestem ciekawa jej smaku. Świetnie zastępuje kasze i makarony, idealnie wkomponowuje się w większość przygotowywanych dań. Plastry kokosowe Jadłam już wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, a także wiele innych produktów z udziałem kokosa. Jednak suszone plastry kokosowe były
Zdrowie na języku :P