Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest
Korniszonkiodwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony. Rukolę wymieszaj z 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, dopraw solą. Sałatkę ułóż na środku gotowej frittaty i podawaj. Wtorek - Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Na wtorek zaplanowałam szybki wegetariański makaron. Wykorzystajcie do niego połowę 500-gramowego opakowania jarmużu, zaś pozostałą ilość(...)czwartek. ➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe
Chilli Czosnek i OliwaKolejne danie restauracyjne będzie bardzo różnorodne. Prócz porcji dzikiego łososia znajdziemy w nim młodą rzodkiewkę z kiełkami i dressingiem mojito. Mozzarellę roztopimy z drobno kruszonymi pistacjami
Kuchnia PROzdrowotnaPasta z suszonych pomidorów i sera białego to idealny pomysł na kanapkę jak i przekąskę na imprezę. Podana na chrupkim pieczywie to zdrowa i lekka opcja
CzarnawisienkaTuńczyk! bomba białkowa z małą ilością kalorii :) Ten z puszki jest suchy i nudny, ale świeży niczym wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do
Kuchnia PROzdrowotnapunktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany " Tuoresuolattu lohi " to absolutny "must have!" Jakie potrawy są charakterystyczne dla bożonarodzeniowej kuchni fińskiej? - W Finlandii nie obowiązuje post, kulminacyjnym punktem wigilijnej kolacji jest szynka(...)towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy
Cztery Fajerynaczynia do zapiekania o szerokości około 8 cm (moje mają wymiary 8x10cm i są prostokątne, ale można użyć też okrągłych). Na liście w naczyniach żaroodpornych wyłożyć pokrojonego w kostkę łososia i podgotowane (odcedzone) ziemniaczki. Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek(...)kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji
Dietologpstrąg łososiowy ale myślę, że jeszcze lepiej pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI: 50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki 5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki(...)masła i dokładnie wymieszać. 2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C. Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem 1000 wysp od Folwark
Kto ugości moich gości?mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie jest(...)często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni
Moniki Smakołykirybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry i kroję w kawałki, usuwam też zawsze szarą część) 400 g małych, gotowanych ziemniaków garść pomidorków koktajlowych kilka liści szałwii kilka plasterków cytryny(...)sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania podałam sałatkę ze szparagami i pieczoną papryką
Cytryna&Co.podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze i soli. Na talerzu prezentował się wyjątkowo. Podany ze śmietaną z chrzanem, konfiturą z cebuli, sosem malinowym, kruszonką z orzechów, kindziukiem i kwiatami jadalnymi, prezentował się wyjątkowo(...)muszę nic więcej mówić? Co na danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków
Kuchnia BazyliiFantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem(...)masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTruskawka nasza ukochana,czerwona slodka i aromatyczna.Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem od pierwszych dni czerwca.Teraz w polowie czerwca jest doslownie wszedzie.Czy wiesz,ze truskawka nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokrojone w kostkę suszone pomidory. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy aż zwiędnie. Na usmażonych naleśnikach układamy w paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż zużyjemy składniki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy(...)cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Uważamy by nie powstały grudki. Powstałym sosem polewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy z lekką sałatką, smacznego
Kolizje Smaków