Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać gościom. Do dziś bardziej smakuje mi kukurydza z puszki niż z kolby, ale staram się
Ugotowane pozamiatanemuszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;) PS. Niestety w czerwcu wpisów będzie mniej, dopadła mnie sesja :( Składniki: opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g) puszka tuńczyka w oleju papryka czerwona por cebula czerwona puszka kukurydzy szczypior 3 łyżki majonezu 2 łyżkI jogurtu naturalnego łyżeczka(...)Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos. Mieszamy sos z resztą składników i odstawiamy na godzinę do lodówki. Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkafareast-language:EN-US;} W sieci na taką sałatkę jest mnóstwo różnych przepisów. Zazwyczaj makaron zalewany jest wodą przed wymieszaniem z innymi składnikami ja kruszę go na sucho, mieszam ze wszystkimi składnikami i wychodzi naprawdę smaczna. Składniki: 2 szt. zupka chińska, makaron 25-30g szynka drobiowa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nie duża czerwona papryka 1 zielony ogórek(...)szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę, por i natkę drobno. Dodać do makaronu. Przyprawić wymieszać z majonezem. Sałatkę odstawić do lodówki aby się schłodziła a makaron zebrał wilgoć. Przed podaniem można dodać jeszcze nieco majonezu gdyby okazałoby się, że makaron wchłoną znaczną jego część
W garach u Gosidigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szukałam w internecie przepisu na jakąś sałatkę brokułową z serem. Wybór mega... Nie mogłam się zdecydować - albo brakowało mi niektórych składników. Tak powstała moja wersja, która smakuje rewelacyjnie! Śmiało możecie podwoić proporcje, bo zapewniam, że zniknie ona bardzo szybko. 250g brokuła 150g kukurydzy konserwowej (około 1/2 puszki) 100g sera feta (użyłam tłustej) 75g żółtego(...)zetrzeć na tarce (o grubych oczkach), ugotowane (na twardo) jajka, fetę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem (wg gustu). Sałatkę doprawić do smaku. (Uważać z solą, ponieważ sama feta jest słona.) (*) Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl
Di gotujeKolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa uniwersalna 4 ugotowane ziemniaki w mundurku 0.5 ugotowanego selera 2szt.pietruszki 5 ugotowanych na twardo jajek 1jabłko 1puszka kukurydzy 1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli 1 majonez 2 łyżki musztardy biała część pora 3 ogórki kiszone Sól i pieprz(...)kostkę , przyprawić , obsmażyć na złoty kolor na patelni, wystudzić. 3. Warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i dodać do reszty. 4.Por umyć i pokroić drobno w kosteczkę dodając do sałatki. 5. Ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę i też dodać do miski. 6.Ugotowane jajka obrać ze skorupki , drobno posiekać dołożyć do sałatki. 7. Sałatkę doprawić solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisałatki? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. Tym razem sałatka lekka, soczysta, użyłabym nawet określenia "wiosenna". Znowu wytrawne danie wzbogaciłam o dodatek owocu, naszego ulubionego ananasa. Wyszło pysznie! Składniki: 1 seler naciowy pęczek rzodkiewki 150 g sera żółtego w kawałku 5 jajek 1/2 puszki kukurydzy 150 g szynki w kawałku 5 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu mały(...)pieprzem (można też dodać ząbek czosnku). W misce układać wszystkie składniki warstwami w dowolnej kolejności tak, żeby były dwie warstwy sosu majonezowego a na samym wierzchu ma być rzodkiewka. Sałatka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach, kiedy smaki przejdą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo
Kawa z mlekiemLekka i szybka w przygotowaniu sałatka z makaronem tortellini o smaku szynki, aromatycznym koperkiem i chrupiącymi warzywami. Znika błyskawicznie! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Rzodkiewki oraz obranego zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę
VioletoweKucharzenieUlubiona sałatka mojej mamy. Bez tego dania nie ma u nas świąt. Kilka składników a potrafią zdziałać cuda z kubeczkami smakowymi. SKŁADNIKI: Podwójna pierś kurczaka Puszka kukurydzy Puszka ananasa Mała dymka lub por Jogurt naturalny Majonej Sól Pieprz Liście laurowe Kilka kulek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, usuwamy błonki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim
Kopystką po garachwykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony 50 g żółtego sera duży pęczek grubego szczypioru 1 łyżka majonezu
babka w formieJeszcze nigdy nie robiłam sałatki jarzynowej bez jajek, więc postanowiłam spróbować. Co dla mnie dziwne, sałatka bardzo mi posmakowała.Postanowiłam więc podzielić się przepisem. Składniki: 1 duży ziemniak 1 pojedyncza pierś kurczaka 10 pieczarek z zalewy octowej oika(marchew, groszek, kukurydza) ki ciecierzycy z puszki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu,sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniak
słodkie i nie tylko historie kulinarnewdzięczne, bo pasują na każdy stół, smakują zawsze i są zdrowe. Dziś zaprezentuję Wam szybką i zdrową sałatkę. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mix sałat (endywia kędzierzawa, radicchio, roszponka) 250 g gotowej pokrojonej w kostkę fety classic około 15 pomidorków koktajlowych 200 g kukurydzy oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz, tymianek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy
Zasmakuj KuchniSałatka z wiosennymi warzywami, lekko pikantna dzięki marynowanym szalotkom. Składniki: 1 brokuł, podzielony na różyczki pęczek rzodkiewek ok. 2/3 zielonego ogórka 5 jajek 2/3 puszki kukurydzy 1 słoik marynowanych szalotek 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować
Czerwień i błękitSałatka a'la meksykańska to pyszna, sycąca sałatka doskonała na różne imprezy :) Układać w podanej kolejności: Filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawą meksykańską+ ketchup+ pieczarki pokrojone i podsmażone+ kukurydza z puszki+ majonez+ ogórek konserwowy+ ketchup+ filet z kurczaka+ majonez+ kapusta pekińska
Zrób to smacznie