przystało na początek tygodnia, zrobiłam czyszczenie lodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka
Mieszam w GarnkuSałatka tabbouleh już była na blogu, ale była to bardziej kulinarna wariacja- na ziarnach quinoa, z papryką, bez pomidora i natki pietruszki... Tym razem miałam chęć na jej tradycyjną wersję- z dużą porcją natki (mąż w końcu się do niej przekonał), a przede wszystkim z kaszą bulgur(...)która jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh. W sałatce wykorzystałam suszoną miętę, a to tylko z tych względów, że jest bardziej aromatyczna niż ta świeża mięta, kupowana teraz... Ta lekka i mocno orzeźwiająca sałatka może stanowić pożywny, samodzielny posiłek, np. jako danie kolacyjne, jak również sprawdzi się jako dodatek do dnia głównego. 3-4 porcje: * kasza bulgur- 150 g * ogórek
Kraina Miodem Płynącakaszy jaglanej awokado cytryna wrzątek 3 łyżki ziaren słonecznika garść suszonych żurawin ok. 3 łyżek dobrej oliwy liście kolorowej bazylii Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach. Potem ugotować w 450 ml wody. Gdy kasza wchłonie wodę, a reszta wyparuje, zamieszać i przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by kasza doszła. Potem odstawić odkrytą kaszę na ok. pół(...)soku). Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę limonki do kaszy. Kaszę wymieszać i rozbić ewentualne grudki. Do kaszy dodać żurawinę. Awokado przepołowić, usunąć pestkę i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kaszy. Na awokado wycisnąć sok z połowy cytryny. Całość wymieszać. Polać sałatkę oliwą i znów wymieszać. Posypać liśćmi bazylii. ----- Podobne: Wytrawna owocowa sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieenergetycznego kopa? :) A dzisiaj kolejny dzień przygotowań, także będzie on baaaardzo potrzebny! Ciasta już upieczone, podobnie jak większość dań. Do zrobienia zostały już tylko krokiety, barszcz i sałatka jarzynowa. Kasztanowe placki z kaszy gryczanej i awokado podane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj zapewne dopiero po Świętach, także już teraz pragnę złożyć
Poranek na słodkoSkładniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta
Gaździnka warzySzybka, smaczna i pożywna to podstawowe zalety tej sałatki. Polecam na wiosenną kolację zamiast kanapek. Składniki 1 szkl kaszy kuskus 2 jajka 1 puszka czerwonej fasoli firmy Jamar kawałek pora 5 plastrów szynki z komina 2-3 ogórki kiszone sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. Przygotowuje się ja więc expresowo i w takim też
Walijskie PichcenieSałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz
Kraina Miodem PłynącaOd sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić
Walijskie Pichceniezwane „resztki”. Gdy zostanie mi miseczka zupy, nie wylewam jej, tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram(...)się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest najprostszym rozwiązaniem, ale unikamy spożywania majonezu, więc robię ją tylko raz na jakiś czas. Przeważnie z dodatkiem rosołowych warzyw przyrządzam pasztet lub kotleciki. Zachęcam do takiego ekonomicznego gotowania :) ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku) szklanka kaszy jaglanej puszka ciecierzycy gotowanej na parze
Mienta blogTabbouleh (tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany
Kitchens AlphabetDziś trochę inna odsłona kaszy jaglanej czyli nie śniadaniowa i nie deserowa jak to było dotąd ;-) Dziś szybka sałatka idealna na wakacyjną kolację. Składników ma niewiele więc tym bardziej łatwo ją przygotować :-) To kto robi? SKŁADNIKI 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 pomidory 1 biała papryka koperek szczypiorek 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa, pieprz Kaszę gotujemy w dużej ilości lekko
Czary - gary w kuchniTaką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce
Mia Cucina Sofietagorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie bardzo szybko. Idealne do zabrania w pudełko do pracy. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur? Jej właściwości i smak doceniany jest przez ludzi od ponad 4000 lat. Kasza ta doskonale wypada na tle kasz pszennych (manna, kuskus). Jest z nich najmniej(...)więc jeśli masz właśnie cukrzycę ciążową, wcinaj bulgur ze smakiem. Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości. Drukuj Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur 5 połówek suszonych pomidorów garść oliwek 100 gr sera koziego kolendra
Mieszam w GarnkuCześć ! Ostatnio uzależniłam się od kasz. Gryczana jest chyba moją ulubioną. Codziennie mogłabym jeść takie kaszotta. Danie jest lekkie, pełnowartościowe i sycące. Dodatkowym plusem jest to, że zostało zrobione na jednej patelni. Dania z kaszy często zabieram – na wynos – do pracy. To fajna alternatywa dla sałatki. Składniki (2 – 4 porcje): 100 g białej kaszy gryczanej 2 łyżki
Moja pasja smaku