zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka. Zalewam wrzącą osoloną(...)minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski
Tradycyjna kuchnia Kasiorganizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu. Produkt wart polecenia
Tradycyjna kuchnia Kasitajne narady do swojego pokoju - w ukryciu zjadał wszystko za mnie :) Nie wiem czy do kaszy dorosłam, czy zasmakowała mi robiona na moje sposoby, ale fakt faktem teraz ją uwielbiam! Nie ważne czy gryczana, czy pęczak, czy jaglana, czy .... ! Dziś proponuję sałatkę z pęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako(...)miksujemy bardzo dokładnie koperek, pietruszkę, mięte, czosnek i olej rzepakowy - ilość oleju najlepiej dostosować do własnych upodobań. Powstały miks ma być gładki i zdatny do polewania sałatki. Na talerz, bądź półmisek wykładamy kaszę, układamy wszystkie przygotowane warzywa, całość polewamy dressingiem. Smacznego
Plate of Joyktóre przekracza 1 w skali trudności 1:10 no nie ma. Można różne cuda wymyślać z kuskus ale dzisiaj zaprezentuję zwykłą sałatkę z ziołami w przewadze mięty. Dołączam Wam linka, poczytajcie o mojej kaszy kuskus.Składniki: 3/4 szklanki kuskus 1 pęczek mięty1 pęczek szczypiorku1 żółta papryka1 czerwona papryka 3 pomidorysok z 1/2 limonki3 łyżki(...)drobny maczek). Papryki oczyścić z gniazd, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Warzywa, miętę i szczypiorek, połączyć z kaszą i oliwą. Wymieszać. Sałatkę doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem schłodzić
pieprzny smaczekSałatka bardzo zdrowa z kaszą jaglaną i lekka. Można ją jeść na obiad i kolację. Zrobi ją każdy i zachwyci swoją rodzinę. Polecam dodawać awokado do sałatki bo ma wartościowy kwas oleinowy. 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 opakowania roszponki 1 cebula czerwona 1 awokado 5 pomidorów suszonych 2 pomidory 8 oliwek czarnych dużych 1 łyżka soku z cytryny 8 oliwek
wesoła kuchniaUwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 25-30 wędzonego łososia 1 marchewka 1 biała cebulka 150 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży koperek Wykonanie: Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 minut. Marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym
Tradycyjna KuchniaDziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalneSałatka z jedną z najzdrowszych kasz na świecie, kaszą bulgur. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Powstaje z ziaren twardej pszenicy durum. Jest bardziej pożywna niż ryż i kuskus, ma również więcej błonnika i minerałów. Doskonale nadaje się również dla osób na diecie, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Kaszę tą zestawiłam z pieczonymi w piekarniku karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi. Dodatek stanowią oliwki oraz
Moja Galeria Smakujaglanej są lekkostrawne i nie zawierają glutenu. Dlatego po spożyciu posiłku z zawartością tejże kaszy na pewno nie będziemy czuli się wzdęci i ociężali. Pyszne są sałatki z dodatkiem kaszy jaglanej i nie mniej pyszne - kotleciki - u mnie z dodatkiem chudej szynki i zielonej papryki. Bardzo smaczne są gorące, prosto z patelni, ale i na zimno
Walijskie PichcenieSałatka kuskus ze szpinakiem i granatem i połączenie wytrawnych składników z delikatną kwaskowatością granatu. Sałatka jest bogactwem witamin i będzie idealna jako danie na lunch do pracy, albo zdrowa kolacja. Możecie również wykorzystać sałatkę jako dodatek do różnego rodzaju mięsa. Przeczytaj przepis na Sałatka z tuńczykiem i kaszą kuskus Składniki kuskus garść liści szpinaku granat rzodkiewka sól pieprz oliwa(...)oliwek Sałatka kuskus ze szpinakiem i granatem – przepis Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 minut. Następnie rozdzielamy ziarenka przy pomocy widelca, aby był sypki. Na talerzu układamy szpinak. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Granat kroimy na pół i wydrążamy ziarna granatu. Na szpinaku układamy rzodkiewkę, kuskus, posypujemy granatem i całość doprawiamy solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kasza w moim jadłospisie to podstawa. Jestem miłośniczką wszelkich kasz, a niedawno odkryłam kaszę orkiszową która jest bardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa
wesoła kuchniaGOTOWANIE SMAŻENIE PIECZENIE X kasza jak gotować ? Kasza jak gotować - Proste wskazówki na idealną konsystencję. Poznaj różnorodność kasz i ciesz się zdrowym smakiem w Twoich daniach. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Gotowania Kaszy Gotowanie kaszy to kluczowy element przygotowywania wielu dań. To wszechstronne i zdrowe ziarno stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych potraw, od dań głównych po sałatki i dodatki(...)się, jakie kasze pasują do różnych potraw oraz jak przygotować kaszę przed gotowaniem, by uzyskać najlepszy efekt. Kasza jak gotować - Krok po Kroku Gotowanie kaszy wymaga precyzyjnych kroków, aby osiągnąć idealną konsystencję i smak. W zależności od rodzaju kaszy, proces gotowania może się różnić. Oto ogólny przewodnik krok po kroku, jak gotować kaszę: Przygotowanie Kaszy: Jeśli kasza jest nieopłukana, warto
Podstawy GotowaniaZostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które w naszym domu są niemal wielbione i padło na kopytka. Przejrzałam kilka przepisów, i jak zwykle zaryzykowałam z własnym, bez jajek, tym razem jeszcze dodatkowo... Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello
Nie Bo Piekłojest bardzo popularny w krajach Lewantu i jest jednym ze składników arabskiego mezze. Tradycyjnie przygotowywało się ją z bulgurem (obecnie bardzo znana jest wersja z kaszą kuskus). Nie ma jednego tradycyjnego przepisu na tę sałatkę, więc pod tą samą nazwą kryją się dania z dużą ilością kaszy lub praktycznie bez niej, jedni dodają sok z cytryny, inni z limonki
Przepisy AleksandryTaka pełna witamin miseczka jest idealną propozycją zarówno na śniadanie lub letnią kolację, a nawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami* 300 ml wody + mała szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 13/4 łyżki oleju
Słodkie okruszkitworząc zarówno nowe, jak i bardziej tradycyjne kompozycje smakowe. Cieszą oko (a przecież je się oczyma), no i jest w nich tyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam do niej niezastąpioną kaszę jaglaną (o niezwykłych właściwościach leczniczych), wędzonego łososia, jajko na twardo, no i oczywiście mnóstwo warzyw - sałatę lodową, rzodkiewki, ogórek, marchew i szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem(...)wymieszać z musztardą. Sałatę porwać na kawałki i położyć na talerzu. Kolejno ułożyć : kaszę jaglaną, kawałki łososia, warzywa i jajka przekrojone na 4 części. Skropić delikatnie sokiem z cytryny, polać dressingiem, posyp szczypiorkiem i nasionami słonecznika (polecam je wcześniej uprażyć na patelni:). Delektować się smakiem sałatki
Kuchnia Ellie