samymi sałatkami człowiek żyję, a głównie ten płci męskiej, musi zjeść dobry kawałek mięsa. A jak mięso to albo stek z antrykotu wołowego albo kawał schabu z kością. Dzisiaj pokaże Wam, jak prawidłowo usmażyć kotleta schabowego! To do roboty! KOTLET SCHABOWY Z KOŚCIĄ! Pierwsza najważniejsza rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym(...)włożyć do siateczki, aby przy ubijaniu, nie zapryskać siebie i połowy kuchni ;-) - mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie
SMYKWKUCHNIoczekiwaniu na główne danie, podajemy naszym gościom różnego rodzaju przekąski, lekkie sałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się(...)bazylii 2 1/2 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki podczas wyrabiania 5 1/2 łyżki margaryny/masła 2/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorące!) 2 1/3 łyżeczki suchych drożdży 1 całe jajko 2 płaskie łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ją z cukrem, bazylią i solą. W osobnej miseczce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem. Wlewamy powoli do miski
Słodkie okruszkismarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY
Blog z Apetytemfeta oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy jajko oraz partiami – mąkę. Masę odstawiamy na ok. 15-20 minut. Jeśli cukinia puści zbyt wiele soku i masa będzie zbyt rzadka – dodajemy trochę mąki. Jeśli zbyt sucha – można dolać niewielką ilość wody lub mleka. Placki smażmy na niewielkiej ilości oleju. Ja podałam je z sałatką z arbuza i fety choć
KucharzycaWystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i posiłek gotowy. D zięki temu, że kurczak jest zawinięty w ciasto francuskie, inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki nie są już potrzebne. Składniki: filet z kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, 200 g pieczarek, duża cebula, 4 plastry żółtego sera, sól, pieprz, 1 jajko. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę
Moja kraina smakówmrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego 200 g śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa
wesoła kuchniaIdealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól,pieprz,papryka słodka w proszku, na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta olej do smażenia
Swojskie jedzonkoWyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60
Karola gotujepożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym plusem podczas upałów, można przygotować zdrowe jedzenie w kilka minut. SKŁADNIKI : ( na około 12 kotlecików ) cukinia – 1 sztuka pierś z kurczaka lub indyka – 1 sztuka jajko – 1 sztuka płatki owsiane – 1 szklanka mozzarella
kuchniabellissima.wordpress.comkonserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby szybko przygotować coś smacznego i pożywnego. Nie wiem jak Wy ale ja mam zawsze w szafce mały zapas produktów w puszkach, które służą mi jako składnik różnych dań. 2 średnie pory (jasna część) puszka groszku konserwowego Jamar 5-6 jajek 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz
Smakołyki Asimięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek 4 jajka 3 łyżki masła jedna młoda cebula ze szczypiorkiem
Mama z miastablaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję jajkiem i posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie
Cooking MonsterKolejna smaczna propozycja na wykorzystanie szparagów, tym razem w formie grillowanych pędów. Słodkie, grillowane bataty, papryka o delikatnie dymnym posmaku, mój ulubiony świeży groszek, feta i
Mango PapajaTakie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki
codojedzenia