Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki:20-25 dag płatków migdałowych45 dag
Salonik smakówRozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują
Salonik smakówPo raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym
Salonik smakówDzisiaj pyszna warstwowa sałatka ze śledzia przełożona sosem śmietanowo-majonezowym. Śledzie pod pierzynką to super przekąska, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje w Święta, sprawdzi się również przez cały rok bez względu na okazję. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 4 płaty śledzia solonego 1 duża cebula 4 duże ugotowane marchewki 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz kolorowy 4 łyżki
Alutka-Gotujepieprz Przygotowanie: Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę, tak samo zrobić z obraną cebulą Kukurydzę osączyć na sicie, umyte pieczarki ugotować w lekko posolonej i zakwaszonej ciut octem wodzie Pieczarki osączyć, pokroić w paski, paprykę i seler pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, posypać pieprzem, dodać majonez, natkę i wymieszać. Jeśli lubimy w sałatkach ostrzejsze smaki to dodajmy
Proste Potrawyzrobić pyszny budyń,chlebek,sałatki nieskończona ilość możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty.Idealne jako samodzielne, można podać je również dowolnym sosem. Zapraszam:) Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej w woreczku 3/4 szklanki kapusty kiszonej z marchewką sałatkowej 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 1 jajko około 2 łyżki mąki
Sama słodycz i szczypta chilipszennej i ziemniaczanej, roztrzepane widelcem jajko, posiekany natkę pietruszki, cebulę, doprawiamy masę ziemniaczaną solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami , sałatką wiosenną lub sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam Wam śledziową sałatkę z czerwoną papryką . Jej wykonanie jest naprawdę szybkie, a smak… sami musicie spróbować My ją uwielbiamy Kilka składników, a ile smaków. Spróbujcie. Może to będzie ta „JEDNA Z DWUNASTU” potraw na waszym świątecznym stole? Składniki: 1 opakowanie Śledzik na okrągło solony z imbirem SEKO 1/2 czerwonej papryki 3 jajka około 2 cm pora
Słodkie okruszkipodawane z ostrą koreańską sałatką ogórkową stają się wyraziste w smaku W każdym razie polecam wypróbować! Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (kluczowa, bo dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Lamarida.plrozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto: 300 g mąki
Kate's Kitchenmięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing, dodajcie kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu dodatkowi, dressing będzie nie tylko lżejszy w smaku, ale będzie miał również rzadszą konsystencję, dzięki czemu łatwiej rozprowadzi się w sałatce. Pierwszy raz próbowałam go dobre
Mieszam w GarnkuWierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, aż ciasto francuskie się zrumieni. Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur
mojewypiekiinietylko