rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto: 300 g mąki
Kate's Kitchenmięs grillowanych czy pieczonych warzyw, jajek, na kanapki, ale również jako dressing do sałaty czy dip na imprezę. Jeśli decydujecie się używać go jako dressing, dodajcie kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu dodatkowi, dressing będzie nie tylko lżejszy w smaku, ale będzie miał również rzadszą konsystencję, dzięki czemu łatwiej rozprowadzi się w sałatce. Pierwszy raz próbowałam go dobre
Mieszam w GarnkuWierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, aż ciasto francuskie się zrumieni. Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur
mojewypiekiinietylkoblaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna
Tradycyjna kuchnia Kasiserem emmentaler). Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem (można spróbować też z oliwą). Pieczemy w temp. 190'C przez 25-30 minut. (zerknijcie na opakowanie po Waszym cieście - czas i temperatura może być różna). I co? Czy to nie jest fajne i efektowne danie na wyczyszczenie lodówki lub przyjemny wieczór? :) Mała rada: Można podawać z dodatkową sałatką z pomidorami! Smacznego
Kitchens Alphabetnieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką
Kolizje SmakówSalatka krabowa z sosem koperkowym- moja rodzinka uwielbia salatke krabowa. By nam sie szybko nie znudzila, zawsze probuje cos w niej zmienic.Skladniki:Salate pekinskapaluszki krabowe- 16 szt6 jaj ugotowanych na twardoogorek zielony szczypiorkoperek swiezy lub suszonysolmajonez/ jogurt naturalnyKroimy salate , paluszki krabowe, jajko. Dodajemy ogorek pokrojony w pol talarki, szczypior, sol I koper. Majonez lub jogurt mieszamy z lyzka
Smaki Edytywszystkich składników i wyszła moja sałatka. Jest pyszna, trafiła idealnie w moje kubki smakowe. Lekka, ale pożywna. Idealnie nadaje się jako obiad za sprawą kurczaka. Nie pozostaje Wam nic innego jak ją przygotować. Składniki : * liście z połowy sałaty rzymskiej * filet z kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kulka mozzarelli * garść nachosów * 3 łyżki oleju sezamowego * jajko * sok z 1/4 cytryny * sól
Magiczne Życie Martyspodnią częścią łyżki, można potłuc w moździerzu, albo wrzucić do foliowej torebki i zbić tłuczkiem. Panierka gotowa. Jajko rozmącamy w głębokim talerzu z łyżką zimnej wody. Maczamy kurczaka w jajku, osączamy i obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część i tak na pewno odpadnie- są grube i sztywne. Spróbujcie dociskać mocno i ile się(...)części piekarnika, ustawiamy zegar na 25 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy z termoobiegiem. Chipsy staną się ultrachrupiące, a mięso w środku zostanie soczyste. Jak na szybki obiad przystało i sałatka będzie błyskawiczna. Przyznaję- jestem fanką gotowych mieszanek sałat. Szczególnie kiedy się spieszę albo lodówka świeci pustką. Umyte, rozdrobnione, gotowe do wsypania do miski. Wygodne. Nie wiem
Karo in the KitchenNajprostszy przepis na zielone szparagi Przepis na szparagi z orzechami włoskimi i parmezanem powstał dzięki Agnieszce Szyszkowskiej, u której gościliśmy jakiś czas temu. Pełni energii
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
KorniszonkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: torebka ryżu, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3/4 puszki kukurydzy
JejKuchniaSerwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb
Smakołyki AsiMiałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy. Sezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów
Zdrowa Kuchnia Sowyktórego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 230 g masła 200 g cukru 1 jajko 2 żółtka skorka otarta z 1 cytryny Nadzienie 580 g ugotowanych ziaren pszenicy* 250 ml mleka 500 g ricotty 200 g cukru 100 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej(...)kwiatu pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 5 jaj 1 pomarańcza szczypta soli * Zazwyczaj gotuję 300 g ziaren pszenicy, część przeznaczam na ciasto, z tego co zostanie robię sałatkę ;) **** INGREDIENTI Pasta frolla 500 g di farina 230 g di burro 200 g di zucchero 1 uovo 2 tuorli la scorza di un limone Ripieno 580 g di grano cotto
La grande e la piccola cuoca