To ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Salonik smakówTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówKiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką
Salonik smakówwsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść. Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym
Kulinarny S.O.S.wsyp bułkę tartą. Panieruj kawałki patisona w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść. Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym
Kulinarne S.O.S.które skutecznie zbijają zły cholesterol. Np. jajka faszerowane pastą z awokado! Gwarantuję, że posmakujecie w takim duecie. ◾ Chleb z dużą ilością ziaren Najlepszy zestaw na śniadanie to pieczywo ze słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym czy płatkami owsianymi. Błonnik skutecznie walczy ze zbyt wysokim cholesterolem. ◾ Oliwa i olej rzepakowy (pyszna sałatka link ) Oliwa i olej rzepakowy posiadają
zdrowo i aktywniecukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie
nietylkopasta.plSałatka treściwa, z powodzeniem może zostać podana na lunch lub kolację. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy ziemniaczki są podsmażone i chrupiące. 1 porcja: 50-70 g ugotowanego bobu ok. 150 g ugotowanych, młodych ziemniaków ok. 70 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz czarny, mielony
Kucharzycaserem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 15 mini bułek: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1/4 kostki masła (50 g) 1 jajko szczypta soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich
UgotowaćSałatka pełna ryby i chrupiących dodatków. Uwielbiam nałożyć sobie kopiasty talerzyk, do tego kromka chleba i kolacja z głowy. Polecam i Wam. Co nam trzeba? Puszka tuńczyka w sosie własnym/ w oleju, dowolnie 100g świeżego łososia 150g suchego ryżu 1 duża cebula 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki puszka kukurydzy sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany (jogurtu greckiego
Latosiowydompieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jak zrobić pyszne kulki ziemniaczane - prosty, wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na kulki ziemniaczane. ------------------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut ------------------------------------------------------------- Składniki na kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa
Moja Książka KucharskaTeż tak macie? Nagły atak na sałatkę, robicie i…znowu dużo :P Zrobiliśmy za dużo, to poszło dla znajomych i do kanapek. Tak :/ dziwne z chlebem…ale pyszne ;) Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 2 marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku
R'n'G KitchenDzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki
Czerwień i błękitelegancki niż klasycznej, wymieszanej w misce sałatki. W tej połączyłam kilka prostych smaków, które dają ciekawy efekt końcowy. Składniki na 2 standardowej wielkości salaterki sałatkowe. 100g makaronu orzo 200g dobrej jakości szynki, u mnie Szynka Tradycyjna od Hańderek 1 pęczek szczypiorku 1 puszka kukurydzy 1 puszka selera konserwowego 6 jajek 4 łyżki majonezu po szczypcie soli
Szefowa kuchnipropozycjami. Znajdziecie tam nie tylko przekąski i sałatki, ale też słodycze i kolorowe alkohole. Każdy przepis inny, wszystkie wspaniałe :) Dla dzieci kolorowanki- by nie nudziły się jak Rodzice w kuchni urzędują ;) By zobaczyć treść wystarczy tylko kliknąć w banerek poniżej. Składniki na 10-12 sztuk Biszkopt na blaszkę 28x19cm: 3 jajka 150g świeżego szpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Kuchnia w czekoladzieświęta. Jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, dodatkiem do dań, jak również świetny do smażenia. Składniki: ok 300 g mąki 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól 350 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula sól, pieprz do smaku ząbek czosnku natka pietruszki paluszki olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mąkę wysypujemy
Malinowe Pocałunkidołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można zjeść bez niczego, zabrać na piknik, do pracy, w podróż....dwa dni nic im sie nie stanie :) Gdy czekałem na wypiek zrobiłem sałatkę, która z bułkami była przekąską przed obiadem
chleba naszegociemniały) Mieszamy starte ziemniaki z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, ścieramy na tarce o średnich oczkach cebulę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy i od razu smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. W wersji bezmięsnej do placków zrobiłam sosik jogurtowy ze szczypiorkiem z odrobiną soli i cukru oraz sałatkę z roszponki i pomidorów polaną tym właśnie sosem
Kulinarne przemysleniawyłożonej papierem łączeniem do dołu. Całość smarujemy resztką jajka i cienkim nożem, robimy delikatne nacięcia na powierzchni rolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 - 40 minut. Doskonale na zimno, jak i na ciepło. Jako dodatek do barszczyków, żurków i innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo. I tak to można
Dieta moja pasjasurowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej (do usmażenia cebuli) - 3 ząbki
mojewypiekiinietylkodużej ilości wody. Studzimy, przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Razem z osączoną kukurydzą i ananasem, dodajemy do ryżu. Szczypiorek siekamy. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, studzimy i razem ze szczypiorkiem dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem
R'n'G Kitchenplasterek sera żółtego i obtaczaj w jajku i kaszy mannie, i tak do wyczerpania składników. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek
Qlinarnie i Qlinarnieprzez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem
codojedzeniaPyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować
Smakołyki Asiłyżkę octu balsamicznego (ważny składnik) i zioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej
Marder&Marder Manufacturedosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię