jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala poszaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze
Pichceniomaniakrólują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach, pierogach no i oczywiście w ciastach :) A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu. Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego
Delicious TitbitsSałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-) ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera
Wielopokoleniowosycące. Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: SOS: Makrela: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrelę delikatnie kroję w kostkę, sprawdzam czy nie ma ości. Warzywa kroję w kostkę. Kukurydzę odcedzam i przekładam do miski. Ser trę na tarce o grubych oczkach. Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę. Na koniec
Gotowanie Patkicoś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą
ChilliJemyKolejna propozycja dodatku do obiadu, ale nie tylko. Ta sałatka świetnie spawdzi się na świątecznym stole. Seler przełamany słodyczą ananasa, czy mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz
Bea(u)ty kitchenFajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany
In my kitchenZostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które w naszym domu są niemal wielbione i padło na kopytka. Przejrzałam kilka przepisów, i jak zwykle zaryzykowałam z własnym, bez jajek, tym razem jeszcze dodatkowo... Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello
Nie Bo Piekłowiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.Składniki:1 por większy (biała część)200 g chudej szynki3 jajka ugotowane na twardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej
Ala piecze i gotujeOdrobina wiosny jesienią? Czemu nie. Pewna alternatywa typowej sałatki, przekąski i braku pomysłu. Od siebie dodałam krewetki. Mąż zachwycony, ale to jednak nie moja bajka ;). Inspiracja Polsat Food Network Składniki: 10 szt krewetek tygrysich ( u mnie z powodu deficytów sklepowychmrożone, oczyszczone) pół cytryny 6 większych arkusz papieru ryżowego jajko sezam skruszone płatki kukurydziane olej do smażenia kilka gałązek
Malinowe PocałunkiJajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana
Kulinarne przygody Gatitysałatka: szparagi szpinak i mozzarella , ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . A tym sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle
Kulinarne przygody Gatitytego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste Potrawypapryki, 1 duża cebula; marynata do kurczaka: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 2 jajka; sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z brzoskwiń, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 3 płaskie łyżki tymianku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie(...)przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem
Pobite gary Barbarypewno Wam posmakuje. Nie ma przy nim dużo pracy i można spokojnie podać na jakiś proszony obiad bo na pewno zaskoczy smakowo gości. Zwracam też Waszą uwagę na fenomenalną sałatkę z ogórka. Przyzwyczajeni jesteśmy do mizerii ze śmietaną a tymczasem wystarczy dodać inny sos (na bazie octu ryżowego i sojowego) i ogórek nabiera zupełnie innego charkteru - lekko słony, kwaskowy(...)jest moja ulubiona sałataka do wszelkich dań azjatyckich. Klopsiki w sosie teriyaki Klopsiki: 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku 1 jajko 5 łyżek bułki tartej kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty łyżka sosu sojowego dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem pieprz, sól do smaku (acz uważajcie z solą bo sos sojowy
Smaczny zeszyt