łyżki musztardy sarepskiej, 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam), sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę podałam już obranych warzyw) obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka ostudzić i pokroić w małą kostkę
W kuchni u Monikisosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże
Z Kuchni Do Kuchnicytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka
Proste PotrawyInspiracja: klik 27 sztuk słonych prostokątnych krakersów 2 plastry żółtego sera pół cebuli puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz szczypiorek
Atlas SmakówUwielbiam takie szybkie połączenia ulubionych dodatków. Sałatkę przygotowałam podczas wypadu ze znajomymi na grillowe spotkanie. Wyszła super i zajęła mi krótką chwilkę, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Być może zainspiruje kogoś do stworzenia swojej sałatkowej wariacji. Składniki: Jajka ugotowane na twardo pomidor / pomidorki koktajlowe zielone oliwki sałata lodowa majonez delikatny (Winiary) krem balsamiczny ser sałatkowy Kozi Sposób
Wielki apetytSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej. Składniki: 4 średnie marchewki 2 małe selery 3 średnie pietruszki 4 równej wielkości nieduże ziemniaki 1 duży słoik ogórków kiszonych jeden mały por (biała część) 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy) majonez kwaśna gęsta śmietana musztarda sól i pieprz natka pietruszki
Czerwień i błękitbulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki
Walijskie PichcenieTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać
Salonik smakówsmak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia
Obiad za dychęblogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej(...)osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młyneknadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego, bo sama w sobie, umówmy się - szału ni ma. Mięso z rosołu idealnie nadaje się do dodania go do sałatki, ale można z niego przygotować również doskonałe kotlety z mięsa z rosołu, takie kotleciki drobiowe z przyjemnością zjedzą dzieci, nawet nie doszukując się z czego zostały zrobione. Kotlety drobiowe(...)razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety. Z masy na kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy
MamaOskarkatydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów po sałatkę stir fry z makaronem, krewetkami i lekkim sosem pomidorowym, które kosztowały średnio 12 zł od osoby. Menu na cały tydzień za 160 zł Po kwerendzie książek kucharskich i internetu oraz(...)niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka nie do końca podziela to moje uczucie, za to kocha makaron – zanim zamieszkaliśmy razem spaghetti al ragu było jedynym daniem
Niedzielny kucharz