Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami, zatem przygotowania zacząć czas :) Proponujemy żelazną pozycję w menu świątecznego śniadania, czyli jaja faszerowane. Propozycja podania: w towarzystwie
Delicious TitbitsLekko pikantna sałatka z kabanosami, mini kolbami kukurydzy i marynowaną cebulką. Jest prosta do przyrządzenia, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka
Bajeczna KuchniaOstatni plon fasolki szparagowej z mojej działki.To jedno z moich ulubionych warzyw,własciwie mogłabym jeść je cały okrąły rok.Fasolka szparagowa,czyli fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) należy do warzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę(...)nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już
Even Better FoodPrzepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera
To co kochampaski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenie. Stąd też moja dzisiejsza propozycja do akcji "Szklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można go też zastąpić salami lub chorizo. Jako uzupełnienie koniecznie(...)tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy z puszki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz kajeński Pomidorki przekroić na ćwiartki. Wymieszać
Pełny talerzKakaowy fasolowy omlet biszkoptowy; z ricottą i gruszką Jaki grubasek wyszedł ^^ A wieczorem wybieram się z D na nightskating ;) A was zostawiam dziś z
More food, love and dreamsKolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół. składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka
Monia miesza i gotujeuprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki
Chilli Czosnek i Oliwabigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki: • 1 puszka białej fasoli • 2 łyżki
To co kochampropozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy - posiekany szczypior
Czerwień i błękitobiadu, ale nie tylko. Ta sałatka świetnie spawdzi się na świątecznym stole. Seler przełamany słodyczą ananasa, czy mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu Wykonanie
Bea(u)ty kitchendań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska(...)wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię. Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawami Lobio – danie z fasoli
Poezja smakucaprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki 12. R osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa
Przepisy Aleksandryczarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś
królestwo garów