sałatka z fasoli - 1038 przepisów (strona:45/70)

Tajlandia od kuchni 176

Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE nie smakuje tak, jak w Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem(...)się orzechy (ziemne, nerkowce), dymkę, kiełki fasoli mung i limonkę, które nadają im ciekawego smaku. Z przypraw królują tu sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, tajskia bazylia, trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych  i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone

Zawsze głodna!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 458

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z wędzoną flądrą 147

wiadomo sałatki możemy robić prawie z wszystkiego, zależnie od inwencji twórczej. Ten przepis jest właśnie taki: zaglądamy do lodówki, sprawdzamy zawartość szafek i wtedy przychodzi pomysł… Składniki: 2 flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz

Smaki Ewy
Sałatka meksykańska 537

Sałatka meksykańska Bez dwóch zdań sałatka imprezowa. Na bogato. Dużo różnych smaków, świetnie się równoważy. Szybka, prosta w wykonaniu, a smak i wygląd nieziemski. Polecam. Składniki: 250 g sera starkowanego sera żółtego 4-5 ogórków konserwowych pociętych w kosteczkę 2 puszki kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka ananasa duża czerwona papryka pocięta w kosteczkę 2 małe czerwone poszatkowane cebulki mały pęczek

na moim stole...
Panzanella 159

Tradycyjna włoska sałatka chlebowo-pomidorowa. Ilu kucharzy tyle wersji, oto moja. Lekka, orzeźwiająca. Składniki bułki ciabatta ( najlepiej czerstwe ) , 250 g ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( 60 g ) 500 g pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona(...)puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy z oliwek ( 80 ml ) Przygotowanie Bułki ciabatta pokroiłem na kostki ok. dwu centymetrowe. Przecisnąłem czosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczna z kiszonymi ogórkami 205

dzisiaj dla Was bardzo prostą, szybką i tanią sałatkę, która smakuję naprawdę wybornie, a składniki są tak banalne, że pewnie większość z Was ma je w domu, tak więc zapraszam do kuchni!. Składniki: - 8 średnich ziemniaków - 5 jaj - 30 dag dobrego wędzonego boczku - 4 łyżki kukurydzy, groszku lub fasoli z puszki - 8 średnich kiszonych ogórków - pęczek szczypiorku - 3 łyżeczki majonezu

Apetyczna babeczka
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 198

solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią(...)kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi . Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jarzynowa 316

zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej, która pasuje do wszystkiego :) Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :) SKŁADNIKI: 60 dag marchwi 30 dag pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 3 jajka 3-4 ogórki korniszone 2 puszki groszku zielonego (konserwowy) 1 puszka kukurydzy (konserwowa) 1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa) + 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz

Serce zamknięte w formie pyszności
Sałatka z bobem i fasolką szparagową 127

warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was ! Sałatka z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g fasolki szparagowej 500 g bobu 1 cebula cukrowa 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny oliwa  z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Z fasoli odcinamy końcówki i umieszczamy ją w parowarze

Kulinarne przygody Gatity
Tortille z sałatką z awokado, kukurydzy i fasoli z dressingiem pomarańczowym 148

ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania

Czerwień i błękit
sałatka makaronowa z pieczarkami 152

Bardzo lubię sałatki makaronowe, zwłaszcza te pikantne. Pierwszy raz wzbogaciłam ją o smażone pieczarki i to był strzał w dziesiątkę, smakowała nam bardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia.  Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto 177

    Składniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30

Moniki Smakołyki
Sałatka z kolorowym makaronem 145

Szybka i smaczna sałatka z kolorowym makaronem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Można ją przygotować na kolację lub przyjęcie rodzinne. Składniki: 250 gram kolorowego makaronu świderki 250 gram szynki 1 słoik marynowanych pieczarek Ole! 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 puszki fasoli białej Pęczek szczypioru 5 łyżek majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 157

się amator ryby – kot. Tak więc dzisiaj sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½   słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka

Smaki Ewy
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2155

jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę, czy od święta, jednak zawsze wygląda u nas inaczej.       Sałatka gyros vel kebab zawsze jest inna, ale jej podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej(...)przyprawy gyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię