sałatka z fasoli - 1038 przepisów (strona:50/70)

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką 383

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 165

Ciężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet, sałatka, banan – tak mniej więcej wyglądała moja dieta. Codziennie gdzieś wychodziłam, poznawałam nowych ludzi i było wspaniale, ale jednak czegoś brakowało… Na szczęście stosunkowo szybko zrozumiałam czym jest to „coś” ;). Dziś(...)także do pewnego zimowego dnia w San Francisco, gdy po raz pierwszy spróbowałam wenezuelskich, kukurydzianych bułeczek (a raczej grubych placków) zwanych arepami. Wypchane dużą ilością awokado i czerwonej fasoli, od razu skradły moje serce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej. KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM. Składniki: Arepy

Fill The Bowl
Zdrowe grillowanie 157

budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.  Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek(...)warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli  Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z bundzu, warzyw i kaszy gryczanej 153

pyszna, prosta przekąska:) Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków(...)pokrojonych w ćwiartki 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz - do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka

Zasmakuj Kuchni
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 174

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 127

składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.   Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat; o bobie wspomina nawet(...)krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób

ClauditteMissCooking
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 260

ziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju(...)zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z komosy ryżowej. 279

Lekka sałatka składająca się z samych warzyw i komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze. Składniki (4 porcje): 1 szklanka komosy ryżowej białej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona papryka(...)puszki (o wadze 340 g) kukurydzy bez dodatku cukru, odsączonej i przepłukanej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej garść jarmużu, drobno posiekanego sól, pieprz opcjonalnie - 2 pomarańcze, pokrojone w kostkę 1. Komosę przepłucz na gęstym sitku, następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości z olejem i solą (15-20 minut). Dolej trochę więcej

Powiedz dietom nie
Kotlety z fasoli mung 120

słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką(...)kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze

Łycha smaków
Konkurs urodzinowy z Doradcą smaku-wyniki 79

serdecznie za wszystkie zgłoszenia.Wybór nie był łatwy,ale postanowiłam,że nagrodzę te właśnie 3 zgłoszonka. Nagroda główna (Śliczny Blender MSM7406 +przyprawy Prymat) trafia do:   Edyty Brackiej za sałatkę makaronową w cytrusowych koszykach Nagroda za drugie i 3 miejsce otrzymują: przyprawy Prymat Agnieszka Błaut za babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo(...)dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj kiedy wszystko zacznie wrzeć Syp paprykę albo dwie Wrzuć fasolę to się wie Gdy już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli setkę:) Dziewczyny podeślijcie

Wielki apetyt
Kurkuma - przyprawa życia 136

gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków.   Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy(...)działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka krabowa 334

Prosty, tani i szybki sposób na zrobienie pysznej sałatki. Składniki można modyfikować w zależności od zasobów naszej lodówki :) Składniki: opakowanie paluszków krabowych 4-5 jajek puszka kukurydzy majonez sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie ( dzięki czemu będą się łatwiej obierać ). Rozmrażamy paluszki i kroimy w średnią kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do krabów. Ugotowane jaka obieramy(...)również kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dajemy 2 czubate łyżki majonezu i doprawiamy do smaku. Bardzo dobre jest również połączenie z groszkiem i czerwoną fasolą z puszki. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami 118

curry. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej o średnicy 28 cm  z linii Woll Szafir Wkrój suszone pomidory oraz suszona śliwkę. Podduś. Do całości dodaj fasoli i dosmacz solą. Wymieszaj i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość wody. I duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda wyparuje.Mogłam pozwolić sobie(...)pomidorową jeśli ją robisz. Dodaj garść pistacji! Duś pod przykryciem, aż wszystko zgęstnieje. Wbij jaja i posyp gęsto parmezanem. Duś pod przykryciem do ścięcia się jaj. Podawaj z ulubioną sałatką. Smacznego!Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 160

Zielona i żółta fasola szparagowa są odmianami fasoli zwykłej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy, goszcząc najpierw na stołach Półwyspu Iberyjskiego i Francji. Jednakże, już w XVI wieku fasolka szparagowa stała się w całej Europie warzywem wyjątkowo popularnym, cenionym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości(...)źródła wielu składników odżywczych i witamin. We Włoszech fasolka szparagowa ( fagiolini ) jedzona jest chętnie pod wieloma postaciami. Podawana bywa zarówno jako osobne danie, jak i sałatka do dań głównych.   Fagiolini al pomodoro 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej, 3 jajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz   Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy

Bon Ton Italia
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (wersja II) 192

wymyśliłam sałatkę dla męża do pracy. Miałam do wykorzystania tuńczyka w sosie własnym, więc dodałam do niego wszystko co miałam pod ręką i tak powstała sałatka ;) Składniki: na porcję sałatki, którą widać na zdjęciu: * pół puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce(...)Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dać po łyżce musztardy i majonezu, sól i pieprz

Zrób to smacznie