salatka z cebuli - 576 przepisów (strona:30/39)

Żeberka pieczone w młodej kapuście 207

chilli (szczypta), majeranek       *** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw(...)polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z karkówką – PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Żeberka pieczone w młodej

Blog z Apetytem
Duszone mięsa w owocowym sosie 139

mięsko: 6 plasterków szynki wieprzowej 2 ćwiartki z kurczaka pęczek świeżej młodej polskiej włoszczyzny pieprz świeżo zmielony 400 g suszonych śliwek 200 g suszonych daktyli 3 duże cebule 500 g pieczarek Do głębokiej patelni wlewamy 1 litr wody, góra 1.5 litra. Dodajemy umyte mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z włoszczyzny, marchew, pietruszkę(...)oraz 3/4 owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do mięs. Mięsko w wywarze i resztą owoców podduszamy jeszcze chwilkę. Podałam danie z prostą sałatką ze szpinaki, rukoli i suszonych pomidorów

ClauditteMissCooking
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 273

cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej(...)naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 174

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 175

Kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki drobiowe z serem i szpinakiem 533

robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku tych pysznych roladek ukryłam ser żółty i szpinak. Podałam je z pesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakakilka liści szpinakukawałek żółtego sera ok 100 gsezam i bułka tarta do panierowania1-2 jajkaolej do smażeniasól,pieprzdodatki300 g pomidorków koktajlowych1(...)jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać razem z posiekanym koperkiem do pomidorków. Wymieszać a następnie całość lekko skropić olejem lnianym. Pesso przygotować wg przepisu na opakowaniu.Polecam też:Roladki nadziewane feta

Monia miesza i gotuje
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 396

kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą(...)warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej

Monia miesza i gotuje
Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem 537

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a zarazem

Kulinarne Przeboje
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 144

Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki , a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym , to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele(...)cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło   600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych) 2 łyżeczki soli 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 jajka Pieprz 15 dag mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo można dodać: Natkę pietruszki Szczypiorek koperek 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy

Smakowy Raj
Kaszanka na znak protestu, czyli chłopski obiad bez gotowania. 118

pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry podsmażyć wraz z cebulą. Jak kto woli można w skórce przypiec i próbować utrzymać formę plastrów. Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy(...)kaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam

Kuchnia po mojemu
Śledzie świąteczne w oleju 538

Śledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii(...)Śledzie moczymy w wodzie - do momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.  Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika  układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula

Smaki Edyty
Co za pasztet! 267

papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem tego pasztetu). Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam wraz z pieczarkami na oliwie. Następnie wraz z pozostałymi składnikami dodałam do kaszy i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym farszem. Zapiekłam(...)indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości

bastalena
Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym 115

około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli – te po szczypcie) *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na rumiano *** *** Następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę, mieszamy i podsmażamy przez chwilę, aż cebulka zeszkli się *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy sos sojowy i suszone grzybki *** *** Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Salatka śledziowa 161

  Chyba prawie każda pani domu ma swoją ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi

Przysmaki Karolki
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 197

drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy starte buraki  i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym(...)Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya