sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę
Z Majeczką w kuchniSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliosałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki, które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje:1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)1 mała cebula1 jajko2-3 łyżki mąkipieprzsólcurry w proszkuolej do smażenia Na sos:1 kubeczek jogurtu naturalnego3 ząbki czosnkupieprzsól Sposób przygotowania:Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Obiad za dychęszkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy. Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić(...)dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką
Gotowanie jest łatwejabłka (w grubszą kostkę). Dobre są tu takie odmiany jabłek, które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej. Wątróbki wyjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem. Obsmażyć. Wlać wino i odparować. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem(...)tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodzieViolaPassion W moich stronach mówi się na sałatkę warzywna "Kaczy-żer" Jak już zauważyliście lubię eksperymentować,ale również jestem tradycjonalistka. I nie które potrawy zostawiam nietknięte. To jest jedna z nich ! Która broni się smakiem bez naszej "nowoczesnej" ingerencji. Składniki : 1 puszka groszku konserwowanego 1 puszka konserwowa 3 większe ziemniaki 4-5 sztuk marchwi 5-7 jajek(...)zależności od wielkości 4-5 ogórków kiszonych nie konserwowych 1 duża cebula 3 łyżeczki musztardy chrzanowej 4 łyżki majonezu (W swoich okolicach spotkałam się z dodaniem jabłka zamiast cebuli ,ja wole jednak same warzywa) Sposób : Gotujemy jajka na twardo. I w oddzielnym garnku ziemniaki w obierkach i marchew. Pozostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ziemniaki
Viola cooks with passionPrzepis bardzo banalny, jednak za sprawa sosu i sera zyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam.Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej.skladniki:500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona4 pomidoryduza cebula100 g sera beaufortsos:3 lyzki majonezu2 lyzki oliwy1 lyzka octu winnegosol, bialy pieprzwykonanie:Fasolke gotujemy w osolonej wodzie(...)pozostala jedrna. Odcedzic, ostudzic i pokroic na kawalki. Umyte i osuszone pomidory pokroic w osemki. Cebule pokroic w krazki, sparzyc, przelac zimna woda i odcedzic.Skladniki salatki ulozyc na talerzu lub wymieszac.Sos:Przyrzadzamy go z majonezu, oliwy, octu, soli i pieprzu. Skladniki razem mieszamy by powstala gladka emulsja.Sosem polewamy salatke i obficie posypujemy startym serem. Mozna udekorowac natka pietruszki.Smacznego
Przysmaki Karolkiziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso i śmietanę z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Drobno pokrój rozmaryn(...)wszystkie składniki na farsz. Formuj małe okrągłe klopsiki i smaż na maśle. Odwracaj je co jakiś czas aby się równomiernie zrumieniły. Klopsiki z jelenia podaję tradycyjnie z brukselką lub sałatką z buraczków. Do klopsików świetnie pasuje ziemniaczana zapiekanka . The post Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaMizeria to najprostsza i chyba najsmaczniejsze sałatka w polskich domach.Występuje ze śmietaną w roli głównej ,ale bywa też podawana z olejem czy jogurtem a także z miodem i czosnkiem jak u mnie.Moja wersja jest dietetyczna ,więc wymieszałam ją z jogurtem naturalnym.Lubię ją pałaszować z kanapką na kolację i kakao.Wiem ,mieszanka wybuchowa ,ale co zrobić jak się(...)lubi :). 1 duży ogórek 1 kubek jogurtu naturalnego lub śmietany 1 cebula sól i pieprz odrobina miodu 1 ząbek czosnku odrobina soku z cytryny koperek *************************************************** Ogórek umyć,obrać i zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry.To samo zrobić z cebulą.Doprawić miodem,sokiem z cytryny ,zmiażdżony czosnkiem,solą i pieprzem.Dodać posiekany drobno koperek.Wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy(...)obiad. Szczerze polecam Wam ten bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona chili- do smaku * wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka
Kraina Miodem PłynącaZdecydowanie zaliczam się do osób, które lubią sałatki. Postanowiłam, więc że dzisiaj podzielę się z wami jedna z tych prostych sałatek, do których często wracam, ponieważ na półce z makaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso(...)makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka 2 pomidory puszka kukurydzy cebula 15dag żółtego sera 15dag polędwicy chudej 3 łyżki smietany 18% sól, pieprz bazylia Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobina oleju. Odcedzamy i polewamy wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy
ChilliJemyśrodku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół(...)zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia
Karo in the Kitchenhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Odkąd sięgam pamięcią - w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te - z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama
Di gotujeDruga często robiona przeze mnie surówka do obiadu to Coleslaw. Ja robię z dodatkiem majonezu i śmietany, ale pewnie co dom to inny przepis. Polecam, bo
Magiczne Życie Marty