szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali!). Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Zmniejszyć(...)temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia EllieMagda Bardzo lubię sałatki makaronowe, z różnością dodatków. Tego dnia, gdy powstawał ten przepis, akurat potrzebowałam obiadu na ciepło – za oknem plucha, w domu wieje chłodem, brzuch domaga się ciepłej strawy. Okazało się, że podgrzanie wszystkiego, zrobienie ekspresowego sosu z majonezu i z wody pod makaronu działa i jest do tego pyszne. Co więcej, popołudniu podgrzewałam to danie ponownie(...)dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/3 szklanki wody spod gotowania. Ugotowany odcedzamy i trzymamy w cieple. W drugim garnku z gotującą się, osoloną wodą blanszujemy brokuły podzielone na różyczki – duże różyczki przekrawamy na ćwiartki, a małe na pół. Gotujemy brokuły przez 3-4 minuty, po tym czasie odcedzamy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby się zahartował
Smaczna StronaJak wzmocnić osłabiony organizm Dieta, sen, aktywność fizyczna i suplementacja. Jak wzmocnić osłabiony organizm to pytanie, które dość często zadajemy sobie w okresie zimowym. Chociaż
Cztery Fajeryskładników, które lubimy i potrzebujemy, gdy słońca za oknem jest coraz mniej. Dieta pomoże wzmocnić organizm. W diecie wzmacniającej organizm powinny znaleźć się takie warzywa jak marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki czarne i czerwone, a także truskawki, w tym mrożone. Dbając o odporność organizmu, nie można zapomnieć o jogurtach naturalnych z żywymi kulturami bakterii oraz o coraz popularniejszym(...)zimy. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii, ma piękny kolor. Każda pora roku to bogactwo smacznych owoców i warzyw, z których przygotowujemy zupy, sałatki i inne dania. Warto pomyśleć o sobie, o własnym zdrowiu. Przede wszystkim zafundować sobie drobny sprzęt, który sprawi, że poranki będą piękniejsze i nasz nastrój w ciągu dnia poprawi się
Moja smaczna kuchniaSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdecydujesz się tak zrobić, warto wówczas szczypiorek dodać dopiero po zmiksowaniu. Jajka nadziewane pieczarkami Przepisy na jajka wielkanocne z pastą pieczarkow ą zawierają czasem również w składzie ogórki konserwowe, brokuły oraz koperek lub natkę pietruszki. Jajka świetnie smakują podane z sosem tatarskim lub sosem chrzanowym. Jeden i drugi warto przygotować w domowych warunkach, ponieważ przepisy są naprawdę proste(...)dania wielkanocne, zobacz również nasz przepis na jajka faszerowane łososiem , a także na żurek z białą kiełbasą i jajkiem . Pyszna jest również biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . Życzymy smacznego! Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasierozmarynu 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Warzywa: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 papryka 1 niewielka cukinia 1 brokuł (może być mrożony) *** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanej marynacie zanurzamy umyte i osuszone udka. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki(...)pokrojone warzywa *** *** Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy już bez przykrycia przez 20 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBrokułowe jajeczka faszerowane Jajka, brokuł, szynka i papryka to bardzo smaczne połączenie smakowe. Pyszne i efektowne jajeczka faszerowane mogą być ciekawym pomysłem na wielkanocne śniadanie lub stanowić niebanalną przekąskę na imprezowym stole. Polecam! Składniki: 6 jajek 1/2 brokuła 10dkg szynki kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)pozostałymi składnikami i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem *** *** Gotowym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej białka jaj *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Brokułowe jajeczka faszerowane pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemrosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki(...)gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona
Ola la LCHFSurówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką to doskonały dodatek do obiadu. Jest pyszna i zdrowa. Zrobiłam ją niedawno po raz pierwszy, ale wiem już
Smaki Na Talerzusprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu (użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera(...)smaku solą, pieprzem oraz bazylią i obsypujemy startym żółtym serem *** Delikatnie mieszamy i od razu podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym
Blog z Apetytemogromne ilości sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz wielu(...)56/0,24 mg Jarmuż w kuchni i na blogu Jarmuż możemy jeść na surowo, możemy go gotować na parze, blanszować, smażyć dusić, zapiekać... Wykorzystajmy go do przygotowania zup, sałatek, dań wegetariańskich, koktajli. Pyszne są też chipsy z liści i zdecydowanie zdrowsze niż te ziemniaczane ! Tarta z jarmużem i mangoldem Chłodnik z jarmużem Zielony koktajl z jarmużem i granatem Koktajl
Kulinarne przygody GatityCzasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się(...)obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką. U mnie jest to najczęściej pieczona cukinia z rukolą + pomidorki koktajlowe . Smacznego! 🍃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliemnie goszczą. Inspiracją do przygotowania tej, była sałatka Katie Quinn Davis z What Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która w tym przepisie jest składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny(...)sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód. Następnie zalewamy kaszę dressingiem, mieszamy i odstawiamy na bok. We wrzątku na małym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty różyczki brokułu. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plastry cukinii z obu stron do uzyskania jasnej, złocistobrązowej barwy. Pozwalamy plastrom cukinii lekko ostygnąć, następnie
Smakowity Blog Kulinarny