zielony kolor na dłużej. Taka brukselka to idealny dodatek do obiadu lub sałatki. Pamiętaj żeby jeść brukselkę w towarzystwie zdrowych tłuszczy. Wpłynie to pozytywnie na przyswajalność witamin w niej zawartych. Warzywa kapustne są niesamowicie zdrowe. Nie każdy wie jak je prawidłowo przygotować, dlatego sprawdź koniecznie jak gotować brokuły oraz jak gotować kalafiora . Przygotowałem te proste poradniki, aby zachęcić
Blendmantalerzu. I tyle. Szybko i łatwo, takie przepisy lubię najbardziej. Tę sałatkę robiłam na kolację, świetnie się sprawdziła i Wam mogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka 4 jajka 1 duży brokuł przyprawa gyros Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebeszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min Czas przygotowania ok 45minut Zapiekanie 30minut Sałatka zielona z sosem vinegret
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSałatka jest takim daniem, które można jeść bez względu na porę, dzień tygodnia... Zawsze jest to alternatywa, gdy brak pomysłu np na kolację. Porcelana Bogucice Martha Platin Składniki: opakowanie makaronu np małe kolanka 1 mały brokuł ugotowany na parze puszka kukurydzy por kilka ogórków kiszonych sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie
Malinowe Pocałunkicukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól, pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić
UgotowaćPodobną (prawie identyczną) sałatkę przygotowała moja siostra na minione święta. Bardzo smaczne połączenie. Część skonsumowałam na dzisiejszy obiad, a pozostałość zapakowałam w pojemnik na jutro do pracy;) Szybka i prosta w przygotowaniu ;) Składniki (około 3 porcji): 1 duży brokuł pół puszki groszku (sprawdźcie czy nie ma w składzie cukru) około 8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami pęczek koperku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmało kaszy bulgur zaś w lodówce znalazłam brokuły, więc zaczęłam eksperymentować. Tabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować. Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza(...)przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając. Brokułowe tabbouleh 1 mały brokuł 150 g ugotowanego bulgur 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli 1 mały granat, pestki 3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy garść natki
codojedzeniamiejscu, zostałam uraczona przepyszną sałatką. Nie dość, że kolorowa i wartościowa to jeszcze smakowita. W przygotowaniu także mało kłopotliwa - choć skoro nie robiłam to nie powinnam się w tym względzie wypowiadać. Oto moja wizja na temat jej produkcji: Składniki: 2 szklanki gotowanej w kostce warzywnej kaszy jaglanej 5 - 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych(...)oliwy z pomidorów. Dodajemy prażone na suchej patelni pestki słonecznika. Tuż przed podaniem dodajemy pomidorki koktajlowe - krojone lub w całości, w zależności od rozmiaru. Jeśli składniki były odpowiednio doprawione sałatka gotowa. Ja musiałam wtrącić swoje trzy grosze i porcyjkę, którą dostałam doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pyszności. Sałatka wygląda cudownie i tak samo smakuje. Polecam. A Autorce polecam się na przyszłość
Kuchnia po mojemubitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami
Moja smaczna kuchniaSzybka i pożywna sałatka. Idealna na przekąskę w ciągu dnia lub na wspólne biesiadowanie ze znajomymi. Możecie ją dowoli przyprawić, jeśli lubicie ostre smaki dodajcie papryczkę chili. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula puszka kukurydzy kilka kwiatów brokułów 4 plastry dobrej jakościowo szynki 3 większe konserwowe (opcjonalnie kiszone) ogórki 5 krążków ananasa z zalewy przyprawy: sól, pieprz
Zasmakuj Kuchni* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze
Domowy Smak JedzeniaUwielbiamy zapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl
Kawa z mlekiembędę Wam tu ściemniać, że u nas w domu królują na stole warzywa. Dzieci na śniadanie jedzą po dwa pomidory, zagryzając brokułami, a dzień kończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam(...)przepis nie pochodzi z żadnej książki. Podczas ferii zimowych Hania była na półkolonii w Akademii Młodego Kucharza i każdego dnia przynosiła kolorowe kartki z przepisami. Te kotleciki i sałatkę dzieci przyrządzały same pod okiem sympatycznych pań z AMK. W domu Hania prawie samodzielnie przygotowała obiad, pomogłam jej jedynie posiekać orzechy. Może z czasem doczekam się, że sama będzie zamieszczać tutaj
bistro mamajakiegoś czasu przygotowuje sobie lunch-box`y do pracy, oto kilka z nich Sałatka z pieczonym kurczakiem i grzankami Hummus , makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i nachos Bento #52 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli shawarma z kurczaka, kuskus z ciecierzycą i zieleniną oraz dip z harissą Bento #31 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ NOWE PRZEPISY" czyli(...)Omlet z jabłkiem i sos chałwowy Ryż i warzywa Bento #51 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli Bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami i kurczakiem Bento #8 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli hummus ze szparagami i kalarepa i rzodkiewka z patelni z sewem pleśniowym a do tego krakersy Bento #42 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli pierś
Mama GotujeSałatka brokułowa z serem fetą i czarnymi oliwkami , jest bardzo smaczną i efektowną przekąską , która idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia . Wyśmienitego smaku dodaje jej czosnek granulowany zmieszany z majonezem . składniki na 4 porcje 1 duży brokuł opakowanie sera feta 2 garście czarnych
Smakowite Dania