sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie. Bób warto włączyć do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie ludowej bób(...)antyrakowe, może przeciwdziałać anemii. Jak bób oddziałuje na nasze zdrowie? Oto kilka przykładów. Bób wspomaga odchudzanie – jest niskokaloryczny, ale pożywny Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy
ClauditteMissCookingKasza kuskus z bobem i fetą to lekkostrawna sałatka bogata w białko. Jadali ją na dworach egipscy faraonowie, więc dlaczego i my nie możemy wprowadzić jej do swoich posiłków. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i szczęście. Tak wiec smacznego :) Składniki : 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1,5 szklanki kuskusu 2 ogórki gruntowe 250g pomidorów koktajlowych
zobacz ich smakKurczak milanese z salsą, risotto z krewetkami i bobem, spaghetti aglio e olio, letnia sałatka z truskawkami, warzywny stir fry z żeberkami i pizza dla leniwych. Sześć znanych dań, zrobionych jednak inaczej niż klasyczne wersje, podkręconych po to, żeby ułatwić, albo przyspieszyć pracę w kuchni. Tak wygląda menu na ten tydzień. To będzie naprawdę szybkie gotowanie! Niedzielny kucharz(...)menu na tydzień Niedziela: Kurczak milanese z salsą Poniedziałek: Spaghetti aglio olio e pomodoro w 15 minut Wtorek: Letnia sałatka z kurczakiem i truskawkami Środa: Stir fry z polędwiczką Czwartek: Pizza bez zagniatania dla leniwych Piątek: Risotto z krewetkami i bobem Jak gotowaliśmy Oszczędność czasu – to był punkt wyjścia do wynajdywania pomysłów na gotowanie w tym tygodniu. Udało
Niedzielny kucharzBób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do
Kuchcik gotujeSałatki, to moja specjalność...Wymyślam wszelakie połączenia, a później wspólnie z Mamą próbujemy co też nam wyszło.Dzisiaj prosta i pyszna sałatka, oczywiście tylko wtedy, gdy
Gosia gotujeprostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie(...)liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ z Kalarepek , sól i pieprz oraz zioła tajskie, jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły. Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj na dość gładką masę. Posól i popierz według uznania. Krok 4 Wymieszaj pesto z ciepłymi warzywami. Podawaj z obranym jajkiem. Smacznego! Artykuł Sałatka z młodych ziemniaków pochodzi
Niedzielny kucharzsię szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą gryczaną, dzisiaj natomiast nadal pozostaję w temacie bobu. Tym razem połączyłam go w zupełnie inny, ale zarówno smaczny sposób. Taka sałatka w upalne dni również znakomicie zastąpi obiad. Ps. głosy w akcji Gotowanie za głosowanie możecie oddawać tutaj. Składniki na 2 porcje: 200g bobu(...)oleju rzepakowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie obierz z łupinek. Paprykę, cebulę i pomidora (pozbawiając ziaren nasiennych) pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączonego tuńczyka z puszki. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej olejem lub oliwą. Ponownie całość wymieszaj
Fabryka pomysłówbobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób(...)znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też
Niedzielny kucharzbobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób(...)znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też
Niedzielny kucharzUwielbiam gdy przychodzi ta pora roku, gdy mam nieograniczone możliwości komponowania sałatek. Są też takie składniki, które darzę wyjątkową miłością ;) np. młody bób, który można jeść nawet na surowo, albo młodą pokrzywę, z której można wyczarować nie tylko zupę, pesto czy koktajl, ale również ciekawy dressing do sałatki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej. Wy też macie ochotę na sałatkę(...)kawałki wrzucamy do miski, dodajemy szpinak i quinoę. Ogórek i cebulę kroimy w plastry, bób obieramy ze skórek i wrzucamy do miski. Pokrzywę, sok z pokrzywy, sok z limonki, olej lniany, sól i pieprz blendujemy i powstałym w ten sposób dressingiem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!Najwyższy czas opróżniać zamrażarkę i przygotowywać ją do tegorocznego sezonu warzywno-owocowego. Dziś czas na bób. Połączyłam go z wiosennymi dodatkami i powstała sałatka współgrająca z dzisiejszą pogodą. Pracy przy niej niewiele, więc potem można się cieszyć niedzielnym popołudniem 😊 Składniki (na 4-5 porcji): 0,5 kg mrożonego bobu 30 dag pieczarek 8 rzodkiewek gałązka kopru gałązka pietruszki naciowej limonka(...)pieczarki. Odcedzić bób i przelać go zimną wodą. Do salaterki przełożyć bób i pieczarki. Część bobu obrać ze skórek. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Odstawić do ostudzenia. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Dodać do salaterki. Posiekać koper i natkę pietruszki. Dodać do sałatki. Całość polać oliwą (ok. 2-3 łyżek) i sokiem z całej limonki. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje
Weekendy w domu i ogrodziebób, więc gdy tylko pojawia się na straganach młodziutki bób to pomysłów mam wiele co z niego zrobić. Tym razem zapraszam Was na kotlety, które są pyszne i bardzo sycące. A na blogu również znajdziecie kilka przepisów na sałatki czy pastę do chleba z bobem. Składniki: 1 kg bobu 1 duża cebula 2 ząbki
magiczna kuchnia Kasidorwać w popularnym markecie, postanowiłem wykorzystać je do dzisiejszego przepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały(...)zdejmij je z patelni. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć umyte papryczki Padrón. Podsmaż je przez kilka minut i dobrze posól. Bób ugotuj na półtwardo i zahartuj w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sałatkę połącz ze sobą i podgrzej przed podaniem ryby. Dorsza podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, kładąc go skórą do dołu. Podawaj z sałatką
Food SquareSałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad. Składniki: 200g fileta z kurczaka 450g mrożonego bobu 100g sałaty karbowanej 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 nektarynki 80g orzeszków ziemnych 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do kurczaka olej kokosowy
Szalona Kuchnia Ewelinyniej zrobić. Tak więc powstała ekspresowa sałatka z kaszy z ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i serem typu feta. A tutaj zapraszam na sałatkę z kaszą gryczaną i bobem Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 100 g sera typu feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę
magiczna kuchnia KasiWróciłam do pracy i pojawił się odwieczny problem, co by tu ze sobą zabrać do jedzenia. Dziś wymyśliłam sobie całkiem smaczną sałatkę. Fasolka z maminego ogródka, bób od zaufanego sprzedawcy na bazarku, mięsiste włoskie suszone pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała
Kuchnia w opałachSezonowa sałatka ze świeżych warzyw oraz bobu, z którego trzeba korzystać jak najwięcej przez ten krótki okres kiedy jest świeży na naszych stołach. Do urozmaicenia smaku posłużą oliwki i lekki dressing, który podkreśla smak warzyw
Milion Smaków