sałatka. Idealna na letni czas. Składniki: duża garść umytej i osuszonej roszponki 2-3 ugotowane jajka pół pęczka rzodkiewek 2/3 szklanki ugotowanego bobu, pozbawionego łupin Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Umyte rzodkiewki pokroić w plastry. Ułożyć wraz z bobem
Czerwień i błękitPotrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki
GRUBY WAŁEKłodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą smakować wybornie. Szukacie więcej pomysłów na hummusy i pasty? Zróbcie hummus z bobu , "hummus z południowych Włoch" , albo pastę
Chilli Czosnek i Oliwamorele, maliny, borówki, winogrono, arbuzy i agrest. Do tego ukochana cukinia, bakłażany, bób , młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i kalarepa. Czy do stworzenia pysznego obiadu albo deseru potrzeba nam wtedy czegoś więcej? Mi nie! Makaron z cukinią, risotto z warzywami, zapiekane bakłażany, młode ziemniaczki z pieca, pyszne sałatki, smoothie i koktajle! Ajjj, już mi ślinka cieknie od samego czytania! Dziś pokażę
Ostra na Słodkodołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść(...)makaron z bobem z sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką. Sałatka
Cooking for Emilymyjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone na połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango Papajasamym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami Sałatka z farfalle i warzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem(...)Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje i jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Moja kolejna propozycja to Farfalle z bobem i chorizo ze świeżym tymiankiem jest pyszne, zdrowe i kolorowe. Składniki: • 100 g chorizo • 1 mała cebulka • 1 pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupały, oprócz lekkich sałatek preferuję kanapkę z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem lub pasty warzywne. Pyszna porcja białka roślinnego zamiast wędliny, doprawiona papryką, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Czerwień i błękitPełna kolorowych składników, zawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta z kurczaka 90g mixu sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta
Szalona Kuchnia Ewelinypolecam całym sercem i otwórzcie się na smaki Szefa Kuchni, które Was zaskoczą Sałatka z sosem truskawki/malina Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Ilość porcji: 2 Składniki Mix sałat 5 pomidorów suszonych Kolorowe warzywa- pomidory, ogórki, papryka, pomidorki koktajlowe, bób itd Jabłko pokrojone na ćwiartki Oliwki Garść truskawek, malin, porzeczek 50ml oliwy
Apetyt na Zielonerozbijamy np. przez folię spożywczą, oprószamy solą oraz pieprzem. Na jednym końcu układamy ok ¼ bobu i kukurydzy, zwijamy mocno i obtaczamy w mące. Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatką lub według własnych upodobań
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was kolejny szybki i smaczny przepis. Bób uwielbiam i stosuję go często w swojej kuchni, o ile jest na niego sezon. A, że
Parowar Facetazbyt krótko i nigdy nie mogę nacieszyć się młodym kalafiorem, fasolką szparagową, bobem, czy też świeżymi, gruntowymi ogórkami. W sumie niektóre z tych warzyw można zamrozić, albo zamarynować, czy też ukisić, jednak to już nie będzie to samo. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą sałatkę obiadową. Jej głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, jednak nieco innej wersji
365 dni dookoła kuchninaszym domu nie ma dnia bez warzyw! Nie ma obiadu bez warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki(...)podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka
Plate of Joyprostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju sałatek lub dipa do pokrojonych warzyw. Oczywiście jeśli macie ochotę, taka pastą można też wypełnić ugotowane na twardo jajka, żeby tradycji stało się zadość :). Na blog znajdziecie również inne pyszne pasty i smarowidła: Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia
Kulinarne przygody Gatity