przepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji
Fabryka pomysłówfrancuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny
królestwo garówświęta. Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Jajko na twardo z majonezem na sałatce z brokuła i sałaty lodowej, z kiełkami i czarnuszką Jajka w sosie jogurtowo-pietruszkowym Jajko sadzone na grzance z bobem Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka(...)Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Pasta z awokado z jajkiem i grana padano Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Warzywa zapiekane
Moja smaczna kuchniaSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidorami albo omlety z owczym serem i figami. Możecie zjeść kilka kromek razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana
GRUBY WAŁEKpysznym sosie. Marynowana fasola świetnie pasuje do łagodnego w smaku pęczaku. Zielona soja przypomina trochę bób ale jest od niego mniejsza i twardsza. Gotuję ją tak samo jak fasolę ale nie muszę jej namaczać. Zieloną soję kupuję mrożoną. Spotkaliście takie mrożonki? Sałatka z pęczaku Składniki: na 4 porcje 100 g suchego pęczaku małe opakowanie mieszanej sałaty 100 g zielonej
codojedzeniaprzepisy i obiecuję, że nie pożałujecie :)) 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnimiski. 2. Koperek i cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. 3. Ugotowany bób obrać z łupinek i dodać do miski z pozostałymi składnikami. 4. Boczek pokroić w plasterki. 5. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek na rumiano. Dodać posiekany czosnek i chwile wspólnie podsmażyć, całość przełożyć do sałatki. 6. Dokładnie wymieszać składniki. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film
Atlas Smakówporę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku
Basia w kuchnimama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo! Składniki: ½ kalafiora 3 jajka 20 dag świeżego bobu 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 10 dag żółtego sera np. gouda 1 malinowy pomidor Sól morska(...)śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram, zostawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram, zimne kroję na ćwiartki. Pomidora w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki
Wanilia i Kardamonzimę...ale narazie w sezonie nie musimy się martwić o jego braki... Idealnie pasuje do wszystkiego...ja uwielbiam przede wszystkim solony, ale i sałatkom również nie powiem nie... Oto jedna z nich: Składniki: 500 gram bobu 6 małych i młodych ziemniaków pęczek szczypiorku 3 łyżki groszku konserwowego 2 ogórki konserwowe 1/2 pora 2 łyzki greckiego jogurtu 1 łyżka majonezu
NaKońcuJęzykanowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut . Niesamowite, co można znaleźć czasem na targu:) W oryginalne w sałatce był groszek cukrowy , więc i Wy możecie po niego sięgnąć, jeżeli macie ochotę. Lub po fasolkę szparagową, albo bób. Czemu nie, w końcu celebrujemy letnie strączki:) Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest(...)pomidorami To kto z Was wyjadał groszek ze strączków w dzieciństwie? Przyznać się:) Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem na podstawie przepisu z drizzleanddip.com na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 150 g zielonej fasolki 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej) 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego
Chilli Czosnek i Oliwawspółgrały smakowo z fasolą szparagową i awokado. To ekspresowe danie może zagrać rolę głowną podczas obiadu lub posłużyć jako sałatka, przystawka. Jest to lekkie, a zarazem bardzo odżywcze danie. Jego składnik - żołta fasolka szparagowa to, podobnie jak bób, znakomite źródło kwasu foliowego . Oprócz tego zawiera dużo błonnika , ma niski indeks glikemiczny , jest bogata w witaminę A, żelazo, potas i fosfor
Jeść, by żyć w zdrowiuMoże nie jest teraz najlepszy czas na bób, ale dla chcącego nic trudnego. Ja wykorzystałam bób konserwowy. Danie ekspresowe. U mnie był dodatkiem do obiadu. A
Smaki EwyOd jakiegoś czasu mamy ziołowy ogródek na balkonie (to temat na inny wpis, który pojawi się na pewno na naszym fanpage, możliwe, że też na blogu
slodkokwasnapl