tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków bardzo nam posmakował, gdyż zdecydowanie lubimy ostre potrawy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pomysł na lunch lub przekąskę podczas przyjęć
Wędrówki po kuchniOstatnimi czasy wymyślam sporo sałatek, które zamiast tradycyjnych kanapek zabieramy do pracy. Nie wszystkim mam czas zrobić zdjęcia. Niektóre są rewelacyjne a nad niektórymi muszę jeszcze popracować… Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, którą zdążyłam sfotografować i której nie muszę poprawiać…:) Jest smaczna i zdecydowanie warta powtórzenia! Zapraszam, oto sałatka z soczewicy, z cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy
UgotujmyTo.plświeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprez Celowo nie podałam proporcji składników, gdyż każdy ma swoje upodobania odnośnie ilości majonezu czy ilości czosnku. Ja lubię sałatkę pikantniejszą, mój
Codzienna kuchnia niecodziennamartwić o prowiant. Sałatkę można przygotować na dwa sposoby, jeden z nich jest szybki (wersja z nawiasów), drugi wręcz ekspresowy ;) Polecam ją też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej. Sałatka obiadowa z brązowym ryżem i tuńczykiem porcja w sam raz na imprezę
Ratunku obiadsię już je robi to siłą rzeczy trzeba przygotować więcej niż można zjeść.Zwłaszcza jeśli mamy ochotę na dwa różne smaki.Stąd też właśnie pomyślałam,że alternatywą będzie sałatka sushi zamiast tradycyjnych rolek. Na sushi składa się nie odmiennie kilka podstawowych składników,które nadają smak.Są to oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać
Sztuka gotowania w/g SamiryCóż może być lepszym dodatkiem do grillowanych dań, jeśli nie orzeźwiająca sałatka? Ta jest inspirowana kuchnią libańską, a konkretnie sałatką tabbouleh, którą tradycyjnie przygotowuje się z bulgurem, ale ponieważ to gluten w czystej postaci, którego nie wolno mi jeść, zastąpiłam go quinoą i wyszło fantastycznie. Jak zwykle komosa ryżowa zdała egzamin ;) Sałatka jest aromatyczna i lekka z dużą ilością zieleniny
Quinoa Raz!Dziś ostatki, więc spróbujcie mojej sałatki śledziowej. To doskonała przekąska imprezowa. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku
Tradycyjna kuchnia Kasipomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli ktoś lubi kasze to polecam bo są zdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję że sałatka przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonej fasolki na parze Bonduelle
Sama słodycz i szczypta chilinajlepiej wykorzystywać i łączyć składniki, które lubimy… ale można też próbować połączeń nietypowych, choć to nie zawsze jednak kończy się powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli robię/robiłam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki(...)sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 200g wędzonej makreli 1 kwaśne jabłko 4 ogórki korniszony szczypiorek mix dowolnych sałat
UgotujmyTo.plwszak czosnku w niej nie brakuje). Natkę możecie pokroić drobniej lub nieco grubiej , w zależności, czy wolicie konsystencję kanapkowej pasty ( tak podaje ją Joyce Goldstein ), czy sałatki. Taka sałatka w Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako
Chilli Czosnek i OliwaZacznę od tego, że często mam problem czy bardziej odpowiednie będzie nazwanie potrawy sałatką czy surówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku(...)powyższym kwestię nazwy pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoje serce! <3 Mam nadzieję, że już wkrótce doczekamy się ich i w Polsce. :) Do naszych pamiątek dodaliśmy także rachatłukum - tradycyjne bułgarskie słodycze, eliksir z róży, kosmetyki różane, tradycyjną mieszankę bułgarskich przypraw, czubricę czy miętowy miód. Wybór jest ogromny! Następnym razem na pewno zdecyduję się na przywiezienie giuweczy, czyli glinianych naczyń do wszelkich zapiekanek czy gulaszy. Duże naczynie można(...)było widać! W Nessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza
Cooking Monsterumyte i pokrojone na kawałki składniki wkłada się po prostu do miseczki. Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni
Ugotowane pozamiatanewspaniałe dania np. pieczeń z ligawy . Odpowiednio przyrządzona będzie krucha i bardzo smaczna. Smaczna Pyza lubi nowoczesne urządzenia, ale sos majonezowy najlepiej kręci się ręcznie, prawda? W ten tradycyjny sposób do sałatki cezar wyszedł przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚledzie pod pierzynką zawsze przyrządzam w ten sposób. Moja rodzina uwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa majonez tradycyjny od Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy
Bajeczna KuchniaSałatka z ogórków kiszonych Świetna, kiedy ogórki kiszone są już za kwaśne albo wtedy, kiedy ktoś zwyczajnie nie przepada za nimi bo są za kwaśne, a
Tradycyjna kuchnia inaczej