założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną. Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem 2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut filet x 350 g Kalafior x 1 szt. Rukola Fit & Easy x 0,5 opakowania Komosa ryżowa
SMYKWKUCHNIwersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy(...)gotowy przepis. Składniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli
PaleoLifeKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI 1,5 szklanki ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do
zielonacukinkaGreen Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował mi do gorącego dania. Ja zawsze jadałam go na zimno, najczęściej do sałatek. Ale z ciekawości postanowiłam spróbować. Efekt końcowy totalnie mnie zaskoczył. Tak przygotowane danie smakuje genialnie! Jest przesmaczne, a wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Od teraz na pewno będę kombinować(...)takie połączenie zaproponowano także w jadłospisie od Green Box. Na co dzień nie jem kaszy jęczmiennej, tym bardziej odmiany pęczak, gdyż preferuję inne rodzaj zbóż (szczególnie gryka, proso, komosa ryżowa), dlatego było to dla mnie coś w miarę nowego, dzięki czemu mogłam sobie przypomnieć dawno zapomniany smak. Jednak myślę, że na chwilę obecną ten rodzaj kasz nadal pozostanie przeze mnie
Zdrowie na języku :Pzostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone(...)imbiru Papryczka chili 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka nasion sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć pokrojony na różyczki brokuł. Blanszuj
Niedzielny kucharzNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Stir pumpkin seeds into the dough. Pour the batter into silicone mold. Bake for about 20 minutes. Enjoy! *** PROTEINOWE CIASTKO Z PESTKAMI DYNI /przepis własny/ 100 g ugotowanej komosy ryżowej lub innej kaszy 50 g ugotowanego groszku (około 2 łyżek); może być z puszki 2 jajka 2 łyżki protein z pestek dyni 1 łyżka dowolnej mąki 2 łyżki syropu klonowego(...)mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje do jajek, sałatek, pomidorów czy... lodów waniliowych
Poranek na słodkoczosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można zastąpić 3 łyżkami octu ryżowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki – nie za cienkie, nie za drobne, żeby za bardzo się nie podsmażyły(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomipozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski(...)filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer, czyli napój
Zgrabne Gotowaniemąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt : 5-8 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka kukurydziana Szerokie zastosowanie tej mąki w żywieniu(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsek