Pokażę Wam jak prosto zrobicie sos który przez długi czas może stać w lodówce. Dzięki niemu na wyciągnięcie ręki będziecie mieli kompozycję smakową chilli i limonki
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki: 350 g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ogórki kiszone 1 łyżka natka piertuszki
Monia miesza i gotujenajmniejszych oczkach. 5. Do zmielonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed dodaniem reszty składników. 6. Do doprawionej masy kapuścianej dodajemy jajko, mąkę ryżową oraz skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy. 7. Z tak przygotowanej masy, formujemy średniej wielkości kotleciki i panierujemy je w mące jaglanej. Do panierowania można użyć również innej wypróbowanej mąki(...)usmażeniu warto ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I to już wszystko. Nasze kotleciki kapuściane są gotowe do podania Najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub sałatki. Sami przyznajcie, czyż nie wyglądają apetycznie? Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na pyszny, bezglutenowy deser, polecam domowy budyń Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Artykuł
Okiem Blondynki by McBlondiBardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez
Kuchcik gotujeDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food Squarekaszę. A właściwie na wszystkie kasze świata! Znajdziecie w niej kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną czy pęczak w mocno upgrejdowanym wydaniu. Są w niej również hity hipsterii pokroju quinoi, komosy ryżowej i kaszy orkiszowej. To z niej wziąłem przepis na kaszę gryczaną z papryką i rodzynkami , którą karmiłem Was na Nocnym Markecie . Kipi kasza zaczyna się od wprowadzenia podstawowych informacji(...)każdą z nich – jak smakuje, co ją charakteryzuje, z czym się ją podaje, co zawiera, kto którą powinien jeść i dlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół
GRUBY WAŁEKMarchewka jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, gdyż można z niej wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, począwszy od prostych surówek i sałatek czy wybornie smakujących zup, kapitalna jest również jako dodatek do dań mięsnych (nie wspominając już o daniach wegetariańskich!), a skończywszy na aromatycznych i słodkich wypiekach oraz deserach! Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przekąska(...)marchewki 'Marwitki'- 2 opakowania (300 g) * cukier trzcinowy- 5 łyżek * migdały pokruszone/zmiksowane- 4 łyżki * mąka jasna orkiszowa- 2 czubate łyżki * jajka- 2 szt. * cynamon- 1 łyżka * olej kokosowy (ew. ryżowy lub rzepakowy)- do smażenia Mąkę, roztrzepane jaja oraz pokruszone migdały z dodatkiem cynamonu i 1 łyżki cukru umieścić oddzielnie w miseczkach. Marchewkę ugotować al dente w wodzie z dodatkiem
Kraina Miodem Płynącanich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonej
Even Better Foodtortilli) Jak przygotować shawarmę z kurczaka: Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki (w niezbyt grube paski). W misce wymieszać oliwę, ocet ryżowy, sok z cytryny, przyprawę libańską 7 smaków, sumak, płatki chilli, sól i pieprz. Dodać kurczaka oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić(...)kawałki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone. Podawać z sosem czosnkowym i lekką sałatką libańską . Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki 1 kg białej rzepy 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 70ml wody 1 łyżka mąki z ryżu szczypta soli 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku
w mojej kuchnisłoiczka bo to już niestety nie będzie to samo. Z podanych składników wyjdzie nam go trochę więcej niż potrzeba dla tej ilości makaronu. Można go wykorzystać do innej sałatki. Spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni. Serki kremowe Arla Apetina są idealne do przygotowywania takiego majonezu. Ja od dziś będę już robić go sama. Szeroka gama smakowa tych(...)łyżki serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła 50ml oleju smakowego z cytryną i bazylią 2 łyżki oleju smakowego z czosnkiem 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu ryżowego 1 żółtko ugotowane na twardo szczypta cukru sól pieprz WYKONANIE Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą. W tym czasie pokroić cukinię w plastry grubości
Wiem co jemTahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażar, ciężkie torty i ciasta nie cieszą się dużą popularnością. Coś o tym wiem, bo jestem z czerwca a moja córka z sierpnia. Na jej urodzinach najszybciej znika orzeźwiająca sałatka owocowa. Dlatego gdy zastanawiałam się co przygotować na trzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje(...)jeszcze dużo nauczyć oraz wielu uczestników na wszystkich warsztatach. Niech te 3 minione lata będą dopiero wstępem do jeszcze lepszej przygody. Sto lat! Na około 30 sztuk: opakowanie papieru ryżowego szklanka malin szklanka truskawek pół szklanki jagód pól szklanki czereśni lub inne dowolne owoce opcjonalnie jadalne kwiaty np. bratki 150 g gorzkiej, surowej czekolady Owoce myjemy, z czereśni usuwamy pestki
Mienta blogBardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić(...)Wypróbujcie, koniecznie! Składniki na 3 porcje: * makaron- 125 g * słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem
Kraina Miodem PłynącaKolejna surówka, która stanowi doskonały dodatek do dań azjatyckich i nie tylko, bo z pewnością powtórzę ją jeszcze i podam jako dodatek do naszych polskich obiadów
Szefowa kuchni