Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię krótki tour po mołdawskich winnicach. Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię, niewielki, kilkakrotnie mniejszy od Polski, kraj graniczący jedynie z Ukrainą i Białorusią? Jest
Cztery FajeryPodejmij #wyzwanie5porcji” akcja organizowana jest jest w ramach programu informacyjno-edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku. 30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku. Proponuję uczcić to święto szklanką zdrowego soku. Podstawą naszej diety zbilansowanej jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców co dziennie, a jedną z porcji może być szklanka soku 200 ml. Jest to bardzo ważne(...)minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu 3 morele kwiatki czarnego
wesoła kuchniadostępne w handlu, tradycja robienia fajitas długo pozostawała regionalna i stosunkowo mało znana. Danie zdobyło szersze grono odbiorców dopiero w 1969 roku w Austin w Teksasie, na obchodach święta Dies Y Seis – grillowane mięso z warzywami podawano w tacos. Pod koniec tego samego roku fajitas pojawiły się w menu restauracji Roud Up w Rio Grande. Mięso podawano(...)deskę i dajemy mu 3-5 minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy. Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiblog i system gotowania opiera się właśnie na twórczym wykorzystaniu składników. Zobaczcie co robimy z pieczonym kurczakiem. Enchiladas – i nic się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę(...)nadzienie, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Po ułożeniu wszystkich tortilli całość zalewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Enchiladas podajemy solo lub z sałatką. Smaczego! Artykuł Enchiladas – meksykański sposób na resztki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną
Blog z ApetytemSoczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku
Kuchcik gotujeŚledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak
Codziennik KuchennyŚledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz w migdałach doskonale sprawdzi się nie tylko od święta. Będzie również ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy niezbyt przepadają za daniami z ryb. Jaka ryba na święta? Na świątecznych stołach najczęściej goszczą karpie, chociaż wiele osób nie przepada za nimi ze względu na ich charakterystyczny, mulisty smak. Dorsz w migdałach będzie(...)duży, ponieważ w ten sposób spalisz orzechy, ale nie upieczesz ryby. Czas smażenia zależy od grubości ryby. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie w śmietanie Dorsz z sałatką kukurydzianą Dorsz sous vide z kalafiorowym puree Ryba po grecku Pieczony łosoś w sosie teriyaki Kulki rybne marynowane Zobacz też nowe przepisy Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety
okolicepalnika.plHiszpańska galaretka z pigwy przepis na dulce de membrillo. Hiszpańska galaretka z pigwy to słodka pasta często określana też jako serek pigwowy. Zazwyczaj podawana
Cztery Fajerydwunastki" i naprawdę niełatwo zdecydować co wejdzie do menu, a co będzie musiało poczekać kolejny rok. Tym razem postawiłam na słodkości i bakalie - bez względu na diety i przyzwyczajenia święta to czas, kiedy po prostu trzeba się rozpieszczać. Wybór podarków okazał się dzięki temu znacznie łatwiejszy, tym bardziej, iż ku mojej wielkiej radości partnerami warsztatów zostały firmy wiodące(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych. O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam
KUCHARNIAZostawiam Wam przepis na karpia w sosie teryiaki, który smakuje obłędnie. Jeśli jesteście fanami sushi i innych azjatyckich smaków spróbujcie zamienić nudnego karpia w niecodzienną potrawę
Eat me! Fit me!Źródło: dajprzepis.pl Stół wigilijny w wegańskim wydaniu! W końcowych dniach grudnia, tuż przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, wzięłam udział w intrygujących i pysznych warsztatach kulinarnych Wegańska Wigilia . Organizowane były one w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie(...)TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało w TOFURNIKU Praca grupowa wre! Niezły fitness z blenderem w ręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet
Grunt to przepis!Kolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany
Moja Delicja