Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa
VioletoweKucharzenieupieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad. Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing najlepiej zabrać w osobnym pojemniczku/słoiczku). Po prostu świetna! Indyka można zastąpić kurczakiem. Składniki: 1 op. mixu sałat lodowych 1/2 op. roszponki 1 op. kiełków rzodkiewki 1/2 kg fileta z indyka 1,5 łyżki(...)oleju rzepakowego 1 łyżka ostrej musztardy sarepskiej 2 łyżki miodu 1/2 cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty mieszamy w misce z roszponką, posypujemy kiełkami (zostawiamy odrobinę do oprószenia po wierzchu). Fileta oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawami, studzimy. Rozkładamy na sałatce. Dressing: Olej wlewamy do miseczki
Kolorowy PrzepisownikSałatka porowa z ananasem i żółtym serem to ciekawe i niebanalne w smaku połączenie. Podana z pieczywem jest bardzo sycąca – w sam raz na pożywny lunch. Fajnie prezentuje się również na imprezowym stole. Polecam Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki kidney 1 puszka ananasa w kawałkach 1 por 15 dag żółtego sera (ja używam wegańskiego typu gouda lub cheddar(...)łyżki majonezu domowego wegańskiego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól i pieprz do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę i pokrojonego w kostkę ananasa przepłukujemy wodą i odcedzamy, ser żółty kroimy w niewielką kostkę i opruszamy mieloną papryką, a umytego pora kroimy na pół i drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do większego naczynia, dodajemy majonez i dokładnie razem mieszamy. Można doprawić
Lamarida.plczerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz(...)pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy. Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą). W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ w farszu jest ser żółty. Mieszamy do uzyskania zwartej masy i delikatnie
vegetanieksiążek “Sirocco” i “Persiana”. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy, orzechy włoskie i zmniejszyłam ilość kminku. Tak mi ta sałatka bardziej smakowała. Składniki 1 mały seler 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka nasion kminku 150 – 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek(...)miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 – 3 pomarańcze sól pieprz Wykonanie Z jednej wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, bez białego albedo. Następnie wszystkie pomarańcze filetujemy – ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim
Tajemnice Smakusałatka warzywna z szynką Jet to jedna z najprostszych i najszybszych w wykonaniu sałatek. A mimo to jej smak jest wręcz wyborny. składniki dla czterech osób 5 jajek 3 konserwowe ogórki 200 g ciecierzycy z puszki 200 g kukurydzy z puszki 200 g groszku z puszki 100 g szynki ( ja użyłem obsuszanego wyrobu domowego(...)możemy również użyć szynki wędzonej ze sklepu) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 pęczku szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, szynkę kroimy w drobna kostkę. Na sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone
Miód i pieprzsię przygotowywać posiłki bardziej odświętne niż zwykle, ale czasem warto zrobić smaczny posiłek tylko dla domowników. Dziś mam dla Was propozycję na super smaczne grillowe menu – będzie pyszna sałatka z rukoli, świeżego szpinaku, zielonego ogórka, oliwek i fety oraz dwa rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze(...)szaszłyków, które składają się głównie z mięsa, przygotowałam też zdrową, zieloną sałatkę. Wyszła fenomenalnie i jestem pewna, że jeżeli i Wy ją przygotujecie, będziecie robić ją znacznie częściej, nie tylko na grilla, ale też do obiadu. Zwłaszcza jeśli lubicie gdy na talerzu wspaniale przeplatają się słodkie, słone i ostre smaki. Jest pyszna! Do mojego grillowego menu wykorzystałam Ketchup Kielecki pikantny
Smaki Na TalerzuTrochę egzotyki zimową porą. Lekka sałatka z ananasem i rybą oraz makaronem. Moja rodzina uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżka(...)śmietany 18 % gęstej olej Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam a godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową i smażę
wesoła kuchniaSurówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę. Ja
Ze smakiem bez glutenunależy do niego podać orzeźwiającą i soczystą sałatkę i/lub pikle. Tak przygotowane ziemniaki z kalafiorem można również potraktować jako dodatek do obiadu (mięsa czy ryby), zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków - z pewnością takie urozmaicenie wszystkim zasmakuje. Polecam! Curry z ziemniaków i kalafiora Składniki: 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 średnie chilli, niezbyt ostre 400-500g ugotowanych ziemniaków(...)sól, delikatnie wymieszać i smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Natychmiast podawać przybrane kolendrą. Ponieważ jest to suche curry należy je podawać z sałatką np. z pomidorów i/lub piklami. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotowanego łososia przed podaniem oczyszczamy z przypraw i przy pomocy ostrego noża kroimy w bardzo cienkie plastry. Gravlax proponuję podać z sosem musztardowo – miodowym, cytryną lub octem winnym. Łosoś świetnie smakuje serwowany na chrupiących grzankach ze śmietaną, ziemniakami lub blinami . Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Polecam! Print Gravlax .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)Czwartego dnia, wyjąć łososia, zdjąć wszystkie przyprawy, zeskrobując je nożem, a następnie oczyścić ręcznikiem papierowym. Marynowany łosoś najlepiej smakuje, kiedy pokroimy go na bardzo cienkie plastry, przyda się bardzo ostry nóż. W miseczce wymieszać składniki sosu, przed podaniem łososia polewamy sosem. Smacznego! Artykuł Gravlax pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: 2 marchewki 2 pietruszki 2 podłużne buraki 1 cebula 1/2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej) 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewkę z pietruszką obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy je po wystudzeniu. Jajka(...)skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Dodajemy odsączony groszek. Majonez łączymy z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy sos do sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
Qchnia po prostuczerwonymi pomarańczami i fetą szybkie tarty z czerwona pomarańczą pomarańczowy koktajl oczyszczający czerwony koktajl owocowy koktajl: jogurt naturalny kukurydza i czerwone pomarańcze szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Sałatka z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 bulwa fenkułu 1/2 czerwonej cebuli sok z jednej dużej pomarańczy 2 małe lub 1 duża czerwona pomarańcza ziarenka(...)bardzo ostry nóż. Plasterki kopru wrzucamy do miski, zalewamy je sokiem z pomarańczy i delikatnie solimy, raz na jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czerwone pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i białego albedo i kroimy w plasterki. Do kopru dodajemy cebulę, pomarańcze i ziarenka granatu. Sałatkę mieszamy
Kulinarne przygody GatityNieskromnie przyznam, że najlepsza sałatka z soczewicy jaką zrobiłam i jadłam...:-) A powstała niejako "niechcący"... szukałam pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu... Smaczna, orzeźwiająca, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym sycąca. Zjadłam ją w pracy i na obiad nie specjalnie już miałam ochotę:-) Składniki: 2-3 garście zielonej soczewicy mięso rosołowe z kurczaka: porcja rosołowa(...)marchewki z rosołu łyżka musztardy ostrej pęczek pietruszki sól, pieprz Soczewicę ugotowałam zgodnie z przepisem z opakowania, w lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Odcedziłam mięso z rosołu - obrałam z kości i porwałam na kawałki. Marchewki z rosołu pokroiłam na plasterki. Wymieszałam soczewicę, mięso i marchewkę. Dodałam posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i musztardę. Na koniec dodałam odrobinę soli - trzeba uważać
Ze smakiem bez glutenu