chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi
Qlinarnie i Qlinarniełyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny
w mojej kuchnijest Kartoffel Salad ale dla mnie wersja oryginalna niemiecka jest za mdła....;) dziś zmodyfikowana sałatka ziemniaczana więcej przypraw a co za tym idzie lepszy smak... Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 1/2 puszki fasoli czerwonej puszka kukurydzy 3 cebule dymki pęczek szczypiorku majonez keczup ostry chilli, pieprz, curry, sól 2 ząbki czosnku 1. Ziemniaki gotujemy kroimy w plasterki2. W salaterce
NaKońcuJęzykadodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie Sałatka: średni ogórek zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy
OstryKęssałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego, że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem a mimo to jest przepyszna, ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Sposób przygotowania: 4 szklane pucharki: 5 jaj od szczęśliwych kurek 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar 10 dag zmrożonego masła 3 cebule dymki ze szczypiorem Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek. Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach
Wanilia i Kardamonprzesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy(...)dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka, orzeźwiająca, delikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników
mojewypiekiinietylkoMusicie spróbować! 😍 Sałatka: ulubiony miks sałat, u mnie z rukolą 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango 1 duży grejpfrut opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni oliwa z oliwek Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita. Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty(...)kostkę omijając pestkę. Grejpfruta filetujemy za pomocą ostrego noża. Najpierw obcinamy skórę z góry oraz dołu, a następnie obcinamy boczne części, by pozbyć się białej błony, która jest najbardziej gorzka. Następnie nacinamy grejpfruta w taki sposób, by wyciąć jak największe cząstki bez błony, która znajduje się w środku. Do sałatki można dodać także pestki dyni lub granatu dla dodatkowej tekstury
Cooking MonsterKoleżanki, za co jestem jej bardzo wdzięczna, bo ten chleb to niebo w gębie! Pracy przy nim niewiele, ale za to ten smak! ahhh My zajadaliśmy się nim do sałatki greckiej, i powiem tak : pychota! Najważniejsze w tym przepisie jest to, żeby użyć 3 rodzajów różnych serów żółtych, tak aby ich smak się zmieszał. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Z góry(...)dodać oregano, bazylię i koperek. Dokładnie wymieszać. Chleb naciąć ostrym nożem w kratkę, uważając, żeby nie przeciąć chleba do końca. Każde nacięcie posmarować masłem czosnkowo-ziołowym. Następnie w każde nacięcie włożyć naprzemiennie, kawałki sera porządnie wciskając. Piekarnik nagrzać do 180st. i wsadzić chleb na 20min. Podawać jako przystawka np. do sałatki greckiej. Smacznego
CookYourselfSałatka idealna na lato - soczysta, orzeźwiająca, kolorowa. Jemy ją w gorące południe, żeby ciepły posiłek zjeść dopiero wieczorem. Prze-pycha! Prze-polecam na lato, w sezonie arbuzowym, kiedy te są najsłodsze. Letnia sałatka z arbuzem i serem feta Składniki na 2 duże porcje: 1/2 małego, bardzo dojrzałego arbuza 1 mała cebula czerwona 2 garści oliwek czarnych 1/2 opakowania sera feta(...)czasie będzie tracić ostry smak). Dojrzałego, słodkiego arbuza kroję w małe cząstki i wykładam na duży, płaski talerz. Jeżeli pestek jest dużo i są duże - usuwam je. Ser kroję na większe kawałki, a następnie łamię na mniejsze i układam na arbuzie. Oliwki wyjmuję z zalewy i rozrzucam na arbuzie. Cebulkę układam równomiernie na sałatce, a pozostałym sokiem polewam wszystkie
Gary Bez dnaJeśli zastanawiacie się, czym na imprezie zastąpić, kochaną przez wszystkich, ale już trochę nudną sałatkę ziemniaczaną, to mam dla Was przepis. Peruwiańska causa to danie, na które zawsze po ciuchu liczą moi goście, a gdyby go przypadkiem zabrakło, to mogę być pewna, że głośno mi ten brak wypomną. Podawałam już przepis na causę z krewetkami i wielkanocną causę(...)barwić ziemniaki, używam do tego kurkumy, albo soku z kiszonych buraczków, gwarantuję, że ziemniaki w kolorze fuksji zawsze robią wrażenie. Do ozdoby oprócz oliwek, użyłam, kaparów, zielonego pieprzu, marynowanych ostrych papryczek i kiełków rzodkiewki dodałam też kilka kleksów z ketchupu i sosu majonezowo-ketchupowego. Przepis, który podaję powinien starczyć na 6 dużych porcji. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
Quinoa Raz!zrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku(...)przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSałatka pełna smaku i aromatu. Chrupiący seler, słodycz ananasa i pożywny kurczak. Polecam, jest pyszna! Co nam trzeba? 4 łodyżki selera naciowego 1 biała cześć (cienka) pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 300g piersi z kurczaka przyprawy do niego: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, ostrej papryki 100ml majonezu 2 łyżki śmietany(...)obsmażamy na oleju, przyprawiamy i smażymy do zezłocenia W misce mieszamy seler, por, kurczaka, dodajemy kukurydzę oraz posiekanego w kostkę ananasa. Majonez mieszamy ze śmietaną i zalewą. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
LatosiowydomSmaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej
Smaki Na TalerzuSurówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się
PichceniomaniaFaza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej Wiewióry