zrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku(...)przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSałatka pełna smaku i aromatu. Chrupiący seler, słodycz ananasa i pożywny kurczak. Polecam, jest pyszna! Co nam trzeba? 4 łodyżki selera naciowego 1 biała cześć (cienka) pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 300g piersi z kurczaka przyprawy do niego: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, ostrej papryki 100ml majonezu 2 łyżki śmietany(...)obsmażamy na oleju, przyprawiamy i smażymy do zezłocenia W misce mieszamy seler, por, kurczaka, dodajemy kukurydzę oraz posiekanego w kostkę ananasa. Majonez mieszamy ze śmietaną i zalewą. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
LatosiowydomSmaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej
Smaki Na TalerzuSurówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się
PichceniomaniaFaza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej WiewiórySłodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki
Gospodyni MiejskaSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski
Emcia PichciSałatka powstała z inspiracji podobną sałatką w wykonaniu Sophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie bobu z miętą, lekkie, sezonowe i sycące :) Składniki (3 porcje): - 0,5 kg bobu - garść pokrojonych szparagów - garść świeżej mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej) - feta 135 g ( połówka większego opakowania) - kilka suszonych pomidorów - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia - olej Ugotować bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa(...)przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki
Corner With Recipessmakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy i dodajemy pół łyżeczki papryki ostrej, pół chili, 2 główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 8 łyżek oliwy. Do tego zagotowujemy zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy(...)czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewysałatę w zastępstwie za jakieś wysokokaloryczne ciasto :D Tak, wiem, ciasta u mnie na blogu to podstawa, lecz czasem mamy ochotę na coś słodkiego i lekkostrawnego, więc ta sałatka będzie idealna alternatywą :) Pyszna, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna. Nasi milusińscy będą zachwyceni, a i nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam(...)pomarańczy odkrawam dwa przeciwległe końce i ostrym nożem odcinam resztę skórki wraz z białą jej częścią. Miąższ kroję na ćwiartki, a następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie
Ciasteczkowy PotwórLekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kluczowym składnikiem tego dania jest zielony sos, gęsty, przypominający pesto, bo zrobiony w dość podobny sposób jak pesto właśnie. Bazę stanowi awokado oraz orzeszki pistacjowe. Pistacje są najlepsze(...)stosuj ostrożnie, jeśli nie lubisz zbyt ostrych przypraw). Następnie dodaj do sosu orzeszki i zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami malaksera. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Krok 3 Obierz ze skórki upieczone papryki, oczyść z nasionek i pokrój w kostkę. Wyłóż do misy makaron, krewetki i papryki, polej sosem i wymieszaj. Sałatka składa się z pieczonych, gotowanych i smażonych
Niedzielny kucharzBędę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić(...)solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć. Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą. Na dnie poukładać, kapeluszami
Pieguskowa Kuchnialistków pietruszki ozdobnej Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i za pomocą małego ostrego nożyka nacinamy w taki sposób, by wykroić cząstkę jajka. Po przeciwnej stronie skrawamy kawałek, aby ustabilizować jajko na talerzu. Odkrojone białka nie będą nam potrzebne (można wykorzystać do sałatki), żółtka odkładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Do miseczki z żółtkami dodajemy serek kanapkowy oraz kawałki
Smaki Na Talerzuprzykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba *** *** Zupę podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Meksykańska
Blog z Apetytemstole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki. Składniki 1,5 kg surowego boczku 8 cienkich kabanosów 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu Stovit 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oliwa sól, pieprz majeranek, słodka i ostra papryka Sposób przygotowania przepisu: Boczek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, rozkładamy i rozbijamy nadając
Podróż w kulinaria