zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt, mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula. To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie(...)charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i OliwaPyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką
Mienta blogKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanaszykowanymi wcześniej dodatkami. Duży stek to jednocześnie dłuższy czas marynowania – kawałkowi mięsa o wadze 400-500g potrzeba przynajmniej 6-7 godzin na porządne ‘nasiąknięcie’ smakiem. Jeśli dysponujecie grillem możecie z powodzeniem zgrillować wołową łatę – jej wystarczą 3-4 godziny marynowania, jest dużo cieńsza i szybciej złapie smak dodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu(...)deskę i dajemy mu 3-5 minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy. Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak
Karo in the Kitchenktóry z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodziepiasek osiadający na skórze cudownie mienił się w promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce(...)Aqua Parku w Popradzie. Odpoczęłam, wzmocniłam organizm, opaliłam się. Było cudownie. A skoro góry, to także regionalna kuchnia. Zajadałam się oscypkami, które uwielbiam w każdej postaci, także z grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz
W mojej kuchniZapraszam Was na kolejny przepis na kanapki z pieczonymi szparagami i awokado. Szparagi można jeść na różne sposoby. Często przyrządzam tartę ze szparagami lub pożywną sałatkę . Uwielbiam pieczone szparagi , więc pomysł na przepis na kanapki powstał dosłownie w kilka minut. O dziwo dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu…. Wylegując(...)pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem. Zgnieć widelcem awokado i rozprowadź po jednej łyżce na każdej kanapce. Szparagi przytnij, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na grill na 25 minut. Upieczone szparagi ułóż na kanapkach. Przystrój miętą. The post Przepis na kanapki ze szparagami i awokado appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaprzykryciem do miękkości. Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać oba warzywa, pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do wysokiej temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną(...)trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym. Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Sałatka z krewetek Małże zapiekane Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do KuchniCukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być
Trzeci talerzrybnych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność wraz z innymi blogerami kulinarnymi uczestniczyć na zaproszenie firm North Fish i Folwark. Warsztaty odbyły się pod hasłem: prosto z grilla. Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę(...)zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło
Kulinarne przygody Gatityinnym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą(...)pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku
DefinicjaSmakurównoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz(...)patyczki składniki rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce wyłożonej aluminiową
zadanie-gotowanieCzas skończyć z kupywaniem tanich wędlin!, czy wiecie że kilogram własnej domowej szynki możecie mieć już za około 10zł!?. Jeżeli wybierzecie mięso wieprzowe po cenie promocyjnej
Kuchnia PROzdrowotna