Dzisiaj pokażę Wam bardzo fajną książkę pt. "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" autorstwa Magdaleny Gembackiej od Wydawnictwa Publicat . Pozycja dla tych, dla których zdrowa dieta jest istotnym elementem życia. Ale także dla tych, którzy pragną rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej części "Niech(...)główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone
Moje Kuchenne Rewelacjeszklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie! SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA. Składniki na 3 - 4 osoby: 1 puszka kukurydzy konserwowej 60 g świeżego selera 60 g wędzonej piersi z kurczaka 60 g sera gouda 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 12% pieprz kolorowy lub czarny sól(...)pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego !!! Koniec starego roku to czas podsumowań, jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło, a cieszcie się tym, co może przynieść
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo
potrawyregionalneProste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujemarynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy: 5 cytryn, sok wyciśnięty(...)zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki kuchennej. Cytryny będą gotowe po około miesiącu. Można je wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana
Codzienna kuchnia niecodziennaLekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie(...)oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie
Karo in the Kitchenrodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli(...)Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi w lodówce. ------ Podobne: Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka ze śledziem i awokado Sushi po polsku ze śledziem
Weekendy w domu i ogrodzielodówce można wyczarować bardzo smaczną sałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji(...)mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej misy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i posypujemy pokruszonymi krakersami lub włoskimi grissini. Sałatka jest pyszna
Lawendowe Niebodanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego(...)bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą. Dokładnie wszystko wymieszać. Takie lekkie i proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo odżywczy wieloowocowy koktajl z przewagą melona. Melony posiadają soczysty i aromatyczny miąższ, są idealne jako świeża aromatyczna przekąska, dodatek do przystawki lub sałatek
Kolorowa kuchnia ElkiPrzy takiej pogodzie schłodzone sałatki, zrobione dzień wcześniej są idealne na obiad. Składniki zdążą się przegryźć, a chłodny obiad jest wybawieniem ;). Ostatnio króluje u mnie
Corner With RecipesTak jak obiecałam wstawiam przepis! Co prawda już po walentynka ale każdego dnia trzeba pokazywać, że się kocha. Kolorowy zawrót głowy, czyli serduszkowo - walentynkowo i
VioletoweKucharzenieCukinii u mnie pod dostatkiem dlatego dziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki(...)odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego słoika wlać dodatkowo po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min. Słoiki
Radość kipiąca uśmiechem.cebuli sól pieprz kolorowy świeżo zmielony oregano oliwa z oliwek A jak to zrobić: Sałatę rzymską umyć i odsączyć z wody. Listki przełamać na pół i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę,ser i przekrojone na pół pomidorki. Jajko pokroić na 6 części i ułożyć na wierzchu. Piórka cebuli równomiernie rozsypać na sałatce. Całość oprószyć solą
Kuchnia w opałach