się wyczuć w powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci z ogródka w słoikach. Lubię robić zapasy na zimę. Dżemy, kompoty a ostatnio także sałatki(...)Przepis na tę sałatkę dostałam od mamy M, która robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy
My simple kitchenmamy szeroki zakres pomidorowych odmian - od tradycyjnych dużych po okrąglutkie cherry i podłużne koktajlowe.Pomyślałam by te większe, jeszcze zielone, wykorzystać do przygotowania sałatki do zimowego słoika - jej pyszny smak pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)Poki co dzielę się z Wami przepisem(...)Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 3 cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Pomidory umyć i pokroić w średniej grubości plastry. Obraną cebulę pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazawartości nieprzyjemną goryczą. Zalewę przelać do słoików do 3/4 ich wysokości. Resztę zalewy przelać do butelki. Uzyskamy w ten sposób smakowy (śliwkowy) ocet , który możemy potem wykorzystać do sałatek lub chutneyów. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki i ustawić
Weekendy w domu i ogrodziecukru 1 garść soli Opcjonalnie: 2-3 marchewki Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików, zamknąć i odstawić (w chłodnie miejsce) na 12 godzin
Di gotujeSkładniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika(...)wrzucamy cebulę i marchewkę,po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnydyni możesz zająć się dzień wcześniej. Schowaj je potem do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy, zabierz sos w osobnym pojemniczku lub słoiku i polej nim sałatkę tuż przed spożyciem. Nie jest to niezbędne, ale po kilku godzinach zioła i jarmuż mogą oklapnąć pod wpływem sosu
Chilli Czosnek i Oliwamąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach
Co w głowie piszczydostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 1/4 szklanki(...)Doprowadzamy ją do zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej wody
Kulinarne przygody Gatitycukinią, cebulę pokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawę gyros. Odstawić wymieszane na 6 godzin. Po tym czasie dodać ocet i cukier, wymieszać. Sałatkę włożyć do słoików i zalać wytworzonym się sokiem. Słoiki pasteryzować 20 minut. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronki
Pychotkaaaśmiało może zastąpić zwykły obiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki. Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże(...)dużych oczkach. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Waga B T W Bł. Kcal Sałatka z pieczarkami i porem 1495 g 56,3 g 103 g 120 g 15,8 g 1603 kcal Pieczarki marynowane
Kulinarne Przebojekilka miesięcy pozostanie tylko wspomienie tej obfitości. Warto zatem przygotować słoiki z przetworami warzywnymi, by obok słodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 cebule 4 marchewki 1/2 kg papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli zalewa: 1 szklanka octu(...)paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1 listku laurowym, kulce ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy. Resztę zalewy rozlać do słoików. Dokładnie osusz brzeg słoika i zakręć słoiki dokładnie wytartymi do sucha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!raczej pomysł, inspiracja i mój sprawdzony patent na czosnkowo - musztardowy dressing, który świetnie pasuje do większości warzyw. *** Zajrzyjcie również do Eweliny , która także przygotowała dziś sałatkę z kaszą jaglaną. Sałatka spontaniczna Składniki: Pójdź do warzywniaka lub na targ i wybierz różnorodne ładne warzywa. To co lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to: 1 ogórek garść rzodkiewek garść(...)fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatego oszczędzam swój czas (jednorazowe mycie, suszenie i krojenie składników, no i sprzątanie)Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „sałatka słoikowa” lub „salad in a jar” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty(...)mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,– sałatki z intensywnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy! Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 5 łyżek(...)godziny. Czas od czasu mieszamy. Po upływie dwóch godzin ogórki i zalewę równomiernie dzielimy po słoikach. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy wkładając je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min. I sałatka z ogórków na zimę jest gotowa! Możemy ją przechowywać przez ok. 9-12 miesięcy. Smacznego
Kuchnia Łukaszawiększej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniakapustę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach. Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut
Monia miesza i gotujesoku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem. Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich
Monia miesza i gotujemniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika. Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać listki laurowe, ziele angielskie i popieprzyć. Zalać olejem tak by przykrył wszystkie składniki. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikilasach pojawiają się pierwsze grzybki. Dlatego mam dla Was przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej
Tradycyjna kuchnia Kasiszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego
Nie tylko w kuchnidobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćWszystko razem wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :) Kategoria: Szybki obiad , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: cukinia , marchewka , natka pietruszki , zalewa
https:KKuchniaMniamcałość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewysmaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnigrubej tarce i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny. W między czasie zagotować 1 szklankę wody z octem, przyprawami i odstawić. Ułożyć sałatkę w wyparzonych słoikach i zalać przygotowaną zalewą. Dodać do słoików po 1 łyżce oleju, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna KuchniaKolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem
Tradycyjna Kuchniazalewę zalać zalewą zostawić na noc. 4. Sałatkę przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut aby słoiki były dobrze zamknięte
W królestwie smaków Beatyzalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu. Mizeria ta doskonale nadaje się do grilla, obiadu czy inne okazje
Przepisy i porady kulinarnelaurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaJajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika i chowamy do lodówki przynajmniej na noc, żeby się "przegryzła" - w sumie najlepsza jest po 24 godzinach. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisycienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu,aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się nam długo
Przepisy i porady kulinarnepapryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość tania, a smakuje wyśmienicie oraz ładnie wygląda na talerzu
Przepisy i porady kulinarneczasie przełożyć sałatkę do garnka, i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze z 8 minut. Sałatkę trzeba ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawiać do góry dnem
Kuchnia Danusiwymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać z zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnimelakser. Ewentualnie zetrzeć na małej szatkownicy. Następnie warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo. Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy
W kuchennym oknie Ewyszklanki octu jabłkowego Przygotowanie :Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować
Magiczne Życie MartyPrzygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły. Ilości
Monia miesza i gotujeplastry. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie. Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą zalewą i pasteryzujemy 20 minut
Zainspirowana w kuchni