zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły(...)przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska
królestwo garówJak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu
IzaGotujeByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej(...)podkreślić, iż roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też
peanutbuttermonsterwygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu sprawiają, że czujemy się dobrze, błogo i przytulnie. Agnieszka Maciąg namawia nas do aromaterapii - chce, abyśmy zapachem zaczarowali zimę! Dokładnie przedstawia informacje(...)napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa
Plate of JoyMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów(...)pieczenia i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem, polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem
potrawyregionalneWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w GarnkuKruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta, odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem(...)Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo
Sajkofanka smakuMaj, miesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza
W kuchni Karmel-itkiśrednioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the Kitchenrównież jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym
Bananowe Polerobienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną. Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest
KUCHARNIASałatka grecka ze szparagami Smaczna, zdrowa, kolorowa i niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka grecka wzbogacona o jeden pyszny składnik, a mianowicie – zielone szparagi. Idealnie pasuje
Blog z Apetytemkiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć jednego rodzaju grzybów, albo mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu i kurki(...)Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuAromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji(...)przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury (np. cudowną poziomkową!), dżemy, kompoty, sałatki, syropy i absolutnie bezkonkurencyjn y keczup! Co ważne, wszystkie przetwory powstają w oparciu o tradycyjne receptury, z wykorzystaniem lokalnych produktów, oczywiście wyłącznie naturalnych. O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam
KUCHARNIA