sałatka ciasto - 2235 przepisów (strona:114/149)

Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 226

już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz(...)Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.   (*)  Skład: 58% ryż, 15%  quinoa, 15% amarantus

Di gotuje
Włoskie bułeczki ziołowe 136

też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów. Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku. Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego, ponieważ lubię ich smak(...)bardzo aromatyczne - pachną ziołami i koprem włoskim.  Kształt i wielkość bułeczek zależy od naszej wyobraźni - możemy je wyciąć miseczką jeżeli wolimy większe, lub też użyć foremki do ciasta i uzyskać serduszka czy gwiazdki. Wycięte szklanką będą raczej mini - w sam raz na małe kanapeczki, czy miniburgery.  Jeszcze mała uwaga dotycząca nazwy dania. Zdecydowałam się nie nazywać tych bułeczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sieję poplon 167

albo mają przerwę- może macie coś do polecenia?) A może zamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney (u nas z mango) duża garść orzechów nerkowca mała garść sezamu sos sojowy (kilka kropli) ćwiartka sałaty(...)Kurczaka kroimy w kawałki i układamy na wierzchu. Posypujemy orzechami. Możemy podać z podpieczoną bagietką z masłem ziołowym. I mamy lekki obiad na gorący dzień. A na deser? Kawałek ciasta według przepisu Marthy Stewart- najcudowniejsze połączenie smaków jakie ostatnio próbowałam. Jagody, limonka i kokos- wszystko to w wilgotnym miękkim cieście (dodatek maślanki czyni cuda!). Polecam koniecznie, dopóki jeszcze są jagody

les mirabelles
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 147

Ten sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne

UgotujmyTo.pl
Podpłomyki pszenno-żytnie na zakwasie 109

Zrobiłam moje podpłomyki do sałatki. Sam przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Ogólnie książkę bardzo sobie chwalę, ale znalazłam niestety błędy (dotychczas w dwóch przepisach). Właśnie w przepisie na podpłomyki wystąpił błąd z podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc(...)zakwas nie będzie już zimny, wymieszać ze sobą wszystkie podane składniki, przykryć ręcznikiem kuchennym (a nawet dwoma) i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dobrze posypać mąką pszenną i lekko zagnieść (mąki trzeba podsypywać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić). Z ciasta uformować kulki (mi wyszło ich 11), przykryć je ręcznikiem kuchennym

Passions hobbies life
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 215

warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika).  Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią(...)pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi 198

Witamy! Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą. Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy.  Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów(...)można widelcem albo ręką porwać. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę. Lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Studzimy i jemy. Smacznego! :) Grecję

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα)Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 173

Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana(...)szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 156

drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania Focacci będziemy potrzebować: 1 kg mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 600 ml letniej wody 60 g drożdży świeżych(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól i mieszam łyżką w misce do wstępnego połączenia się składników. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłońmi około 4 minut aż się stanie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb na zakwasie z czarnuszką 139

dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny. W przepisie na 1 keksówkę mamy(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 gr aktywnego zakwasu 400 gr mąki 300-375 ml letniej, przegotowanej wody 1,5 łyżeczki soli 2/3 szklanki ziaren Wykonanie Z podanych składników zarabiamy ciasto ok 5 min. Możemy wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub w automacie do chleba. Pozostawiamy ciasto na 20 min do odpoczęcia. W tym czasie smarujemy keksówkę tłuszczem i wysypujemy ją otrębami. Wykładamy

Mieszam w Garnku
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 151

uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A to dzięki temu, że w smaku nieco przypomina on chlebek kukurydziany, choć nie zawiera ani grama kukurydzy. Główną rolę gra tu siemię lniane, mimo że nie jest to składnik występujący tu w największej ilości(...)octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 min. Wyjmij chlebek z piekarnika i odczekaj 15 min, zanim wyciągniesz

Roślinna - blog wegański
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 158

Podczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami. Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania