glutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy. A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier(...)zdrowotnych właściwości. Kaszy jaglanej nigdy za wiele, dlatego najlepiej zrobić zapas i kupić kilka opakowań, bo można z niej zrobić nie tylko zdrowe budynie, ale także obfite obiady oraz sałatki. Warto przygotować jaglany shake z sezonowymi owocami: do blendera kielichowego wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kilka dużych, świeżych, wcześniej umytych i osuszonych owoców oraz pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, całość
Moja smaczna kuchniaśniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe, to użyjcie(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego
W kuchni Katieniskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje(...)cukrzycy i chorób krążenia. Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej
Qlinarnie i Qlinarniepomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzecharakterystycznych paskach z ziemiankami. Przed spróbowaniem tej potrawy czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze(...)naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku
Projekty ze smakiemNa weekend spodziewam się moich braci z żonami :-) Tym razem zaproponuje im pitę.. wydaje mi się
Gaździnka warzypieprz ziołowy jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujbreją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam(...)stopniach. Podajemy posypane natką. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-indyka-warzywach/ BosowKuchni Artykuł Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumiski. Dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 75 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Piec 12-14 minut(...)sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki. Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogDostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki , a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym , to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele(...)czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam
Smakowy RajDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwaidealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty
Karo in the Kitchen"No, ale co Ty robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie
W kuchni Karmel-itkismalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy
PaleoSMAKOliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami i estragonem . Od razu nabrałam ochoty aby go wypróbować! Jak pomyślałam, tak zrobiłam i teraz cieszę się pysznym pieczywkiem z nietypowym dodatkiem oliwek :) Z braku kilku składników - no bo po co przeglądać wcześniej szafki(...)odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, estragon, oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest - jest za suche lub za luźne - można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę
Grunt to przepis!