Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 180Frittaty są najsmaczniejsze ciepłe, krótko po wyjęciu z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 216godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego
Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 298Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego
Stare Gary
Pieczony łosoś z sosem chimichurri 220piekarniku i piec przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż łosoś jest upieczony. Filety wyłożyć na talerze, polać sosem chimichurri i natychmiast podawać, najlepiej z zielona sałatą. W osobnej miseczce podać dodatkową porcję sosu. Smacznego
Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 221ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć do ryby. Podawać z sałatą. Smacznego
Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 434mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała
Stare Gary
Burger wołowy III 219grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem . Smacznego
Stare Gary
Słatka z fenkułem, łososiem i truskawkami 306łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżeczka płynnego miodu sól i pieprz do smaku przygotowanie Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę, wymieszać i podawać. Smacznego
Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 239tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki
Stare Gary
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 217malin 2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez
Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 267przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego! Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną
Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 178pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego
Stare Gary
Stek wołowy w marynacie 285odwrót niż zwykle, gdyż najpierw steki smażymy a potem moczymy w marynacie. Tak przygotowany stek, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki 2 steki wołowe ( u mnie antrykot) marynata 5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści) 2 ząbki czosnku
Stare Gary
Placki z cukinii 2 235zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki
Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 252grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego! Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę
Stare Gary