pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy królika na warzywach, z puree z zielonej soczewicy z prażonym boczkiem i lekką sałatą skropioną cytryną. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , czosnek , jałowiec , królik , marchew , rozmaryn , soczewica zielona , tymianek , wino
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichakurczaka. Sos do sałatki: 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól 1/4 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu zioła prowansalskie Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego
MiksturownikUwielbiam taki obiad ..jajka ugotowane na miękko,młode ziemniaki sos koperkowy/przepis podany oddzielnie /z sałatą
Ugotujmy Cośnajbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong
Stare Garysmaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz przygotowanie Rukolę umyć strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa
Stare Garybardzo ścięte , ale trudno ,następnym razem lepiej przypilnuję. Składniki: 2 jajka ,ugotować ,ostudzić szparagi ,pęczek ,gotujemy 5 minut i hartujemy w zimnej wodzie ,kroimy na trzy części pomidor ulubiona sałata ulubiony ser sól ,pieprz ,oliwa Wykładamy wszystko na talerz i gotowe. Doprawiamy ,polewamy oliwą
Ladylaura.szczypta słodkiej papryki w proszku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Moniki Smakołykiżurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie. Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy na złoty kolor. Posypujemy ziołami i oliwą z oliwek. Smażymy około
SMYKWKUCHNIbazie jogurtu. Nie ma tu nic, co zaszkodzi naszej lekkiej diecie. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 ogórek 1 pęczek szczypioru z cebulką niewielka ilość sałaty lodowej garść słonecznika 1 małe opakowanie sera mozzarella 1 łyżką miodu sól , pieprz, zioła do drobiu 1/2 łyżki oleju Na sos: pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego
W kuchennym oknie Ewymamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki wina. Łosoś wędzony i kulka mozzarelli zawsze powinna być w lodówce, tak samo jak paczka mixu sałat. Pomidor też się jakiś znajdzie. Potrzebujemy: 1 pomidor 1 kulkę mozzarelli 1/2 opakowania łososia wędzonego (około 75g) 1 łyżka octu balsamicznego świeża bazylia - opcjonalnie świeża lub suszona pieprz Pomidora
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/stopni piekarnika . Pieczemy około 40 minut (lekko złoty kolor od góry, od dołu bardziej się przypieką). Wyciągamy z piekarnika i podajemy. Taką przekąskę możemy również podać np. wraz z sałatą. Smacznego
Słodkie okruszkipatelni, po kilka minut z każdej strony lub upiec w piecu na 190 st C przez ok 20 min.. Podawać z sosem czosnkowym, czosnkowymi oliwkami lub sałatą z sosem vinegrette..... Smacznego
Gaździnka warzyświeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców. Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną
Truskawkowa Fiestacebulę 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki tymianku 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku pół papryczki chili sałatę kilka liści kiełki rzodkiewki lub brokułu salsa pomidorowa z papryką pieczoną 1 czerwoną i żółtą paprykę 1 mała czerwona cebula 2 pomidory 1-2 łyżki
Basia w kuchninaszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor
Szefowa kuchni