Śniadanie dla którego warto wstać chwilę wcześniej. Zdecydowanie! Chrupiąca ciepła bułka, ze świeżą sałatą, serem pleśniowym, wyraźną nutą boczku i wyjątkowym akcentem marynowanych rzodkiewek w miodzie i occie. Z takim śniadaniem każdy dzień będzie udany
Milion Smakówplacuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera 10 dużych pieczarek 1 jajko 1 cebula 2 łyżki
DefinicjaSmakuzachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam na pół
Mechanik grillujepowietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych
Kuchnia po mojemukaszą kuskus, polecam! Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli na 100 g), zlać wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Przykryć. Podawać z sałatą lub roszponką. Posypać koperkiem. Smacznego
Kuchnia moimi oczamidrugich nie do końca udaje się je ściągnąć w całości (przerabiałam to kilka razy... ;) ). Grillujemy do momentu, aż mięso będzie ścięte, ale nie suche w środku. Gotowe podajemy z sałatą z pomidorami, ogórkiem i oliwkami w sosie winegret
Kuchenna Kontrrewolucyabrązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki
BullioBrokuły podane w klasycznym, smacznym sosie remoulade. Składniki: ½ kg brokuł, sól do smaku, cukier do smaku, zielona sałata, Składniki na sos: 2 jaja, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 słoiczek majonezu (250ml), 1 łyżka octu winnego sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 duże liście sałaty masłowej 50 g utartego na dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu
ClauditteMissCookingminuty, aż sos odrobinę zgęstnieje. Wyławiamy gałązkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Na talerze wykładamy roladki, polewamy je ciepłym sosem śmietanowym. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i sałatą. Smacznego
My Culinary Artniej dołączyła wyszukana w Zielonym centrum i wymarzona żurawka "Southern Comfort" o przepięknych złotych liściach. Widok na grządki: najwyższe są boby, przed nimi groszki, mini brukselka, trochę marchewki i sałaty. Na pierwszym planie eksperyment ogórkowy, trochę kopru i kminku, gipsówka i ledwie widoczne buraki liściowe. A tutaj druga grządka- na niej w tym roku królują dyniowate, pomidory i eksperymenty: głąbigroszek
les mirabellesLato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą
Smaczna Pyzauformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości. Całkiem udany eksperyment :) Polecam
Jemy Pijemyblogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem sałaty! Lecz o prawdziwą, pożywną miskę czy talerz gorącej strawy, która postawi na nogi po nocy i dostarczy pozytywnej i niezbędnej energii na caaaały poranek. Bo co, jak co, ale bez odpowiedniej dawki mocy z rana, cały dzień
W kuchni Karmel-itkiHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki orzechy pinii - ewentualnie oliwa ocet winny suszone oregano sól, pieprz Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony
wyzwania kuchenne